Witam,
To mój pierwszy post na tym forum choć czytam je od lat i zawsze pomagało mi w wyborze tylko razem nie miałem czasu na analizę postów i stało się jak się stało. Zarejestrowałem się właśnie po to, aby osoby zainteresowane 49uf7787 ostrzec przed zakupem tego "wynalazku" ale po kolei:
TV kupiony w środę 9.12 po 21 około 23 pierwsze uruchomienie, na naszych twarzach przerażenie, na ekranie widać pionowe pasy, szersze, węższe, na przemian dość nieregularnej szerokości.
Oglądamy, zaczyna mnie to wkurzać w telewizorze za 3kPLN niby nie drogi, ale spodziewałem się raczej czegoś lepsze.
No to dalej, kontakt z działem serwisowym LG przez infolinię, gość tak naburmuszony, jakby wyrok tam odsiadywał, a nie pracował. Kazał przez formularz opisać problem, dołączyć kilka zdjęć, oczywiście formularz dział raczej słabo, można dołączyć tylko jedno zdjęcie jpg i to w dodatku mocno skompresowane i zmniejszone <200kB
Odpowiedź:
Szanowny Panie,
dziękujemy za kontakt z naszym działem.
Uprzejmie informujemy, iż przedstawiony na załączonej dokumentacji zdjęciowej efekt - delikatne pionowe pasy widoczne na ekranie w określonych sytuacjach - jest zjawiskiem bandingu, które jest cechą paneli LCD/LED. W każdym telewizorze typu LCD/LED zjawisko to będzie mniej lub bardziej widoczne. Wystąpienie tego zjawiska nie kwalifikuje się do naprawy serwisowej i nie stanowi podstaw do reklamacji sprzętu.
W razie dodatkowych pytań prosimy o ponowny kontakt.
Z poważaniem,
Wojciech W.
LG Electronics Polska.
Po kolejnych próbach kontakt, zgodzili się przysłać do mnie serwisanta, który stwierdzi czy coś jest nie tak.
W międzyczasie znajomy podpowiedział mi, żeby spróbować wymienić w sklepie (euronet) na inny egzemplarz. Pojechaliśmy gości w sklepie pooglądali w milczeniu i zgodzili się na wymianę na sony kdl-50w755, za co serdecznie dziękuję kierownikowi sklepu (Bielsko obok Auchan)
Dla niedowiarków galeria, sami oceńcie h t t p : / / drv.ms/1JbtIqi
I jeszcze jako ciekawostka telewizor to niby 4K ale w kategoriach LG to zwykły LED h t t p : / / 1drv.ms/1I8tqW6
Ogromny plus LG należy się za webos 2.0, pilota magic, łatwość konfiguracji, współpracę z każdym dekoderem, kinem domowym, raspberry PI. Ale mimo tego jakość obrazu jest najważniejsza, nawet kosztem obsługi