Witam serdecznie. Jestem tu nowy.. Zakupiłem swój pierwszy oled - LG CX 65 cali miesiąc temu. Obraz genialny. Natomiast denerwuje mnie jedna rzecz odnośnie barwy białej.
Często w trybie gry lub w normalnym trybie na YT pojawia się białe tło, które jest dla mnie zbyt jasne i aż pali w oczy. Nie jestem przyzwyczajony do takiej białej barwy. Wiem, że są w opcjach różne ustawienia np Temperatura barwy - Zimna, ciepła1, ciepła 2 - ale to nie o to chodzi.
Dość, często podczas grania mamy do czynienia z białymi barwami np jak mamy śnieg lub inne bardzo jasne obszary. Denerwuje mnie to troszkę bo jestem przyzwyczajony do ciemniejszych barw. Zwłaszcza gdy gram w gry HDR. Wszystkie inne barwy nie przeszkadzają mi a jedynie kolor biały.
Moje pytanie brzmi czy jest jakiś sposób aby w ustawieniach TV np dla trybu gry zmodyfikować kolor biały? Aby sam ten kolor sprawić by nie świecił idealną bielą ale np bardziej żółtawą? Coś takiego mamy na przykład w trybach dla filmów - i tam jest super.
Natomiast w trybie gry jedynie co widzę to możliwość zmiany wszystkich barw poprzez tą opcję do ustawiania Zimna, Ciepła, Ciepła 2 itp. Niestety te ustawienia wpływają na zmianę wyświetlania innych barw koloru. A zależy mi tylko i wyłącznie aby zmodyfikować samą biel.
Istnieje jakiś sposób na to? Przeglądam opcje LG CX i jedynie co widzę to jakieś balans bieli i ustawienia np luminacji dla czerwonego, niebieskiego, zielonego itp. Ale nic nie ma z bielą.
Zależy mi na tym aby podczas grania biel była bardziej żółta - czyli taka jak jest w trybie dla filmów (Kino domowe, Filmaker lub Expert).
Zmniejszanie jasności, kontrastu nie jest dla mnie rozwiązaniem gdyż on też ściemnia inne kolory
Dla przykładu są gry gdzie z 80% telewizora pokrywa białe tło - Dla przykładu mogę podać tu grę surwiwalową The Long Dark albo na przykład początkowa faza gry Red Dead Redemption 2 gdzie akcja dzieje się na terenach mroźnych. I właśnie ta biel mnie dobija. I nie mogę grać w tego typu gry. Na te chwile po prostu zmniejsza jasność i te oświetlenie LED ale to nie jest dla mnie rozwiazanie ;/
jestem pewny, że gdzieś musi być takowa opcja do zmiany barwy bieli - jej luminacji, poziomu wyświetlania czy coś w tym stylu.