LE-32M61B vs LG32LP1R

Status
Zamknięty.

szarp

New member
POMOC POTRZEBNA

Miałem się juz nie odzywać w tym wątku ...ale qrde nie mogę

kaz napisał:
Muszę powiedzieć że 32M61 nie widziałem nawet na własne oczy a interesujące mnie zagadnienia znam z mediów i naszego forum w tym szczególnie z twoich wypowiedzi.

No to gościu o czym ty gadasz ... ja przynajmniej widziałem oba.

Na podstawie tego co napisałeś trudno do końca określić jak 32M61 chodzi z PCtem ale z całą pewnością widać że coś jest sknocone.
Czy po to wydałś ponad 6000zł za LCD żeby łączyć go z PCtem przez analogowe złącze ???

Nic nie jest sknocone ... moja ówczesna karta nie miała opcji 1360x768... tyle. Od 2 lat mam LCD z D-sub i DVI i co ... nie widzę różnicy. Większość CRT'ków ma złącza analogowe j jak by były taki do bani to nie używaliby ich graficy.

Zobasz w swoim LP1R ... tam to jest kuriozum ... kable DVI-D - D-sub !!!! czyli kabel cyfrowo-analogowy. Gniazdo i kabel DVI-I przyjmuje sygnały analogowe na równi z cyfrowymi ale LG zrobiły przejściowkę ... no pogratulować. Myślę że nawet o tym nie wiedząc masz połączonego PC'ta po analogu do tego TV ... tylko gniazdo D-Sub zamieniono na DVI ...

Nie wiem czy to widzisz ale nagrodę EISA zdobył 40M61 a nie matryca S-PVI :shock:
Być może gdyby juror jeden z drugim podłączył sobie kompa z 32M61 przez DVI to on by dostał tę nagrodę.

i 32 i 40 mają tą samą elektronikę i matrycę

:!: :!: Od razu przyznaje: nic ciekawszego na naszym forum jeszcze nie przeczytałem :!: :!:
Ale po kolei.
Wiele razy czytałm ten test to on był przyczyną tego że kupiłem LG32PL1R ale po twoim tekscie przeczytałem go jeszcze 10 razy i wiesz co tam nie ma słowa o 32M61, ani jednego słowa !!! :shock: :cry: :shock: :cry: :shock:
A tak ... bo w teście wystempował generację starszy M51 i nawet on był w czołówce.

LG oprócz tego że uzyskał dużo punktów za wyposażenie to jeszcze sumą punktów za obraz ustąpił tylko Philipsowi, który nawiasem mówiąc jest o połowe droższy.
Ani slowem nie wspomniano o jego ciągle kiepskiej matrycy SIPS, która rzyga na niebiesko na boki. Gdyby odjąć te punkty ... to który by był ?

Zadam jeszcze raz pytanie na które nie odpowiedziałeś: >>32M61 ma mniejszą jasność i kontast i dlatego ma lepszą czerń i biel. Idąc tym tokiem rozumowanie można jeszcze spytać: kiedy Samsung zastosuje kontrast 0:1 to osiągnie prawdziwą czerń ???<<.
Nie widziałeś Samsunga to się nie odzywaj. Nie wszystko powiedzą ci cyferki. Sharpy mają kontrast 800:1 i jasność 450 i są wysoko oceniane na tym forum. Ale nie, genialne LG uchechłało 600cd z kontrastem 1200:1, które odpowiadają Philipsowi 9830 550cd (tak napisałeś) i jego 600:1 (dynamicznemu 6000:1). No tu to LG dał dupy albo jego marketing.

To jest genialnie proste. Dlaczego nikt do tej pory tego nie napisał, dlaczego w oficjalnych danych nikt nie podaje że to bajka ?? Być może tą wypowiedzią "podkablowałeś" Samsunga.
Czemu ... uważam że dynamiczny kontrast w moim odczuciu poprawia obraz. Nie widziałeś to nie masz pojęcia.

Czy ja dyskutuje o twoich gustach, czy kiedykolwiek napisałem że coś mi się nie podoba, że coś jest beznadziejne, że mi się nie podoba twój telewizor??
Na każdym dodajesz jaki to ponadczasowy i piękny wyląd ma to twoje LG. To nie jest argument. Dla mnie jest do bani, za to m61 super. Widzisz. Każda liszka swój ogonek chwali.

6.
Według tego co pisałeś 32M61 przyjechał do ciebie 18 listopada 2005r. zakupiony w Megamedia. Wyboru musiałeś więc dokonać przynajmniej kilka dni wcześniej tj. początkiem listopada. Sam byłem zainteresowany kupnem tego LCD w tej firmie dlatego znam procedury które tam obowiązują (LG nabyłem pod wpływem testu w AV). W czsie kiedy ty dokonywałeś wyboru 32M61 nie były dostępne w sprzedaży hurtowej ani detalicznej na naszym rynku, wiem to bo dzwoniłem do Samsunga w Warszawie. Jak mogłeś oglądać w sklepie coś czego w tym czasie tam nie było ??

i Tu się zgadza również. Jak byś pokopał w forum więcej to pewnie byś wiedział że kupilem go w ciemno. W sklepach porównywałem LG z R51 i R41 bo takie wtedy stały w MM w Gdańsku. I wiesz co ... nawet one grały lepiej.

szarp

New member
kaz napisał:
Żałosne...
Możnaby pluć a ty i tak powiesz że deszcz pada.

sam jesteś żałosny ... gadasz o czymś czego na oczy nie widziałeś i jeszcze śmiesz komuś doradzać. Na jakiej podstawie? cyferek?

szarp

New member
32" a 37" różnice w obrazie?

kaz napisał:
Mógłbym kolejny raz cytować twoje przekręty ale nie będę dystkutował z kimś kto pisze kłamstwa .

no gdzie ja napisałem kłamstawa... odpowiedziałem na twoje wydumane argumenty w ostatnim poście i co nie pasują ci ... nie masz juz o czym pisać prawda w oczy kole.

