Dołożę swoją cegiełkę do tematu C41La bo też się zastanawiałem , dużo szukałem i coś czytałem opini na temat tego modelu. De facto nie ma tego dużo w Internecie i nie wszystko jest spójne ale pewne rzeczy udało się potwierdzić i tu postaram sie je przybliżyć mój.
Wybór padł na 83 cale a dokładnie OLED83C41LA.AEU.
Region: u 2 konsultantów LG na czacie uzyskałem informację że jest to wersja na Węgry czyli jesteśmy w UE. Sprzedawca potwierdza że UE (mailowo)
Gwarancja: sprzedawca oczywiście potwierdza gwarancję , dostałem nawet potwierdzenie na maila ale mówi o gwarancji producenta jednak zawsze jest opcja rękojmi (wtedy odpowiedzialność ma sklep ale koszty transportu ponosi kupujący a tu mamy gabaryt) . Poza tym 2 konsultantów LG potwierdziło mi, że skoro to wersja na UE i dowód zakupu jest polska to gwarancja 24 miesiące jest. Uwaga jeden z nich napisał że gdy kupię przez stronę LG to mam gwarancję door to door ,a tak jak z zewnątrz to muszę dostarczyć do punktu serwisowego LG. Nie wiem ile w tym prawdy ,a ile zachęty by kupić u nich bo oferty od obu dostawałem na podobne modele C3.
Tu link do zapisów gwarancji LG i.
https://www.lg.com/pl/wsparcie/gwarancja/
Chociaż nie widzę żadnej wzmianki o zapisach door to door.
Telewizor zarejestrowałem na stronie LG na swoim koncie i nie było problemów.
Dodatkowo zgłosiłem tv w programie przedłużenia gwarancji na karcie Zen gdzie zależy od planu jaki posiadasz masz ekstra rok lub 2 lata gwarancji - polecam chociaż jeszcze nie miałem okazji skorzystać.
Finalnie mam 4 lata gwarancji na zakupiony sprzęt.
Technologia/elektronika: 2 konsultantów potwierdziło, że technicznie są to te same modele, te same części, różnią się regionem.
Pilot nie ma nfc. Trafiłem też na wypowiedzi, że modele na Polskę robione są w Korei, a te na Węgry w Chinach jednak nigdzie tego nie potwierdziłem. Jedyne w kwestii pochodzenie co potwierdzam i co mnie pozytywnie zaskoczyło to że na mój egzemplarzu na naklejce jak i etykiecie tv ma informacje: Assembled in Poland w Mławie, instrucje printed in Poland (samego polskiego języka na niej nie ma), data produkcji 10.2024
Finalnie OLED83C41LA.AEU kosztował mnie 12 400 gdzie model C44 w Mediaexpert, euro RTV czy LG jest po 17 999.