Widzę panowie, że wyobraźnia i cena Was już nieco poniosły.
Byłem dzisiaj w Saturnie i miałem okazję przyjrzeć się SONY KD-55XE9005, gdybym zajrzał wczoraj to zastałbym również PANASONICA TX-58EX780E. Pracownik sklepu wyłożył mi swoją opinię odnośnie obu urządzeń i w ogólności oponował za zakupem Sony'ego, aczkolwiek potwierdził że Panasonic lepiej radzi sobie z wyświetlaniem dynamicznych scen, input lag w grach jest mniejszy a jasność większa. Natomiast podkreślał, że w Sonym występuje zdecydowanie lepsze podświetlenie, że w Panasonicu można dostrzec białw słupy światła biegnące z dołu do góry, czego nie doświadczy się w Sonym. Powiedział również, że 55XE9005 ma bardziej naturalny barwy, bliższe rzeczywistym od 58EX780E, wspomniał również że "stojak" w Panasonicu jest bardzo masywny i rzuca się w oczy co niekoniecznie jest zaletą.
Obok 55XE9005 stał bodajże 55XE9305, który przebijał go zauważalnie jasnością (nie wiem jak dokładnie to określić, ale w tym modelu podświetlenie występuje jakby w dwóch warstwach a nie jednej), jednak i cena zauważalnie odmienna, bo różnica ok. 1500 zł.
Co do zakupu, myślę że odłożę go na koniec roku, ewentualnie początek 2018, jednak myślę że zostanę przy powyższych wyborach i aktualnie skłaniam się ku XE9005.