Ja swojego 42LM620S oddałem do MM po 13 dniach - nie było problemu ze zwrotem
Testowalem w sumie 4 dni bo kupilem go przed tygodniowym wyjazdem z racji promocyjnej ceny (2299) i wcześniejszego "napalenia się" na ten konkretny model
Wahającym się polecam więc zakup TV w MM (w saturnie pewnie jest tak samo), przetestowanie i ewentualnie zwrot. W stosunku to netu ma to taki plus, że nie płacimy za wysyłkę.
Ponizej moje subiektywne opinie, zaznaczam, że NIE UPGRADE'OWALEM Firmware.
Przeznaczenie TV : telewizja (20%), gry (PC)/XBOX360 (40%), filmy (40%)
Plusy:
- bardzo ładny design;
- wszystkie wejscia z tyłu pod kątem co umozliwia powieszenie TV bardzo blisko ściany;
- dużo portów : 4 x HDMI, 3 x USB;
- ekran, mimo iż w sklepie wyglądał jak lustro, to u mnie (TV zlokalizowany pod kątem 90 stopni w stosunku do południowego okna) nie przeszkadzało to w oglądaniu TV w dzień, nie było refleksów;
- dołączone gratis 4 x okulary 3D;
- wbudowany tuner TV-SAT;
- 3D pasywne (mnie i tak męczy, ale dużo mniej niż aktywne);
- bezproblemowe wykrycie dysku 2,5 cala 500GB z NTFS bez potrzeby podłączania dodatkowego zasilania (w moim przypadku dysk Samsunga);
- bardzo dobra nawigacja po folderach/plikach, wszystko jest czytelne, po podświetleniu folderu przewija nam się cała jego nazwa;
- TV bez problemu odtworzył wszystkie formaty filmów i napisy, prócz formatu m2ts (w ogóle nie widział pliku);
- możliwość podłączenia bezprzewodowej klawiatury i myszy (przewodowych nie testowałem) co w połączeniu z otwartą przeglądarką daje nam możliwość super prostego nawigowania po menu i stronach www.
- niezauważalny input lag w grach (XBOX), ale konieczne ustawienia trybu obrazu GRA;
- piękny obraz FULL HD przy mało dynamicznych scenach;
- bardzo duża poprawa jakości obrazu po wgraniu ustawień (kolor/obraz) z forum w stosunku do ustawień defaultowych.
Minusy:
- niewygodne nawigowanie pilotem - miałem problem z kólkiem nawigacyjnym - często wciskałem inne klawisze zlokalizowane obok (ale to moze wynikac z faktu, ze pilota mialem w folii by go nie zniszczyć);
- mimo otwartej przeglądarki brak możliwości uruchomienia filmów z serwisów typu kinomaniak.tv czy weeb.tv (czarny obraz llub komunikat brak pamięci")
- bardzo słaba jakość obrazu SD (mam słaby sygnał - kablówka wliczona w czynsz, ale telewizji mało oglądam);
- przeciętna jakość darmowego obrazu cyfrowego z powietrza;
- dziwny efekt "pikselizacji"/ szarpania fragmentów (nie całego) obrazu podczas oglądania filmów z dysku czy z komputera, szczególnie widoczny na krawedziach ciemnych obiektow na jasnym tle (na monitorze OK, na kilkuletnim sharpie LCD 32 cale także OK - przykład : scena z filmu Takers, około 32 minuty mamy jasne tło i zbliżenia na szybko poruszające się postacie na jasnym tle - włosy tych ludzi wyglądają jakby płoneły czarnym pikselowym ogniem
- smużenie... ja je niestety widzę przy bardzo dynamicznych scenach przy poziomym ruchu (np z Men in black 3, około 50 minuty, scena gdzie mamy twarz Willa Smith'a a za nim szybę samochodu, za którą szybko zmienia sie obraz w poziomie - ucho Smitha rozplywa się wtedy w prawo wraz obrazem w tle). Uwaga - nie zauwazylem tego efektu podczas grania w gry.
- brak jednostajności w 100 Hz - juz w sklepie odniosłem takie wrażenie - wygląda to tak jakby obraz czasem przyspieszał a czasem zwalniał, jakby ktoś czasem delikatnie przewijal obraz w potem go przyhamowywał. Dla porównania w Sony 32ex730 nie widziałem takiego efektu.
Podkreslam, że są to moje subiektywne opinie, ale może komuś odpowiedzą na kilka pytań
pozdrawiam
Łukasz