PLiz ludzie czytacie to czy ja piszę jakieś bzdury czy ten ktoś.
To że numerki nic nie znaczą było już na tym forum poruszane nie jeden raz i trzeba zobaczyć aby się wypowiadać. Cała jego argumentacja to czepialstwo:

-nagrodę Eisa dostał 40" samsung ... to że matryca ma tą samą kontrukcje, rozdzielczość, elektronikę to chyba mogę zakładać że produkt jest zbliżony jak nie taki sam.

- twierdzi że kłamię bo m61 ma lepszą czerń niższy kontrast, i jastność. Widziałem i ten i ten i uważam że czerń ma lepszą m61 a cyferki sobie. LG 1200:1 i 600cd, m61 1000:1 500cd, Sharp 800:1 i 450cd, Philips 9830 600:1 550cd. Mając takie parametry Lg powinno zabić konkurencję jednak tak się nie stało. Wg mnie (jak juz wielokrotnie zaznaczyłem to jest tylko moja opinia - facet wydaje się być wyrocznią np: ponadczasowy wygląd, super podstawa a nie kurza stopka, itp) zwiekszeni jasności wpływa na pogorszenie czerni co zresztą zaobserwowalem jest to jednak najlepszy sposób na wyśrubowanie parametru kontras do 1200:1

ciągle wczytam tylko
"Pisząc kolejne sprostowania wypisujesz coraz większe bzdury, podpierając się półprawdami, kłamstwami i wytworami wyłącznie własnej wyobraźni, mieszając to wszystko razem żeby tylko osiągnąć z góry określony cel"
Jaki cel co ja za brednie opowiadam się pytam? Argumenty poproszę ?

Jak ktoś kto pisze:
"Muszę powiedzieć że 32M61 nie widziałem nawet na własne oczy a interesujące mnie zagadnienia znam z mediów i naszego forum w tym szczególnie z twoich wypowiedzi. "
Może się wypowiadać skoro sam dokonał zakupu za radą gazety gdzie nawet ten model nie był testowany?

Niech ktoś z zewnątrz wię wypowie bo ja już nie mam sił szczególnie gdy ktoś zarzuca mi kłamstwo i ja głupi się z tego tłumaczę a facet dalej swoje.

kaz

New member
Czy nikt nie jest w stanie napisać konkretnych, merytorycznych rzeczy? :x :x

Czy wszyscy muszą pisać tylko frazesy pomieszane z błędami i przekłamaniami? :x :x

LG LCD Taki sibie bez rewelacji . Paskudny wyglad.
link do recki . www.homecinemachoice.com/cgi-bin/displayreview.php?reviewid=6424
Masz ortax świętą racje, ale ja mam LG 32LP1R a nie tego syfa do którego podałeś link. Przeczytaj sobie temat postu i napisz coś merytorycznego bez frazesów.

kaz

New member
I srebrne panele głośnikowe po bokach dlatego zgadzam się z tobą że paskudnie wygląda, można to sprawdzić na www.lge.com .

Czytając wypowiedzi padające w tym temacie można odnieść wrażenie że w telewizorach LCD ważne są tylko dwie rzeczy: design (ważne żeby to był opis jak brzytki jest LCD który posiada ktoś inny) oraz jakośc obrazu widzianego z boku bo wtedy paleta kolorów jest bogatsza niż na wprost.

Co z twoją Toshibą?

kaz

New member
Do ortax360:

czy zgadzasz się z tezą że lepszą czerń i biel osiąga się zmniejszając jasność i kontrast matrycy LCD ?

szarp

New member
Tak więc reasumojąc jaki LCD

kaz napisał:
Do ortax360:

czy zgadzasz się z tezą że lepszą czerń i biel osiąga się zmniejszając jasność i kontrast matrycy LCD ?

Oj boli cię kaz boli ... widzę że i nie tylko mi się dostaje :)

Jak to jest (po raz trzeci pytam):
LG 1200:1 i 600cd, m61 1000:1 500cd, Sharp 800:1 i 450cd, Philips 9830 600:1 550cd

Swoją drogą Tv w linku ortax360 dostał 4 gwiazdki a 32R41B dostał ich !!! 5. Słabo w LG z dźwiękiem (a takie "fajne" boczne ucha) no i z czernią. Pozdrawiam

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Widzę, że niektórym się po sylwestrze chyba nie wytrzeźwiało i ostrzy się na nowy roczek języki.

Zamykam temat.

Status
Zamknięty.
Do góry