lcd led 40-42 do 3500 zł

loku1985

New member
Witam wszystkich prosze o pomoc przy wyborze tv
Odległość od ekranu: 2 m -2.5 m
Jak słońce świeci : w pokoju okna od południa, telewizor nie naprzeciwko okna tylko na ścianie po prawej od okna dość słoneczny ale mogą być rolety
Jak duży jest pokój około- 25 m wraz aneksem kuchennym otwarty na przedpokój
Preferowana technologia- led
Jaki masz obecnie telewizor- nie mam
Jakie programy najczęściej oglądasz- filmy, naukowe, kanały sportowe
Oglądasz w dzień czy wieczorem- częściej wieczór, rzadziej dzień
Preferowana wielkość telewizora - 40'
Preferowana marka - brak
Czego nie lubisz w telewizorach - nie lubię smużenia, pikselozy i nieostrego obrazu
jakie urządzenia będą podłączone - dekoder HD, laptop, w przyszłości jakaś konsola i bluray oraz kino domowe
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń - 60% TV 40% reszta
Siedzisz na wprost czy również z katów bocznych - na wprost, czasem na kanapie pod kontem ale tv na ruchomym wysięgniku
Telewizor ma mieć wi-fi
Ile masz kanałów HD : 31
Ile godzin dziennie ma grać telewizor 3-4 h
Ile osób zasiada przed telewizorem 1-2
budżet: 3000-3500 zł

trochę się już naczytałem i dużo przemawia za sharpem 40le830 ale obawiam się czy sobie sam poradzę z kalibracją. może jednak coś innego jeśli to coś naprwdę wartego uwagi to jestem skory zapłacić więcej:p. może np. do tego: Philips 40PFL9705 lub Philips 40PFL8605. Co do sharpa to pytanie czy będzie sobie radził z filmami bluray odtwarzanymi z lapka bądź dysku zew.?
znalazłem jeszcze KDL-40HX800 bądź jakieś inne z tej serii. zaznaczam że mocna na 3d mi nie zależy to może być ewentualnie dodatek. a tak wolę uzyskać głębię obrazu w 2d przez lepsze parametry tv.

Z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oczywiście że sobie radzi.
I warunki które masz preferują wybór Sharpa:

008_DSC_9601.jpg

http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/65908-sharp-40le830-test-otwarty-pierwszy-test-na-rynku.html

loku1985

New member
to znaczy że mam tylko sharpa i nic więcej do wyboru? a co z philipsami? albo sony? zapomniałem że na razie będę miał zwykłą kablówkę więc nie wiem czy to coś zmienia.

don111

Banned
jeśli częściej oglądasz wieczorem i najważniejsze są filmy to zdecydowanie lepiej wypadnie Panasonic 42GT30 a nawet 42G30 (kolory, naturalność), do konsoli również spisze się lepiej bo ma niższy input lag i szybszą matrycę
z LED wolałbym tego Philipsa, również ma bardzo niski input lag a w zaciemnieniu lokalne wygaszanie zapewni dużo głębszy obraz, choć przy filmach nie będzie już tej naturalności co w Panasonicu

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli nie przeszkadza CI odbicie to masz do wyboru:
Panasonic 46G30
Toshiba 46SL 733
Samsung 46D5500

loku1985

New member
chyba jednak skupie się na czymś 40 lub 42 calowym bo na 46 to nie chcę tyle kasy wydawać a wolę mięć zajebisty obraz na 40 niż tylko dobry na 46. więc chyba dalej pozostaje sharp. chyba że jednak można go jakoś do modeli samsunga sony lub philipsa porównać. ten wcześniej wspomniany philips ma 400 Hz a sharp i sony tylko po 200 Hz jeszcze samsung d6500 chyba ma 400 ale to już chyba chwyt marketingowy. Poza tym sporo złych opinii się naczytałem na forum. Nie będzie mi raczej mocno przeszkadzać odbicie w tv więc mogą być jakieś błyszczące matryce. A poza tym kiki czekam na odpowiedź w sprawie sharpa;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Te 400 Hz, 600 Hz, 800 Hz czy 12000000Hz - cokolwiek znaczy to tylko marketing. Widoczne są różnice na 100 HzDla Ciebie matowa matryca i dobre skalowanie jest najważniejsze.

loku1985

New member
To znaczy że dalej polecasz mi najbardziej sharpa? czy może dasz mi jeszcze jakiś wybór w 40 lub 42 calach? i jak tam z ofertą dla mnie jeśli chodzi o sharpa?

loku1985

New member
cenowo są nawet jeszcze tańsze ale czy to nie przekłada się na jakość? ostatnie pytanie jakbyś sam miał wybierać to który z nich i dlaczego? a jak w porównaiu z sharpem wypada plazma g30 tu w moim budżecie nawet 46 by weszło tylko czy w słonecznym pokoju wystarczą tylko rolety?

Ostatnia edycja:

loku1985

New member
kiki napisał że nie sharpa dla mnie a ja muszę koniecznie kupić tv do 20 stycznia i nie wiem czy zdąrzę na niego poczekać. Trochę boję się kupować tego modelu bez kalibracji bo nie chcę się na nim zawieść a niestety w mojej okolicy(jelenia góra) nie ma żadnej firmy która by to robiła. Więc może mi coś doradzicie. Może jednak lepiej będzie kupić sonego 40ex725 lub samsunga d6500 albo jakiegoś lg tylko jak te tv będą się sprawdzać w nasłonecznionym salonie i przy podłączeniu konsoli i laptopa?

Do góry