Lg65UH950V

adam1321

New member
Witam Szanowna redakcje ;) Mam powazny problem z w.w telewizorem. > Powiedzcie mi prosze czy zjawisko pionowych "pasow" podczas gdy obraz > sie porusza to norma w tym telewizorze? Szczegolnie jest to widoczne > podczas ogladania sportu np pilki noznej , w momencie gdy kamera > podaza za pilka pojawia sie mase pionowych pasow cieni sam nie wiem > jak to nazwac. Dokuczliwe to jest rowniez podczas ogladania filmow , > dokumentow itp. jezeli naprzyklad scena jest bardzo szczegoowa np > jakis las masa drzew lisci itp to obraz jest piekny ale gdy tylko > kamera ruszy to czar pryska :( Jak z ziarnistoscia w tym telewizorze > bo odnosze wrazenie ze jest niedopuszczalnie wysoka. Kupilem ten tv w > norwegii ,gzie tez mieszkam i po kontakcie ze sklepem i supportem lg > wszyscy twierdza ,ze tak ma byc :( Zaznacze jeszcze ze zanim > dostarczono mi tv to na moje zyczenie byl "podobno profesjonalnie > kalibrowany" , nie wiem bo nie dostalem zadnego raportu. Bardzo prosze > o pomoc i odpowiedz jak to jest z tym telewizorem bo jestem juz > zmeczony ta "walka" ze sprzedawca itp. Nie poto kupilem ten tv zeby > teraz uciekac do drugiego pokoju ogladac mecze na starym sharpie > quosie ;) Dziekuje bardzo i pozdrawiam

Cavallino

Banned
1.
Zjawisko o którym piszesz (pasy) nazywa się "banding" i jest bardzo częstym gościem na wielu telewizorach.
Wynika z kiepskiego, krawędziowego podświetlenia matrycy.

2.
Co zrozumiesz przez ziarnistość i na jakim sygnale ją obserwujesz?

adam1321

New member
Kurcze topowa serja nie liczac oledow a takie kiepskie podswietlenie ?:x Wszyskie tak maja czy tylko ja z moim zas. szczesciem takiego trafilem ;) Jezeli chodzi o ziarnistosc to nieraz mam wrazenie ze np blekit nieba nie jest jednolity tylko taki jakby zrobiono zdjecie kiepskim aparatem . Byl dzisiaj u mnie servisant i stwierdzil ze zadnych pionowych pasow nie widzi a nawet jak tak to mam wlaczyc redukcje szumow na maksa. Rece opadaja:lol:

adam1321

New member
tak sie zastanawiam czy byl gdzis profesjonalny test tego mojego telewizora bo wiem ze w lipcu czy czerwcu hd centrum pl testowalo wersje 850 a o 950 cisza...;-)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Niestety poszczególne egzemplarze mogą być obarczone taką wadą.
Jeśli jest za duża wg Ciebie masz dwa wyjścia:
- zgłosić na piśmie wymianę w sklepie
- zgłosić do producenta.
Jeśli będą się upierać zgłosić do Rzecznika Praw Konsumentów.

Ziarnistość może być spowodowana z Twojego poziomu:
- słaby sygnał
- słabe kable
- złe ustawienia w menu ( kalibracja tu pomaga)

Do góry