LED 40-42", 2500zł, skype(ready)+DVB-S

johny11fings

New member
Witam, spędzam kolejne godziny na przeszukiwaniu poradników i opinii, może ktoś z doświadczonych użytkowników posłuży dobrą radą, albo poleci sprawdzony przez siebie telewizor. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi:) Poniżej przedstawiam wypełnioną ankietę.

1. Odległość od ekranu: 3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Okno z prawej strony telewizora, bardziej na przeciwko niż obok, popołudniami oświetla ekran.
3. Jak duży jest pokój: ok 25 m.kw.
4. Preferowana technologia: LED,
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT - 10 letni, 28"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, filmy, informacje, DVB-T, DVB-S
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnia/wieczory
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: wyraźny.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: z tego co wyczytałem na forum matowa chyba lepsza na te warunki oświetleniowe.
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42"
12. Preferowana marka: Nie mam zachcianek w tym temacie, myślałem o Samsung Smart TV ale widzę, że na tym forum nie cieszy się wielkim uznaniem.
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabych kątów widzenia, wolnego przełączania pomiędzy kanałami, wolnego włączania.
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Dekoder Telewizji na kartę
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 100% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: również z kątów bocznych, preferowane dobre kąty widzenia dla telewizora.
17. Czy ważne jest wifi: nie musi być Wifi, dostęp do internetu po kablu jak najbardziej tak.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: Chciałbym by możliwe było korzystanie ze skype(połączenie internetowe po kablu)
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: sporadycznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: sporadycznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: nie ma takiej potrzeby, nie oglądam programów w 3d, nie podpinam konsoli.
23. Ma mieć slot na karty SD: nie musi
24. Ma mieć tuner DVB-S: TAK, to dla mnie dość istotny czynnik
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: Dekoder telewizji na karte(HDMI) +
26. Jaki masz sygnał: DVB-t DVB-s
27. Ile programów HD: kilka lub kilkanaście.
28. Ma stać czy wisieć: stać na szafce o wysokości 75 cm.
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: tak, i do tego jak najbardziej pożądany DVB-S
31. Na czym najbardziej Ci zależy: SKYPE(skype ready), DVB-S(astra)możliwość podłączenia kamerki(lub wbudowana), dobre kolory, płynność obrazu,brak smużenia, podobno niektóre modele Samsunga współdziałają z telewizją na kartę. To byłaby ciekawa sprawa mieć DVB-t, dvb-s i Telewizję na kartę bez dekoderów(jeśli to możliwe).
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: W tygodniu 6h, w weekendy pewnie cały dzień.
33. Sugerowana cena: około 2500 zł, chyba że polecicie coś, do czego warto dołożyć to wiadomo można nagiąć delikatnie(200zł).

Wiem, że nowe telewizory mają 3d i nawet jeśli to nie jest dla mnie w ogóle istotne to są po prostu lepszej jakości, dlatego nie obrażę się za dobre propozycje nawet będące 3D.

Karpaj

New member
Bez reklam
Philips 40" 5007
Sony 40" EX655

Nie tylko Samsungi współpracują z telewizją "na kartę" - współpracuje każdy telewizor z DVB-S.

W sumie to tyle z sensowych propozycji w tej kategorii cenowej z dvb-s. Ja co prawda mam w drugim TV wbudowany dvb-s, ale nie korzystam z tego - działa wolniej niż osobny dekoder, do nagrywania potrzebny jest osobny dysk, a przy moim pakiecie dostaję dekoder z 500gb za 1zł, a moduł z kartą bez względu na pakiet musiał bym kupić za 99zł.

johny11fings

New member
Philips 40" 5007 ma kiepską prasę, ludzie narzekają na wolne oprogramowanie i przełączanie kanałów.

Wiedziałem o module z kartą za 99 zł, ale nie byłem świadomy że do nagrywania potrzeba dysku zewnętrznego. Gdybym jednak zdecydował się na dvb-s z dekodera jak sugerujesz, co mógłbyś polecić uwzględniając kąty widzenia+szybkie przełączanie, no i skype, z którego raczej nie chciałbym rezygnować.

Karpaj

New member
Bez reklam
To jeszcze np. Toshibę 40RL938/939
Panasonica 42E5E

Oba są poniżej budżetu, żeby starczyło Ci kasy na kamerkę do Skype :) Bo takowa kosztuje około 300-400zł.

Do góry