LCD(LED lub nie) 40,42" do 2,5tyś

krynioo

New member
Witam. Czytam wasze posty opinie i wszystko co związane z tv ale jakoś nie mogę znaleźć swojego idealnego kandydata pasującego do mnie dlatego też postanowiłem poprosić o radę;)

1. Odległość od ekranu: 3 metry, w przyszłości może to być więcej
2. Jak słońce świeci w pokoju: tv miałby znajdować się pod oknem któro jest od południa oraz z zachodu
3. Jak duży jest pokój: ok 20 m.kw. ale nie wiadomo czy nie będzie niedługo większy;)
4. Preferowana technologia: LCD, LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: kineskopowy płaski LG 32"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: tv cyfrową, dvb-t, chciałbym filmy z kompa no i tv przez internet jak będzie taka opcja;)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej cały dzień
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: i tak i tak
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: zdecydowanie ostry, wyraźny bez migotania
10. Matryca błyszcząca czy matowa: lepiej aby była matowa
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42"
12. Preferowana marka: wszystkie znane i cenione
13. Czego nie lubisz w telewizorach: falowania obrazu lub migotania w zbliżeniu, przycinania, złego skalowania, słabej ostrości i kiepskiej rozdzielczości
14. Jakie urządzenia będą podłączone: PC, HDD, pen, może jakieś kino z blu-ray
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50 tv, 30 filmy, 20 internet
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: i wprost i pod kątem (takie ustawienie mebli)
17. Czy ważne jest wifi: fajnie gdyby było bo znam dobrą stonkę z abonamentem gdzie są wszystkie tv hd
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: jeżeli będą fajne, to tak z ciekawości
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: dobrze gdyby było ale nie koniecznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: niekoniecznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: obojętne
22. Ma mieć 3D: może ale nie koniecznie
23. Ma mieć slot na karty SD: może mieć
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie musi, ale gdyby było to się nie pogniewam;D
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI
26. Jaki masz sygnał: DVB-T, DVB-S
27. Ile programów HD: to zależy jaką opcje dobiorę do tv;)
28. Ma stać czy wisieć: teraz stać ale może zawiśnie
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: TAK
31. Na czym najbardziej Ci zależy: idealna jakość obrazu, genialna płynność, dobra ostrość i mocna czerń i przede wszystkim prawdziwe 100Hz
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok.5-10 godz.
33. Sugerowana cena: do 2,5tyś zł ale jak będzie coś godnego uwagi to się pomyśli;)

mam swoje sugestie ale nie chce siebie i Was nimi sugerować dlatego nie zamieszczam lecimy na żywioł;)

Ostatnia edycja:

WojtR

Member
Bez reklam
co 2gi dzień jest to samo pytanie o TV do 2,5 :)

.. może byłoby inaczej jakby zaczęły pojawiać się porównania konkretnych modeli między sobą a nie testy , z których wynika , że każdy jest mistrzem , najlepszy w swoim klasie tylko szkoda , że potem ze smart tv jest parę nieprzydatnych bubli , czerń jest szara , matryca nie ta co miała być , menu powolne , TV się wiesza a kąty są do bani no i ma się pojawić od pół roku TVN player i jakoś go nie widać

z tego ca napisał mnie więcej wynika aktualna oferta wybierz :)

Ostatnia edycja:

krynioo

New member
głównie to zależy mi na dobrej czerni, dobrych kątach, prawdziwych 100Hz no i żeby podświetlenie było wporządku a nie było widać że gdzieś jest jaśniej gdzies nie albo widać przy ramce że ucieka światło.. a reszta to może ale niekoniecznie mam na mysli te dodatki smart tv itp... aha fajnie gdyby w tv można było korzystać z tvn player i np weeb.tv żebym nie musiał kompa podpinać. Cene dałem w jakiej chciałbym się zmieścić, ale oczywiscie jeżeli bedzie warto to dołożę pieniążków;) proszę o pomoc;)

Ostatnia edycja:

WojtR

Member
Bez reklam
Przyjrzyj się modelom

Toshiba 40TL938/9 zbliżony do Toshiba 40TL933 ( test na forum )

tutaj też brak playerów TVP i TVN ( ponoć mają zostać wprowadzone )

