LCD SHARP 37GA6 - opinie i wnioski

Dinek69

New member
smith napisał:
ten twój szarp ge6 może miec układ pregresywnego skanowania, mój gd1 ma więc z każdego żródła (nawet z anteny) mam sygnał bez przeplotu czyli 2 x więcej linii!!!

Tak, mój Sharp ma progresywne skanowanie. Niestety korzystam z niego jedynie do DVD, gdyż odtwarzacz ma wejście komponentowe zgodne z progreessive scan.Dekoder C+, który posiadam (Philips) ma jedynie 2xEURO (na jednym RGB) i nie mogę z prgogresywnego skanowania korzystać przy oglądaniu TV.

Pzdr.

Dinek69

New member
mgurgon napisał:
Dlaczego oglądanie z odległosci mniejszej niż 3 metry byłoby porażką?

U mnie przy sygnale z C+ oglądanie tego TV z odległości mniejszej niż 3 metry mijałoby się z celem. Obraz jest wtedy rozmazany, widać piksele - trudno to zaakceptować. Co innego DVD - z odległości dużo mniejszej niż 3 mewtry spokojnie daje się oglądać bez utraty jakości obrazu (zwłaszcza przy progresywnym skanowaniu).

Pzdr.

smith

New member
w moim gd1 na 100% mogę włączyć lub wyłączyć progresywne skanowanie przy połączeniach innych np. typu euro a nie tylko komponent, również korzystając z wbudowanego tunera analogowego lub cyfrowego mogę włączyć p.s..... może u ciebie p.s. jest zawsze włączone bez możliwości wyłączenia z menu pozdro

Dinek69

New member
smith napisał:
w moim gd1 na 100% mogę włączyć lub wyłączyć progresywne skanowanie przy połączeniach innych np. typu euro a nie tylko komponent, również korzystając z wbudowanego tunera analogowego lub cyfrowego mogę włączyć p.s..... może u ciebie p.s. jest zawsze włączone bez możliwości wyłączenia z menu pozdro

Może się mylę, ale do tej pory wydawało mi się, że progresywne skanowanie można uzyskać tylko po komponencie.
Mam u siebie w menu wybór między progresywnym skanowaniem a przeplotem, ale ważne jest nie tylko to, aby telewizor miał progressive scan lecz również źródło. Zatem według mnie zmiana trybu (progressive na przeplot i na odwrót) w TV nie ma żadengo wplywu na jakkość obrazu jeżeli źródło sygnału (DVD, dekoder) nie pracuje w tym trybie.
Mój odtwarzacz ma złącze komponent zgodne z progressive scan, ale dekoder nie. Dlatego w trybie DVD cieszę się jakością progressive, a w trybie dekoder C+ niestety nie.
Mam nadzieję, że nie zakręciłem zbytnio.
Pzdr.

nowy66

New member
Dla zainteresowanych - 37 GA6E - w necie w Drezno cena tego modelu już 1795€ co po dzisiejszym kursie juz poniżej 6900 PLN ( i to przynajmniej w 2 różnych sklepach).
pzdr

hojlo1

New member
Bez reklam
Dinek69 napisał:
Może się mylę, ale do tej pory wydawało mi się, że progresywne skanowanie można uzyskać tylko po komponencie.
Mam u siebie w menu wybór między progresywnym skanowaniem a przeplotem, ale ważne jest nie tylko to, aby telewizor miał progressive scan lecz również źródło. Zatem według mnie zmiana trybu (progressive na przeplot i na odwrót) w TV nie ma żadengo wplywu na jakkość obrazu jeżeli źródło sygnału (DVD, dekoder) nie pracuje w tym trybie.
Mój odtwarzacz ma złącze komponent zgodne z progressive scan, ale dekoder nie. Dlatego w trybie DVD cieszę się jakością progressive, a w trybie dekoder C+ niestety nie.
Mam nadzieję, że nie zakręciłem zbytnio.
Pzdr.
...mylisz sygnał progressywny z przesyłaniem progressywnym.

Co z tego, ze DVD wysyła Ci sygnal progressywny, jak z 90% filmów DVD jest w trybie interlaced (taki standard dla DVD).
Do tego matryce LCD pracują tylko w trybie "progressywnym" (stąd te dziwne problemy: między RGB a Component itp...tak b.skrótowo).

Też mam TV (ale CRT) z progressywnym skanowaniem (tylko dolnym) ze wszystkich źródeł i....mało tego używam (choć z bliskiej odległości progressywne w 100% lepsze - bo nie widać linii...).

