wielka.woda
Member
Co Cię odsunęło od OLED powiedz jak to widzisz
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Doceniam zalety technologii oled, ale na to jak odbieramy obraz składa się nie tylko "doskonała czerń", "nieskończony kontrast" itd.
Są też inne. Ja już miałem telewizor (plazmę) która dawać miała i dobrą czerń, i kontrast, i kolory (szczytowy model Samsunga z 2008 roku) i nigdy więcej.
Na czerń w swoim obecnym tv nie narzekam. Podobnie na blooming, clouding, itd. Zdaje sobie z niedoskonałości technologii i na tym etapie mam o wiele więcej radości z posiadania lcd niż kiedykolwiek miałem z faktu posiadania plazmy.
Mam dobre kąty widzenia, mam dobrą czerń, świetny hdr.
Jedna ściana w pokoju z tv to 5 metrów okien od strony południowo-wschodniej. Teraz mi to nie przeszkadza z powodu jasności w sdr 600 cd/mkw.
Teraz to ja mogę łaskawie raczyć ściemnić, a nie nie móc rozjaśnić.
Poza tym, na zdjęciach z pierwszej strony tego wątku biały kolor na lcd to kolor z niebieskim zafarbem. Taka prezentacja białego (lub inna degradująca ten kolor) jest dla mnie nie do przyjęcia tym bardziej, że w moim starym samsungu lepszą czerń i kontrast uzyskać miano poprzez zastosowanie jakiejś specjalnej powłoki która degradowała biel czyniąc ją waniliową.
Kupiłem oczami. Takiego obrazu szukałem i taki mam.