Philips 40PFL5507K lub Philips 40PFL5007K ( to samo bez 3D tańsze, lepiej trafić z matrycą Sharpa, z matrycą Samsunga ponoć lepsza czerń ale smuży w grach , kiepskawe menu , filmy z USB tylko napisy .srt , brak polskich player-ów TVP i TVN ) (test na forum )

Panasonic TX-L42E5E ( tutaj jakoś producent nie trafił w obecny trend wąskoramkowy i TV wg mnie wygląda lekko anachronicznie choć parametry może ma na poziomie pozostałych )

ciut drożej

LG 42LM640S też test na forum

i potem od 3 tyś można polecić Sony HX750 lub Sharp LC-40LE830 ale tu wyjątkowo bieda

jeśli masz dostęp do internetu i ktoś w domu chciałby pooglądać jakieś seriale z całej biblioteki TVP i TVN czy ipla to sony i samsung ( sony kiepskie odtwarzanie z usb filmów , mkv itd bo niby jakaś polityka firmy tylko jakoś nie przeszkdza , żeby ich kina domowe łykały te formaty :) , jak zależy Ci na tym to samsung ... najbliżej cenowo UE40ES6100 ... tylko tam loteria z matrycami chyba 6 dostawców od Samsunga po jakieś chińskie twory

krynioo

New member
z tych pięciu co byś mógł najbardziej polecić?;)

Toshiba 40TL939 + 2 x okulary 3D
Philips 46PFL5507K + 2 x okulary 3D -
LG 42LM640S
Panasonic TX-L42ET5E
Samsung UE40ES6570

duża rozbieżność bo parametry podobne cenowo do 3tyś ale rozbieżność wielkości od 40 do 46;)

WojtR

Member
Bez reklam
z tych pięciu co byś mógł najbardziej polecić?;)

Toshiba 40TL939 + 2 x okulary 3D
Philips 46PFL5507K + 2 x okulary 3D -
LG 42LM640S
Panasonic TX-L42ET5E
Samsung UE40ES6570

duża rozbieżność bo parametry podobne cenowo do 3tyś ale rozbieżność wielkości od 40 do 46;)

jeśli ma to być główny TV kupuj największy

krynioo

New member
czyli philips? wielkość ma mniejsze znaczenie ważne są inne rzeczy;p dlatego pytam który z tych co podałem byłby najlepszy chyba że jest coś ciekawszego?;D

krynioo

New member
mam bo i tak sobie wezme na raty;) szkoda mi gotówki pomimo że mam a tak walne stałe zlecenie i mam w dupie;) ale jak mam kupić 40 cali to ponad 3 kółka to juz troszke za dużo wolałbym jednak chyba minimum 42 i wmiare ok;) juz mam mętlik nie wiem co wziąć..

WojtR

Member
Bez reklam
a miałeś styczność w tym modelu z menu ?

Mi akurat to nie robi bo będzie to najwyżej w sypialni podpięte do C+ ale jak widziałem jak to działa , jakaś masakra

Gallon

New member
Zdecydowanie 40TL938

2x okulary do 3d
Wifi,przegladarka,Widi,Resolution+, Bardzo dobra matryca. za 2399 masz w sieci Media Markt. Mysle ze bedziesz zadowolony z tego telewizora napewno. Osobiscie kupilem go dla rodziny i zadowoleni.

Dodatkowo od nowego roku wejdzie pelno serwisow Polskich jak TVN Player.

Karpaj

New member
Bez reklam
Menu czasem się zawiesi na zasadzie - nie działa nic i wariuje. Pomaga odłączenie od prądu i ponowne włączenie - wtedy wszystko działało już przez 2h bez problemu. Trudno powiedzieć czemu złapało takiego dziwnego bakcyla (i widze że to nie jest pojedynczy przypadek), ale najwazniejsze ze po restarcie wszystko dziala plynnie.

krynioo

New member
tak chyba bedzie trzeba zrobić jak Karpaj mówi;) wziąć dobre 46;) ale tl939 w niewielu sklepach widze a 938 to juz w ogóle..

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Jeśli chcesz mieć od razu dostępność - to model 933 jest w lepszej cenie (zamykającej się w 3k), ale nie ma wi-fi.
Jeśli masz czas - to pewnie na poczatku grudnia dostanie ją na zatowarowanie saturn i media markt. I może TERG.

Do góry