Dinek69

New member
Hojlo1!
Dzięki za uświadomienie :) Nie miałem pojęcia :( , że progresywane skanowanie może być z innego źródła niż komponent.
Skoro piszesz, że 90% filmów DVD jest w trybie interlaced, to jak wytłumaczyć fakt, że w trybie progressive (po komponent) jakość odbioru filmów z DVD jest u mnie dużo lepsz niż po SCART?
Czyżbym trafił na te 10% filmów?;)
Pzdr.

hojlo1

New member
Bez reklam
...tu nie ma nic do tłumaczenia, gdyż to ,ze masz lepiej na progressywnym...wynika np. z matrycy LCD (opisałem wyżej) .
Takze innych przyczyn moze byc wiele (choćby to, ze masz np.lepsze układy w torze Component niż RGB - np. tylko w DVD).
Znajdziesz tez sporo postów na roznych forach , jak to zawiedli się na połączeniu typu Component (z progressywnym i bez) w porównaniu z RGB.
To zaleta LCD a zarazem wada w typowym, analogowym PAL !!!!!.

Oczywiście opisuję dolne progresywne, choc zwróć uwagę ,ze wzorcem dla sygnału jest i tak RGB (tak to kamera widzi), a później się zaczyna "zabawa".....w przesyłanie , konwersję itp... .

Masz LCD, który i tak wszystko odtwarza w progresywnym...więc moze być (też gdybam w tym przypadku) - że układy swoje ma kiepskie (jak z ze zwykłego PAL jest duża róznica) i większość "roboty" DVD załatwia (choć film nagrany i tak w trybie interlaced, a wysyłany pod LCD...).

Ps - >>Interlaced a progresywne<< - tu masz przykład wzorca.;)
(jednak każdy z tych "filmików" mozesz przesłac progressywnie!!!....i dlatego CRT "tak dobrze wygladaja przy analogowym PAL"...) ;)

Ostatnia edycja:

smith

New member
nie jest prawdą że każdy lcd-ek wyświetla w trybie progresywnego skanowania, takie wyświetlanie mamy w monitorach komputerowych i w kinie, obraz w tv mamy nadawany z przeplotem!!! i tak wyświetli tani lcd-ek (chyba że ma p.s.), rzeplatają się w nim na przemian dwa półobrazy linii parzystych i nieparzystych, skanowanie progresywne łączy te półobrazy i wyświetla jeden pełny obraz.... jeżeli mamy np. dvd z układem p.s. to żeby przesłać ten obraz w tym trybie to możemy to zrobić tylko przez łącza component, ale zupełnie inaczej wygląda sprawa kiedy mamy układ p.s. w tv, wtedy z każdego żródła możemy mieć obraz w trybie p.s., bez względu na połączenie, może to być nawet kompozyt, żródłem może być również tuner wbudowany w tv, i wtedy...... ilość linii horyzontalnych mamy x 2, czy to nie piękne? niech progresywne skanowanie zawsze będzie z wami..... pozdrawiam

hojlo1

New member
Bez reklam
smith - nie myl i Ty pojęć (przesyłanie, wyświetlanie....).;)

Nie chce mi się szukac o "technologii" matryc LCD (dawno to było) - ale zacytuję Ci z innego forum (czlowiek , który ma dużą wiedze techniczną!!!! - choć czasami sie spieramy):
...Signal wideo jest poczawszy od kamer, przez magnetowidy, miksery, komputery po nadajniki nadawany punkt po punkcie, linijka po linijce, polobrazek po polobrazku. W ekranie CRT jest odpowiednio punkt po punkcie itd.... wyswietlany i synchronizowany. Tak naprawde widzimy tylko jeden zasuwajacy swiecacy punkt.
Ekran plazmowy lub LCD natomiast wyswietla caly obraz naraz. To stabilna i niemigajaca rewelacja - ale niestety poprzez to jest 1/25 sekundy wyswietlane to samo - natomiast CRT wyswietli dwa rozne polobrazki a i w ramach jednego polobrazku potrafi pokazac ruch.
Problem wiec niepolega na niedoskonalosci ekranu LCD, lecz na niedoskonalosci obecnego systemu tv = PAL......
(oczywiście to fragment....).
Reszta to konsekwencja, czyli jak i Ty piszesz... (jak już puszczasz progressywny=całe obrazy) na LCD z zewnątrz, to już omijasz sporo układów w TV , co powinny to robić (jezeli nie mają swoich b.dobrych...). .;)

smith

New member
bzdura.... to dlaczego u siebie moge wyłączyć w moim tv progresywne skanowanie i wtedy rozdzielczość obrazu jest dużo gorsza? a więc mój lcd-ek może wyświetlać półobrazy czyli może pracować z przeplotem, wyświetla wtedy całe półobrazy naraz. Lcd-monitor komputerowy dostaje sygnał z kompa bez przeplotu i tak go wyświetli ale jak już wcześniej pisałem inaczej jest z sygnałem nadawanym przez telewizje, tam sygnał jest nadawany z przeplotem i tak wyświetli lcd-ek chyba że ma układ progresywnego skanowania który połączy dwa półobrazy składające się z linii parzystych i nieparzystych, co innego jest wyświetlanie sygnału z kompa (bez przeplotu) a co innego z anteny telewizyjnej czy kablówki czy satelity (z przeplotem, chyba że jest p.s. w tv) pozdro

