LG50PK305 czy LG50PJ350?

rk_1980

New member
Witam!
Decyduję się jednoznacznie na LG! (nie Panas, Pioneer, Samsung itp)!
Wybór zawęził się już do ww. 2 modeli LG50 PK lub PJ 350.
Konkretne pytanie - mam CyfrowyPolsat/Cyfrę+ (dekodery HD) oraz DVD + Divx; wiadomo że w chwili obecnej i na przyszłe kilka lat w ww. platformach przeważać będą kanały w SD; do tego mam mnóstwo filmów divx i tylko klika dvd bez szans na blueray; który więc z ww. modeli będzie dla mnie lepszy?
Czytałem sporo o HDReady i wydaje mi się że w moich warunkach PJ sprawdzi się lepiej (mam sporo materiału w SD). Jeżeli jednak to kwestia tylko jednego parametru jakim jest kontrast przy skalowaniu to może pójść w stronę FullHD w PK?
Różnica w cenie jest niewielka.
Nie mam niestety możliwości porównania tych tv w realu (zakup przez net) dlatego proszę was o jakieś spostrzeżenia.
Jeżeli oglądanie z odległości 3-4m 50 calowego tv z sygnałem SD będzie kiepskie to po co w ogóle go kupować?
Chodzi mi o jak najlepszy obraz na chwilę obecną (czyli dla SD), nawet kosztem utraty na jakości HD (jeżeli za klika lat będzie przewaga w kanałach cyfrowych HD, to po prosty wymienię tv na fullhd). Proszę w miarę możliwości o opnie porównawcze. Zwykle jest tak, że ktoś ma tv i dla niego obraz jest ok - lecz sam nie wie, że np. zakup nieco innego modelu dla jego potrzeb byłby lepszy (przykład - telewizor rodziców za 5 tyś zł, lcd, na którym widać tzw. kostki; obraz się ściemnia, rozjaśnia itp; ja mam zwykły crt - i obraz SD jest o niebo lepszy ale oni i tak myślą że mają lepszy tv).
Pozdrowienia - rk.

Adrian85

New member
Bez reklam
Jeżeli już,to Pj550(Divx HD z usb)najlepiej by było,gdybyś nagrał sobie coś na ''pena'' i porównał z Pk350.Do SD lepiej Pj.

hojlo1

New member
Bez reklam
Chodzi mi o jak najlepszy obraz na chwilę obecną (czyli dla SD), nawet kosztem utraty na jakości HD
I dobrze wybrałeś - HD READY pokona "FullHD" przy niskiej rozdzielczości (po prostu ma mniej do roboty przy podobnych podzespołach).

Zerknij na to:
Audio Video
i wybierz temat:
"Subiektywna ocena obrazu cz.3"

Spostrzeżenia zawodowców są dość zbieżne z Twoimi preferencjami. ;)

Polecam inne materiały z tamtej stronki (te darmowe, do pobrania). ;)

Ostatnia edycja:

don111

Banned
ja bym brał PK jeśli w tej samej cenie, różnica w SD jeśli jest to pewnie bardzo minimalna, za to kiedyś tam będziesz miał psychiczny spokój przy oglądaniu materiału na BD w 1080p, po prostu nie będziesz się zastanawiał czy na tv full hd nie byłoby jeszcze lepiej (choć na hd ready sygnał HD również wygląda extra) ;)

hojlo1

New member
Bez reklam
Każdy wybór dobry, ale mam znajomego , który katuje starego Xboxa z Divx na HD Ready (przez Component) i część filmików wygląda jak wysokiej klasy DVD.
Na drugim TV (Full HD) już takiego efektu brak.
(2 x Panasonic PDP)

Link który podałem ładnie to wyjaśnia. ;)

Ostatnia edycja:

rk_1980

New member
Dziękuję za odpowiedzi.
Szkoda, że nie udało się znaleźć osoby, która miała okazję porównać te panele na "żywo" w różnych sytuacjach (np. z źródłem SD).
Ja planuję zakup przez net. W mojej miejscowości znalezienie dwóch plazm 50" różnych modeli w jednym sklepie graniczy niestety w cudem - więc test na żywo odpada.
Skłaniam się natomiast coraz bardziej w stronę tego PJ.
Jeszcze raz dzięki. Jeżeli ktoś przypomni sobie jeszcze o jakimś szczególe to proszę o wpisy.
Pozdrowienia - rk.

