na
z tej odległości nie ogarniesz TV i wyjdą wszystkie niedoskonałości obrazu/ekranu. A zgodnie z twoją zasadą następną dostępną wielkością ekranu jest 37", a nie 42". Więc odradzam. 32" w zupełności wystarczy.
http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/47409-rozmira-telewizora-wedlug-odleglosci.html
INFOTEKA
Z jakiej odległości oglądać telewizję przy określonej przekątnej ekranu? - Poradopedia.pl
Tą zasadę podał ktoś wcześniej. Wiem, że 37" to następna ale tych telewizoró nie ma i nie będzie w tej wielkości. Jedynie 32, 42,47, 55 cali - przy czym 32 jest jeszcze praktycznie niedostępne.
wg konfiguratora podanego w tym wątku co podałeś (dokładnie tutaj:
Centrum Dobrego Obrazu) przy 100cm od tv polecają 26" - przy 2,20m 57".
wg tabelki podanej tutaj
INFOTEKA
przy hd 1080p 32" to min 1,3m max 2m, 40" min 1.6m max 2.5m czyli 42" to jakieś 1,7m do 2,6m
Ja będę miał następujące odległości:
Tv na biurku / na ścianie za biurkiem
60/80 cm ode mnie do siedzenia na necie albo pisania czegoś siedząc przy biurku
220/240 cm ode mnie podczas oglądania filmów z łóżka.
Mam bezprzewodową myszkę i klawiaturę także grać i przeglądać mogę też z łóżka. Filmy oglądam jedynie z niego.
Wiem, że może męczące jak tak wypytuję ale chcę dokonać dobrego zakupu a nie potem martwić się, że "mogłem kupić jednak większy". Tym bardziej, że jedynym sklepem gdzie na razie widzę 32" to eukasa za 3106zł a 42" mają za 3347 (w euro 42" za 3800).
Dzięki za pomoc.