johny11fings
New member
Witam, spędzam kolejne godziny na przeszukiwaniu poradników i opinii, może ktoś z doświadczonych użytkowników posłuży dobrą radą, albo poleci sprawdzony przez siebie telewizor. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi
Poniżej przedstawiam wypełnioną ankietę.
1. Odległość od ekranu: 3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Okno z prawej strony telewizora, bardziej na przeciwko niż obok, popołudniami oświetla ekran.
3. Jak duży jest pokój: ok 25 m.kw.
4. Preferowana technologia: LED,
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT - 10 letni, 28"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, filmy, informacje, DVB-T, DVB-S
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnia/wieczory
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: wyraźny.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: z tego co wyczytałem na forum matowa chyba lepsza na te warunki oświetleniowe.
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42"
12. Preferowana marka: Nie mam zachcianek w tym temacie, myślałem o Samsung Smart TV ale widzę, że na tym forum nie cieszy się wielkim uznaniem.
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabych kątów widzenia, wolnego przełączania pomiędzy kanałami, wolnego włączania.
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Dekoder Telewizji na kartę
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 100% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: również z kątów bocznych, preferowane dobre kąty widzenia dla telewizora.
17. Czy ważne jest wifi: nie musi być Wifi, dostęp do internetu po kablu jak najbardziej tak.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: Chciałbym by możliwe było korzystanie ze skype(połączenie internetowe po kablu)
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: sporadycznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: sporadycznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: nie ma takiej potrzeby, nie oglądam programów w 3d, nie podpinam konsoli.
23. Ma mieć slot na karty SD: nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-S: TAK, to dla mnie dość istotny czynnik
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: Dekoder telewizji na karte(HDMI) +
26. Jaki masz sygnał: DVB-t DVB-s
27. Ile programów HD: kilka lub kilkanaście.
28. Ma stać czy wisieć: stać na szafce o wysokości 75 cm.
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: tak, i do tego jak najbardziej pożądany DVB-S
31. Na czym najbardziej Ci zależy: SKYPE(skype ready), DVB-S(astra)możliwość podłączenia kamerki(lub wbudowana), dobre kolory, płynność obrazu,brak smużenia, podobno niektóre modele Samsunga współdziałają z telewizją na kartę. To byłaby ciekawa sprawa mieć DVB-t, dvb-s i Telewizję na kartę bez dekoderów(jeśli to możliwe).
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: W tygodniu 6h, w weekendy pewnie cały dzień.
33. Sugerowana cena: około 2500 zł, chyba że polecicie coś, do czego warto dołożyć to wiadomo można nagiąć delikatnie(200zł).
Wiem, że nowe telewizory mają 3d i nawet jeśli to nie jest dla mnie w ogóle istotne to są po prostu lepszej jakości, dlatego nie obrażę się za dobre propozycje nawet będące 3D.
1. Odległość od ekranu: 3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Okno z prawej strony telewizora, bardziej na przeciwko niż obok, popołudniami oświetla ekran.
3. Jak duży jest pokój: ok 25 m.kw.
4. Preferowana technologia: LED,
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT - 10 letni, 28"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, filmy, informacje, DVB-T, DVB-S
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnia/wieczory
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: wyraźny.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: z tego co wyczytałem na forum matowa chyba lepsza na te warunki oświetleniowe.
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42"
12. Preferowana marka: Nie mam zachcianek w tym temacie, myślałem o Samsung Smart TV ale widzę, że na tym forum nie cieszy się wielkim uznaniem.
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabych kątów widzenia, wolnego przełączania pomiędzy kanałami, wolnego włączania.
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Dekoder Telewizji na kartę
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 100% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: również z kątów bocznych, preferowane dobre kąty widzenia dla telewizora.
17. Czy ważne jest wifi: nie musi być Wifi, dostęp do internetu po kablu jak najbardziej tak.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: Chciałbym by możliwe było korzystanie ze skype(połączenie internetowe po kablu)
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: sporadycznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: sporadycznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: nie ma takiej potrzeby, nie oglądam programów w 3d, nie podpinam konsoli.
23. Ma mieć slot na karty SD: nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-S: TAK, to dla mnie dość istotny czynnik
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: Dekoder telewizji na karte(HDMI) +
26. Jaki masz sygnał: DVB-t DVB-s
27. Ile programów HD: kilka lub kilkanaście.
28. Ma stać czy wisieć: stać na szafce o wysokości 75 cm.
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: tak, i do tego jak najbardziej pożądany DVB-S
31. Na czym najbardziej Ci zależy: SKYPE(skype ready), DVB-S(astra)możliwość podłączenia kamerki(lub wbudowana), dobre kolory, płynność obrazu,brak smużenia, podobno niektóre modele Samsunga współdziałają z telewizją na kartę. To byłaby ciekawa sprawa mieć DVB-t, dvb-s i Telewizję na kartę bez dekoderów(jeśli to możliwe).
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: W tygodniu 6h, w weekendy pewnie cały dzień.
33. Sugerowana cena: około 2500 zł, chyba że polecicie coś, do czego warto dołożyć to wiadomo można nagiąć delikatnie(200zł).
Wiem, że nowe telewizory mają 3d i nawet jeśli to nie jest dla mnie w ogóle istotne to są po prostu lepszej jakości, dlatego nie obrażę się za dobre propozycje nawet będące 3D.