smith napisał:
wcześniej twierdziłeś że lcd wyświetla cały obraz naraz, ja twierdziłem co innego, że lcd wyświetla cały obraz naraz lub półobraz naraz, zależnie od żródła i od tego czy lcd ma progresywne skanowanie....
twoje twierdzenie: lcd wyświetla cały obraz naraz
moje twierdzenie: lcd może wyświetlać cały obraz lub półobraz naraz
jest różnica?
....masz częściowo rację (....bo tu nie ma jednoznacznej terminologii)
Wróć jednak do cytatu (co opisał ktoś inny) i doczytaj spokojnie..., dlatego prosiłem o zwrócenie uwagi, że przesyłanie a wyświetlanie, to 2 różne sprawy.
Powtórzę ....
LCD wyświetla cały obraz (np. przez 1/25 sek.) naraz i nie jest istotne co dostaje na wejście (czy przeslano mu:cały, 1/2 obrazu, czy "1/4, czy 1/8" oryginału - dla niego jest to zawsze cały obraz).
CRT tego nie potrafi (w analogu to zaleta...niechcąco, bo mamy tryb interlaced)
Zamień ten tryb "progressywny" (zdjęcie wyraźne BMW) na tryb interlaced (czyli będą 2 identyczne połobrazy) i dla LCD znowu to wszystko jedno (choc nie do końca...bo to "zbyt proste" przy analogu, ale juz w nowych technologiach problem praktycznie zniknie...choc matryca LCD nadal będzie wyświelać "cały obraz").
Ps - moze zbyt prosto to ująlem (jak w cytacie) - trafniej by było napisać ,ze wyświetla całą "klatkę/frame" naraz, choć i tutaj pojawią się niejasności, bo zamiania trybu interlaced na progressywne itp. wcale nie jest, też prosta (puldown itp.)
Czyli gdy masz film w trybie interlaced a puscisz go w progressywnym, znowu nie możemy powiedzieć o całym obrazie (przesył) - bo samo progressywne nie polega tylko na podwojeniu prędkości....wiec znowu opisanie, ze to cały obraz (oryginał) jest nadużyciem!!!!
(przypominam, że przesył a wyświetlanie trzeba oddzielać - bo i tutaj "bzdury" tez wyjdą)