LG C4 - wątek zbiorczy

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Zakładam wątek o LG C4 gdzie zapraszam do dzielenia się uwagami, opiniami, testami itp. Jak wasze wrażenia? Jakie macie ustawienia? Co wam się podoba a co nie?
Od siebie na dzień dobry napiszę, że nie odtwarza filmu Dune w BluRay a Philips odtwarza. Prawdopodobnie chodzi o wielkość pliku bo mniejsze w tym formacie odtwarza.

ratmaniak

New member
Hej. Ja jestem świeżo po zakupie i nie mogę dojść w jakim trybie oglądać filmy. W tych, które mają wysoką skalę jasności biel aż razi po oczach. Napisy w filmach ustawiłem na szary, bo oślepiały. Ma ktoś może gotowe ustawienia do oglądania filmów? Zastanawiam się ogólnie po co ten cały efekt hdr. W kinach tego nie ma i obraz jest mniej męczący dla oczu.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Hej. Ja jestem świeżo po zakupie i nie mogę dojść w jakim trybie oglądać filmy. W tych, które mają wysoką skalę jasności biel aż razi po oczach. Napisy w filmach ustawiłem na szary, bo oślepiały. Ma ktoś może gotowe ustawienia do oglądania filmów? Zastanawiam się ogólnie po co ten cały efekt hdr. W kinach tego nie ma i obraz jest mniej męczący dla oczu.
Filmmaker na pewno nie wali po oczach.

kompozyt1

New member
Hej, jestem świeżym posiadaczem C4 w 65''... po przesiadce z QLEDa od Samsunga nie mogę ogarnąć ustawień obrazu. Mam Canal+ z dekoderem 4K i nie mogę połapać ustawień pod TV a także np. pod Disney+, Prime, Netflix ... już mnie cholera bierze ;):) macie jakieś sprawdzone ustawienia obrazu???

Drugie pytanie czy macie problem z apką Disney+...mi co chwilę wywala nie chce się uruchomić lub pokazuje brak neta...internet podłączony przez kabel do TV.

Dzięki za pomoc...

Andrewarm

Member
Słyszałem że LG C4 to w zasadzie LG C3 , a jeśli tak to życzę powodzenia. Miałem LG C3 i wiedze że ludzie na tym forum mają takie same doświadczenia z C4.
Nieostry obraz pod nc+, rozmycia na krawędziach , wyblakłe kolory. Ja zmuszony zostałem do oddania swojego LG C3. Co ciekawe w LG C2 który obecnie posiadam nie zauważyłem tych problemów. Osobiście unikam trybu HDR i dolby vision bo tylko reklamy fimów na YouTube wyglądają dobrze. Netflix czy np Amazon to tragedia. Obraz wyblakły. Niestety dużo czytałem i oglądałem filmików że to norma. Testowałem na LGC2, C3 i S90C. Co ciekawe jest wyjątek mój stary LG oled 55EG9A7 który teoretycznie nie obsługiwał HDR odbierał lepiej z Netflix w pakiecie 4k z HDR niestety padła matryca po 7 latach. Wspomnę tylko żę S90c miał fajny obraz w nc+ i po usb , trapił go jednak duży problem z kompletnym brakiem szczegółów w ciemnych scenach. Czasami było widać tyko ciemność. Jak nie wierzycie obejrzyjcie coś na temat HDR

Andrewarm

Member
Jeśli chodzi o moje ustawienia to chyba sprawdziłem wszystkie kombinacje. Oczywiście wiem że przy HDR najlepiej wszystko ustawić na max jasność, kontrast ,ewentualnie na auto kontrast dynamiczny. Zarówno na c2, c3 jak i s90c wyglądało to słabo w hdr. Najgorzej na LG c3. Ogólnie uważam ten tv za najgorszy z wymienionych. W normalnej tv pod canal+ odbierał jak zepsuty. Jedynie HDR na YouTube wyglądał fajnie ale to kwestia gustu i myślę że te kontrasty nie będą akceptowalne przez większość ludzi w dłuższym użytkowaniu. Od LG C3 bardzo bolały mnie oczy, żona i dzieciaki też narzekały. Nie byłem wstanie tego zniwelować ustawieniami dla tego oddałem. Pozostałem przy ostatnim zakupie LG oled c2 który okazał się najbardziej wszechstronny i wyświetla poprawnie obraz ze zwykłej tv jak i netflixa itp. Jeśli chodzi jednak o wrażenia kinowe, szczegółowość, trójwymiarowość obrazu to stary LG oled 55EG9A7 bił te wszystkie nowe wynalazki na głowę. Niestety padł krótko po zakupie Lg c2. Kto wie może LG oled c1 był by jeszcze lepszy. Testy co niektórych na YouTube wykazują lepsze odzwierciedlenie barw , mniej rozmyć i błędów przy obsłudze ruchu oraz subiektywne wrażenia trójwymiarowości obrazu. Niestety ja się nie wypowiem bo nie miałem go w domu. Patrząc jednak na moje doświadczenia im starszy tym lepszy :(. Fakt za LG oled 55EG9A7 dałem ponad 5000 zł w 2017 roku . Uwzględniając inflacje teraz pewnie taki tv wart by był 10 000 zł.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Ochronne ustawienia OLED:
  • wyłączone
  • tryb komfortowy dla oczu
  • tryb kinowy
  • tryb ochrony dla dzieci

Jakich ustawień tutaj używacie?

kosa666

Member
dla zainteresowanych 65C45 - to właśnie wpadła promocja w X-kom za 6099 :)

EDIT: cena dostępna wyłącznie poprzez ich aplikację

IMG_2779.png

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Dziękuję, ale to do wszystkich warunków oświetlenia pomieszczenia jasno ciemno oraz rodzajów oglądanego materiału film, sport...?
Tryb ten ma na start wyłączony overscan oraz upłynniacz, nie ma jakiś ustawień które by były lepsze? Oraz czy można samemu skalibrować TV?
Ogólnie to w każdym teście jest żeby od razu wyłączyć upłynniacze.

red_fork

Member
Ogólnie to w każdym teście jest żeby od razu wyłączyć upłynniacze.
Ja zawsze byłem zwolennikiem wyłączenia ulepszaczy, ale w tym modelu judder jest tak widoczny, że nie da sie oglądać - krawędzie migają niemiłosiernie. Dopiero uplynniacz poprawia sprawę , ale nadal nie mogę znaleść złotego środka pomiędzy likwidacją juddera a brakiem efektu opery mydlanej… 🙁

Do góry