Dzień dobry wszystkim.
Jestem tu nowy
Przyciągnął mnie temat wymiany w trybie handlowym tv LG OLED 55C7
Ta jak w przypadku kolegi achim69 w moim tv zaczęły pojawiać się przebarwienia na matrycy. Zgłosiłem reklamację, nawet dość szybko pojawił się u mnie serwisant z LG z nową matrycą i tu zaczęły się schody. po wymianie matrycy telewizor przestał działać w ogóle, technik pojawił się u mnie po tygodniu z kolejną matrycą, płytą główną i zasilaczem

jednak żadne działania nie doprowadziły do reanimacji TV. Ostatecznie pan serwisant obiecał,ze złoży wniosek o wymianę na nowy model. I tu jak w przypadku kolegi achim69 dostałem od LG pismo-oświadczenie, że nie są w stanie naprawić TV i mam dokonać wymiany w trybie handlowym. Dodam, że swój TV także nabyłem w firmie WEGA TV. I w związku z tym mam pytanie do kolegi achim69, czy udało się sfinalizować wymianę sprzętu i jak to przebiegło.
pozdrawiam
Cześć.
Tak w skrócie opiszę moje przygody ze sklepem VEGA TV.
W lipcu wysłałem do sklepu REKLAMACJĘ W TRYBIE RĘKOJMI.Przez prawie dwa miesiące zero odpowiedzi, choć sprzedawca ma 14 dni kalendarzowych na ustosunkowanie się do pisma.Po dwóch miesiącach dostałem pismo że mam wysłać tv na podany adres.Zadzwoniłem do właściciela sklepu by omówić formę wysyłki.Po uzgodnieniu , sklep wysłał do mnie kuriera , a pan Paweł , szef zapewnił mnie telefonicznie że faktycznie telewizora nie da rady naprawić , to do tygodnia wyśle mi nowy B7.
Po miesiącu skontaktowałem się z właścicielem i zasugerowałem że miał być tydzień , a jest miesiąc i tv dalej nie ma.Dostałem odpowiedź że jutro wysyłają nową sztukę.
Tak byłem zwodzony jeszcze 2 lub 3 razy.Potem dostałem wiadomość że nie ma możliwości załatwienia modelu B7 , więc szef proponuje mi B8 z moją dopłatą 800 zł, lub C8 z dopłatą 1500.
Po tej wiadomości skonsultowałem się z Rejonowym Rzecznikiem Praw Konsumenta i z kolei on powiedział mi że jeśli sklep nie ma takiego samego modelu tv to za moją zgodą może wymienić mi na inny model , ale bez dopłat.Mogę też w tym wypadku żądać zwrotu gotówki, ale odstąpienie od umowy może ciągnąć się w czasie i skończyć się w sądzie.
W końcu po burzliwej rozmowie telefonicznej z właścicielem, który do końca chciał mnie naciągnąć na dopłatę udało mi się wywalczyć B8 bez dopłat.
Na koniec właściciel chciał jeszcze abym to ja poniósł koszty transportu, ale tu też mu się twardo postawiłem, choć straszył mnie że mój uszkodzony B7 wyśle do LG aby go naprawili i będę jeszcze długo czekał na tv.
Postraszyłem go odstąpieniem od umowy i wysłał mi B8.Telewizor otrzymałem 3 tygodnie temu.Całość sprawy ciągnęła się przez kilka miesięcy.Przez prawie półtorej miesiąca byłem bez telewizora.
Gość ewidentnie próbował grać na zwłokę, szukając B7 by jak najmniej stracić na tej wymianie, potem chciał bezprawnie wysępić dopłaty, a na koniec obciążyć mnie kosztami przesyłki.Przy tym wszystkim do końca twierdził że jego sprzęt jest z polskiej dystrybucji że LG kłamie.
Czekam jeszcze na jakiekolwiek pismo potwierdzające wymianę, bo nie otrzymałem żadnego dokumentu na ten nowy tv.
Mam nadzieję że tobie uda się to szybciej załatwić , wiedząc z kim masz do czynienia.
Jeśli mogę ci coś doradzić, to kontaktuj się z tym panem tylko za pomocą maili lub sms, żeby całą korespondencje mieć udokumentowaną.
Z kolei wszystkie listy do sklepu wysyłaj poleconym z potwierdzeniem odbioru.
Pozdrawiam , życzę cierpliwości i powodzenia.
PS. nigdy więcej zakupów w takich sklepach.