W

witek_z

Guest
Do autora tematu: miesiąc temu kupiłem 42PJ550 (wybierałem pomiędzy LG 42PJ550/350 i Panasonic TX-P42X10), a teraz sobie w brodę pluję że nie wybrałem 50PK550. (sygnał SD cyfrowy oraz komputer)
Jeśli cena Pionieera nie jest dla Ciebie zabójcza i pobór prądu, to kupuj go jak najszybciej.

W

witek_z

Guest
Nie kupuj przez net, możesz trafić na wypalone piksele.
Ja porównywałem je wszystkie na żywo.

rk_1980

New member
Do autora tematu: miesiąc temu kupiłem 42PJ550 (wybierałem pomiędzy LG 42PJ550/350 i Panasonic TX-P42X10), a teraz sobie w brodę pluję że nie wybrałem 50PK550. (sygnał SD cyfrowy oraz komputer)
Jeśli cena Pionieera nie jest dla Ciebie zabójcza i pobór prądu, to kupuj go jak najszybciej.

Możesz rozwinąć odpowiedź? Tzn. dlaczego PK550? Czy SD na PJ jest kiepski?
Jeżeli chodzi o Pioneera to raczej mnie nie stać (do 3000 zł max).

rk_1980

New member
To może np. 50PJ550?
Ma podobno 100Hz i matową matrycę (nie wiem czy o to chodzi z tym lustrem, tzn. jeżeli matryca jest błyszcząca jak w PK350 to odbija otoczenie a jeżeli jest matowa jak w PJ350, 550 to mam nadzieję, że chociaż jest lepiej).
Pozdrowienia.

W

witek_z

Guest
To może np. 50PJ550?
Ma podobno 100Hz i matową matrycę (nie wiem czy o to chodzi z tym lustrem, tzn. jeżeli matryca jest błyszcząca jak w PK350 to odbija otoczenie a jeżeli jest matowa jak w PJ350, 550 to mam nadzieję, że chociaż jest lepiej).
Pozdrowienia.
Żaden z ww nie ma matrycy matowej.

wadi9

New member
nie wiem kolego skąd jesteś, ale te dwa modele można przynajmniej pobieżnie porównać na żywo w saturnie we wrocławiu. A tak od siebie dodam że mam pk350 i obraz zarówno sd jak i hd z N'ki wygląda całkiem ok o ile się pamięta, że 50 cali nie ogląda się z 1,5 metra

rk_1980

New member
Witam - mam kolejne pytanie dot. plazmy LG:
Czytając forum natknąłem się na info o systemie/funkcji autodopasowania formatu sygnału (16:9; 4:3 itp).
Funkcja ta miałaby dopasowywać obraz na tv do obrazu podawanego przez źródło (tuner sat).
Czy omawiane modele LG z serii PJ (350; 550) czy PK (350) posiadają taką funkcję?
Jak ona się nazywa, lub czego szukać na stronach producenta aby to sprawdzić?
Pozdrawiam - rk.

W

witek_z

Guest
Jeśli nadawany jest sygnał 4:3 a póżniej 16:9 telewizor sam zmieni proporcje.
Oczywiście gdy sygnał jest 4:3 w letterbox (czyli tak jak nadają polskie stacje) telewizor nie zmieni formatu tak aby był wyświetlany na całym panelu, Panasoniki to potrafią LG nie. (mowa o PJ350/550)
Niewiele wyczytasz na stronach - wiele pomyłek.
Nazywa się to "auto".

rk_1980

New member
Witam!
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Ostatni post zaważył na decyzji i ostatecznie kupiłem Panasonica 50G20.
Nie wiem czy się cieszyć czy płakać bo przekroczyłem budżet o 50%.
W zasadzie to wystraszyłem się tych proporcji ekranu (czyli brak auto w LG).
Mam nadzieję, że cenę zrekompensuje jakość obrazu, której i tak nie porównam do LG bo mam tylko jeden tv :)
Postaram się za parę tygodni napisać jakąś własną opinię.
Pozdrowienia - rk.

W

witek_z

Guest
G 20 to inna bajka w stosunku do LG, tylko te cholerne zielone duchy w panasie.
Moim zdaniem dobrze wybrałeś

bigxlx

New member
Panas w trybie auto potrafi gubic granice podzialu - tzn. pompuje obraz, tak wiec nie jest to taka super funkcja.

A co do roznicy w cenie no coz, za soniaka ludzie tez placa slono, a to nawet kraju kwitnacej wisni na oczy nie widzialo, tylko nikt o tym nie mowi.

Ostatnia edycja:
Do góry