Ostatnia edycja:

hojlo1

New member
Bez reklam
Raczej sam to wyjaśniłeś (cytuję):
....to dlaczego u siebie moge wyłączyć w moim tv progresywne skanowanie i wtedy rozdzielczość obrazu jest dużo gorsza? a więc mój lcd-ek może wyświetlać półobrazy czyli może pracować z przeplotem, wyświetla wtedy całe półobrazy naraz.
Czyli jest tak, jak opisałem (a właściwie zacytowałem)
Właśnie przy LCD ten "półobraz" jest wyświetlony naraz na całej płaszczyźnie, a nie pkt. po pkt....i widac tę roznicę (bo jest to tylko "półobraz" ze swoimi podzielonymi prze 1/2 wizualnymi efektami - a traktuje to jako całość - i do tego wyświetla na całej matrycy - nie widzisz linii/migotania)
Teraz weź ten obrazek z kamery progressywnej (namiar wyżej) i już dla LCD problem przestanie istnieć (jest informacja o całym obrazie).
Czyli jak pierw zbuforujesz 2 półobrazy (obojętnie gdzie) i dopiero rzucisz na matrycę - zadziała to identycznie, ale już ma informacje o calości "sceny" (a nie 1/2).;)

Ps - do tego analogowy PAL ma swoje prawa i trzeba rozgraniczyć: przesył a wyświetlanie, gdyz zasada "wyświetlania" w LCD a CRT jest diametralnie różna.;)

(i jeszcze jedno = jest to duże uproszczenie , bo wiemy, ze technologie rózne...., ale by było "śmieszniej", to mam TV CRT, który odbiera progressywnie ze wszystkich źródeł i właśnie przez zasadę działania kineskopu (pkt. po pkt., elektron zamiast kryształku... itp....) nie mam znaczących różnić między progressywnym, a innym rodzajem skanowania...) ;)

Ostatnia edycja:

smith

New member
wcześniej twierdziłeś że lcd wyświetla cały obraz naraz, ja twierdziłem co innego, że lcd wyświetla cały obraz naraz lub półobraz naraz, zależnie od żródła i od tego czy lcd ma progresywne skanowanie....
twoje twierdzenie: lcd wyświetla cały obraz naraz
moje twierdzenie: lcd może wyświetlać cały obraz lub półobraz naraz

jest różnica?

hojlo1

New member
Bez reklam
smith napisał:
wcześniej twierdziłeś że lcd wyświetla cały obraz naraz, ja twierdziłem co innego, że lcd wyświetla cały obraz naraz lub półobraz naraz, zależnie od żródła i od tego czy lcd ma progresywne skanowanie....
twoje twierdzenie: lcd wyświetla cały obraz naraz
moje twierdzenie: lcd może wyświetlać cały obraz lub półobraz naraz

jest różnica?
....masz częściowo rację (....bo tu nie ma jednoznacznej terminologii)
Wróć jednak do cytatu (co opisał ktoś inny) i doczytaj spokojnie..., dlatego prosiłem o zwrócenie uwagi, że przesyłanie a wyświetlanie, to 2 różne sprawy.
Powtórzę ....
LCD wyświetla cały obraz (np. przez 1/25 sek.) naraz i nie jest istotne co dostaje na wejście (czy przeslano mu:cały, 1/2 obrazu, czy "1/4, czy 1/8" oryginału - dla niego jest to zawsze cały obraz).
CRT tego nie potrafi (w analogu to zaleta...niechcąco, bo mamy tryb interlaced)

Zamień ten tryb "progressywny" (zdjęcie wyraźne BMW) na tryb interlaced (czyli będą 2 identyczne połobrazy) i dla LCD znowu to wszystko jedno (choc nie do końca...bo to "zbyt proste" przy analogu, ale juz w nowych technologiach problem praktycznie zniknie...choc matryca LCD nadal będzie wyświelać "cały obraz").

Ps - moze zbyt prosto to ująlem (jak w cytacie) - trafniej by było napisać ,ze wyświetla całą "klatkę/frame" naraz, choć i tutaj pojawią się niejasności, bo zamiania trybu interlaced na progressywne itp. wcale nie jest, też prosta (puldown itp.)
Czyli gdy masz film w trybie interlaced a puscisz go w progressywnym, znowu nie możemy powiedzieć o całym obrazie (przesył) - bo samo progressywne nie polega tylko na podwojeniu prędkości....wiec znowu opisanie, ze to cały obraz (oryginał) jest nadużyciem!!!!
(przypominam, że przesył a wyświetlanie trzeba oddzielać - bo i tutaj "bzdury" tez wyjdą) ;)

Ostatnia edycja:
Do góry