Mam ten telewizor od kilkunastu dni. Chciałem kupić urządzenie które miało dobrze współpracować z komputerem i nie zawiodłem się.
Stawiając na laptopie serwer multimediów PLEX mam dostęp do wszystkich treści filmowych na telewizorze, podłączyłem klawiaturę bezprzewodową i myszkę, w smartfonie mam dostęp do aplikacji LGE Smart 2012 którym również mogę sterować telewizorem. Za 2050 zł które wydałem na niego nie żałuję wyboru mimo ze przed kupnem widziałem samsunga, który kosztował u mnie 2100 zł za 40". Jeśli chodzi o SMART TV nie mam się do czego przyczepić, z przeglądarki www skorzystałem raz bo kto ogląda www na telewizorze, ew. aby pokazać komuś coś na necie w szerszym gronie.
Jedynie co mi trochę przeszkadza to brak idealnej jakości podświetlenia matrycy, jednak po rozmasowaniu jej, efekt znika, lub białe delikatne fale przemieszczają się w inne miejsce.
Drugą wadą tego telewizora to IMPUT LAG, który jest mimo wszystko wyczuwalny, może nie przy oglądaniu filmów, bo efektu smużenia nie zauważyłem, jednak lagi czuć przy podłączeniu komputera do telewizora - myszka rusza się z wyraźnym lagiem, mimo wszystko obraz komputerowy oglądam na moim 30" monitorze który został do tego stworzony, telewizor wymyślono do oglądania treści multimedialnych a wszystkie inne dodatki należy traktować jako uzupełnienie a nie priorytet.
Kolejną bolączką to tylko dwa wyjścia audio - słuchawkowe i optyczne, pozwoliło mi to jednak na podłączenie zestawu 3.1 Creative za pomocą rozgałęźnika mini jack, obawiam się że taki zabieg może okazać się koniecznością - głośniki w tym telewizorze nie grzeszą jakością dźwięku, pozwalają do dobrego słuchania wiadomości, jednak przy oglądaniu filmów czy podczas słuchania muzyki - odczujemy spory niedosyt ( 2x10W ).
Szkoda również że aby podłączyć telewizor przez WiFi należy użyć dedykowanego klucza USB LG który kosztuje ok 130 zł na allegro. TV ma złącze PCMCIA, myślałem że się wycwanię i podłączę do niego kartę WiFi, jednak nic z tego...
Podsumowując - telewizor bardzo dobry i zasługujący na pochwałę, gdyż jakość którą dostajemy za kwotę ~ 2000 zł w zupełności jest do zaakceptowania. Mnóstwo opcji konfiguracyjnych, okraszone jednak prostotą obsługi, fajny dla oka SmartTV, dużo aplikacji - niestety mało przydatnych, jednak współpraca z komputerem przez sieć LAN daje dużo satysfakcji i przyjemności w oglądaniu. Nic się nie tnie, nie ma niepotrzebnego oczekiwania na uruchomienie filmu, przeglądasz zawartość serwera multimedialnego PLEX z poziomu telewizora, włączasz swój ulubiony film, czekasz 2 sekundy i oglądasz go na ekranie w HD. Chcesz posłuchać Mp3 na komputerze, udostępniasz zasoby na serwerze, włączasz i słuchasz dzięki wbudowanemu playerowi. Naprawdę dobrze to wygląda i jeszcze lepiej współpracuje ze sobą.
Każde urządzenie ma swoje wady i zalety, ja szukałem TV do 2000 zł i uważam że dobrze wydałem swoje pieniądze, mimo wad na które jestem w stanie przymknąć oko.
Wspomnę jeszcze o rozbudowanych opcjach oszczędzania energii, czujnikowi który automatycznie reguluje jasność w zależności od otoczenia itp. o funkcjach można by pisać mnóstwo...
Na koniec, jeśli szukasz dobrego TV do 2100 zł polecam zapoznać się z LG LS570S lub Philipsem pfl4007 który ma podobne funkcje i podobno brak IMPUT LAGa.
To tyle, pozdrawiam