lg 55 cali - 4 modele prosba o rade

weeman

New member
jedyny minus to ze na netflixe w 4 k nie poogladam tv chociaz sam full hd oled powinien zrobic tez swietne wrazenie (tak mi sie wydaje).

chcialbym powiedziec ze mam juz swoj wybor chociaz dalej sie waham ale reasumujac mysle ze oba modele porownujac do mojego 40 cali sonego wymiota:)

Felix

New member
jedyny minus to ze na netflixe w 4 k nie poogladam tv chociaz sam full hd oled powinien zrobic tez swietne wrazenie (tak mi sie wydaje).

chcialbym powiedziec ze mam juz swoj wybor chociaz dalej sie waham ale reasumujac mysle ze oba modele porownujac do mojego 40 cali sonego wymiota:)

4K na Netflixie wcale nie ma tak dużo i jak się nie mylę, to tylko to co oryginalnie wyszło od Netflixa może być w 4K, cała reszta, czyli filmy 'obcych' i seriale nienetlixowe są jedynie w HD.

Brałem 4K głównie pod gry, jeśli bym nie grał, to OLEDa bym wziął, dla samego 4K na Netflixie nie warto. A jeśli chodzi o TV, to nie ma szans na 4K u nas przez kolejne parę lat. NC+ zresztą odpisywał tu komuś, że nawet planów dot. 4K nie mają.

a HDR np. na KS7000 to świetna sprawa w grach, ale netflixowy HDR jest w najlepszym wypadku poprawny, nic super nie wnosi. No i nadal mam z seriali w HDR tylko Daredevil i Marco Polo i teraz The OA doszło premierowe, ale jakość HDR jeszcze gorsza niż w Daredevil i Marco Polo..

Co z tego, że dema 4K HDR wyglądają bosko, jak na Netflixie nie ma szans na taki HDR. Zostają jedynie gry oraz Blu-Ray UHD, na który filmy kosztują u nas minimum 160 zł. Chyba, że masz pod ręką wypożyczalnię filmów UHD Blu-Ray sensowną (w sensie wypożyczalnie filmów fizyczną, nie żadne piracanie :p)

Ostatnia edycja:

weeman

New member
Ostatnie pytanie kupować jutro czyli jeszcze w 2016 r czy w styczniu? Fama na mieście mówi że najlepsze ceny są w końcówce roku bo producenci muszą wyrobić plany roczne ale nie wiem czy do prawda.

pepka

Member
Bez reklam
Polski Netflix, nie powinien stanowić nawet najmniejszego kryterium determinującego wybór tv. Dla jednego czy dwóch seriali 4k nie warto rezygnować z oled'a (zwłaszcza jeżeli nie jest się zapalonym graczem).

rutekr1

New member
Hej, czyli na LG 55UH8507 4k będzie lepszy obraz niż na OLED LG 55EG910V mowa tu o graniu na konsoli Ps3 bo na filmach i tv naziemnej lepiej wypadnie 4k od OLEDa. A w ogóle w tych modelach 4k jest tylko na stałym obrazie w ruchu jest słabo bodajże 850. Oglądałem w sklepie 910 OLED i z bliska widoczne są piksele na ekranie telewizora mowa tu do około 2m też zauważyliście ten problem?.

BluEEyE86

New member
Ja myślę, że sytuacja już jest dosyć jasna i warto postawić na lepsze kontrast, czerń i barwy kosztem 4K, które na chwilę obecną praktycznie nie ma zastosowania na co dzień.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Ostatnie pytanie kupować jutro czyli jeszcze w 2016 r czy w styczniu? Fama na mieście mówi że najlepsze ceny są w końcówce roku bo producenci muszą wyrobić plany roczne ale nie wiem czy do prawda.

Raczej teraz dostaniesz najlepsze ceny , a na jak długi czas myślisz że zakupiony teraz TV będzie Ci służył? Jeżeli na parę dobrych lat to rozważ na poważnie 4k. Jeżeli masz antenę sat to znajdziesz parę kanałów w 4k na których na dłużej zatrzymasz wzrok.

weeman

New member
Jeszcze jedno. Od TV do kanapy mam około 5m. Czy w takim wypadku nie jest lepszy płaski zamiast curved?

PS. Ten LG 4k już wyprzedany na Saturnie jest info że tylko ekspozycja została :)

weeman

New member
Mierzyłem przed chwilą powiedzmy że z 4,7 m. Do tej pory jest 40 od 6lat. Daje radę chociaż mały to fakt. Liczę że 55 zrobi już ogromną różnicę.65 zdecydowanie za przewyższają mój budżet na tą chwilę..

BluEEyE86

New member
Zakup dokonany :D wybór padł na OLED'a. Tak jak pisałem wcześniej postawiłem na jakość obrazu zważywszy na małą dostępność materiałów 4K.

Po pierwszym włączeniu nowego TV efekt od razu był widzialny na ustawieniach fabrycznych, a po zabawie i ustawieniu kilku rzeczy efekt jest jeszcze lepszy. W tym momencie wydaje mi się że jednak dobrze wybrałem, ale testy i zabawa dopiero przede mną.

Do siego roku wszystkim :D

Zakup dokonany :D wybór padł na OLED'a. Tak jak pisałem wcześniej postawiłem na jakość obrazu zważywszy na małą dostępność materiałów 4K.

Po pierwszym włączeniu nowego TV efekt od razu był widzialny na ustawieniach fabrycznych,

No i to jest dopiero nastepca plazmy. Wlaczasz i dziala dobrze.
W LCD to nierealne...

Do góry