LCD 55-58' 4K/UHD do 6000zł - prośba o wsparcie.

SnufkinXY

New member
Cześć Wszystkim.

Zwracam się do Was z prośbą o wsparcie w wyborze mojego pierwszego własnego telewizora, który ma stanąć w moim pierwszym własnym (ekhm, póki bank go nie przejmie) mieszkaniu. ;)

Od wielu lat moim głównym wyświetlaczem jest monitor Dell UltraSharp U2713HM 27' 2K, jedak czuję że pora na zainwestowanie w sprzęt dedykowany.

Przejrzałem w ostatnich dniach wiele wątków na forum i na tej podstawie stworzyłem listę telewizorów, które prawdopodobnie spełnią moje oczekiwania. Mam wiele szacunku do Waszej wiedzy i mam nadzieję, że wesprzecie kolegę w potrzebie. :)

W ogólności chciałbym stworzyć wokół telewizora małe centrum multimedialne z dyskiem sieciowym komunikacją bezprzewodową etc., więc wszelkie udogonienia typu WI-FI direct, DLNA (bluetoothem też bym nie pogardził) etc. mile widziane, żeby nie napisać wymagane.

Przeglądałem recenzje m.in. na stronach trustedreviews.com, kagoo.co.uk, rtings.com.

Podsumowując:

Budżet
- do 5890zł

Inne:
- telewizor powinien dobrze służyć przez co najmniej 5 lat

Dysk sieciowy:
- Synology DS216play

Sprzęt audio planowany do zakupienia:
- Audio Pro Avanto 5.0 HTS

Na co? Po co?
- filmy/seriale
- sport > przede wszystkim mieszane sztuki walk (UFC)
- konsola (4K) / komputer

Priorytet
- realistyczne odwzorowanie czerni
- wysoki kontrast
- szeroka paleta barw
- płynność i ostrość dynamicznie zmieniającego się obrazu
- względnie intuicyjny i praktyczny software do zarządzania możliwościami telewizora

Modele, które często pojawiały się w przeglądanych przeze mnie materiałach

- PANASONIC TX-58EX780E (od 5998 zł, tutaj zbędne dla mnie 3D)
- skłaniam się do wyboru właśnie tego modelu.

- PANASONIC TX-58EX703 (od 4698 zł)

- SONY KD-55XE9005 (od 5890 zł)

- LG 55UH950V (od 5438 zł)

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie i rady.

Pozdrawiam,
Krzysiek

SnufkinXY

New member
kiki czy byłbyś w stanie podać jakieś konkretne argumenty za Twoim wyborem? Z tego co się doczytałem PANASONIC TX-58EX780E charakteryzuje się wśród wspomnianych telewizorów najlepszym odwzorowaniem czerni oraz wyświetlaniem dynamicznie zmieniających się scen. Twoja opinia jest inna?

SnufkinXY

New member
strazakp - dziękuję za opinię. :) Orientujesz się może czy PANASONIC 58EX780E zauważalnie ustępuje SONY 55XE9005 pod jakimiś konkretnymi względami?

strazakp

Banned
strazakp - dziękuję za opinię. :) Orientujesz się może czy PANASONIC 58EX780E zauważalnie ustępuje SONY 55XE9005 pod jakimiś konkretnymi względami?
Nie bardzo pomogę na to pytanie ale mogę napisać że Sony jest bardziej multimedialny od Panasonica. Jeżeli nie zależy ci na Smart TV takim jak android, rożen czy webOs to Panasonic będzie jak najbardziej OK. Panasonic ma swój Smart TV i jest dosyć prosty ale w tej prostocie jest też przewagą. Dla mnie do aplikacji jest tablet i smartfon a nie telewizor. Telewizor ma ładnie grać, ładnie wyglądać i być łatwy w obsłudze. Smart TV dla mnie to tylko YouTube, player i ewentualnie Netflix a Panasonic to ma.
Dużo czytałem nt tego modelu ex780 i głównie na stronaćh sklepów gdzie opinie wpisują osoby które go nabyły. Generalnie 100% ludzi chwali sobie jakość obrazu.
Ja mam tylko model dx700 a to jest blisko dwie półki niżej od ex780 ale też jestem zadowolony bo wiem ile mnie kosztował. Myślę w gdybym dziś miał 6000zl i miał kupować tv jeszcze raz to na 99% byłby to 58ex780!
Miałem Sony i się zraziłem i jakoś do mnie nie przemawia ani ta marka ani Android TV.
Panasonic ma też świetna płynność obrazu oraz bdb nadaje się do grania m.in dlatego że jest niski lag (ok 21ms).

Bym zapomniał...Panasonic ma przewagę na tym Sony wielkością....niby to tylko 3" ale te 3" jest zauważalne gołym okiem.

SnufkinXY

New member
strazakp - dzięki wielkie! Potwierdziłeś i moje przypuszczenia / znaleziska. :) Odnośnie multimediów, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth, YouTube, Netflix, nagrywanie na USB, to wszystko znajduje się w tym imponującym telewizorze i wydaje mi się, że są to najważniejsze faktycznie przydatne funkcjonalności.

Czy ktoś jeszcze miałby jakieś interesujące spostrzeżenia o wymienionych urządzeniach?

klonxxx

Banned
Podane modele to dobre wybory, obraz na wszystkich będzie dobry. Ale Panasonic daje 58 "a największe wrażenie robi wielkość, wykonanie tego Panasa to top wśród podobnych cenowo modeli.Nie ma androida ale według mnie to zaleta bo aktualizacje potrafi psuć radość z korzystania czyt wątki o Philipsie....

Davide

Member
Ja brałbym Sonego. Sam takiego kupuje lecz o wielkości 65 cali. Strażakp zmotywował mnie do pójścia i zobaczenia Panasonica na żywo. Dla mnie kolory w nim są jakby analogowe z telewizora kineskopowego - możliwe, że tak był ustawiony. Jest bardzo masywny w porównaniu do konkurencji, a gdy zapytałem Pana w koszulce z napisem Panasonic czy ten telewizor da radę z filmami oglądanymi z serwera Qnap podłączonym do routera odpowiedział, że taki multimedialny to on nie jest jak telewizory z Tizen czy Android, ale myśle, że na ten temat może się ktoś obeznany w tym temacie wypowiedzieć z forum.Moim zdaniem w tym pułapie cenowym najlepszym wyborem jest SonyXe9005... Potem to już Philips PUS9002 i LG C7.

nomnom

New member
Oba telewizory to (chyba?) najlepsze modele w tych pieniądzach. Prawdą jest, że te 3 cale widać, robią różnicę, dalej smartv, panasonic os vs android, android to multum aplikacji, dużo takich, których nawet nie będziesz używał ale jest też parę fajnych np. kodi, niestety zdarzają się zwiechy, ludzie zgłaszają problemy z działaniem nawet na tegorocznych tv, smart w panasie to mniej aplikacji (chyba jeszcze mniej niż w webos) ale wszystko działa cacy, rok temu kupiłem dla rodziców 58dx750, są zachwyceni, smart działa bardzo fajnie, obraz jest świetny, sam byłem pod wrażeniem, nawet wieczorem czerń wygląda bardzo dobrze, choć oled to nie jest.
Wracając do 55xe9005 czy 58ex780 to według testów panasonic radzi sobie lepiej z ruchem, sony dało trochę ciała w tym roku bo ponoć nawet wyższy model, xe9305 jest w tym gorszy od zeszłorocznego xd9305. Plus sonego taki, że często można dorwać taki tv z 5 letnią gwarancją.
Podsumowując jesteś w dobrej pozycji, bo który byś nie wybrał będziesz zadowolony, jedyne co mógłbym jeszcze Ci doradzić to wstrzymać się z zakupem do grudnia, mamy połowę września więc długo nie będziesz musiał czekać a być może z niewielką dopłatą uda Ci się wyrwać oleda 55b6j

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Ten stan do kwestii oleda spodziewałbym się bardziej w przyszłym roku (w pierwszych, dwóch, trzech miesiącach), ale wątpię czy spadnie poniżej 7tyś.

Z promocji poluj na rabaty technologiczne w Saturnie, wtedy cena potrafi nieźle spaść.

Osobiście jestem posiadaczem Sonego x850C na matrycy VA, tak jak obecnie tegoroczne telewizory Sony (strazak miał sonego na IPS'ie) i takie polecam, a android to zaleta, tym bardziej , ze Sony dba o jego ciągła aktualizację, nawet w starszych (z 2015r.) modelach.

Test panasonica ex780 masz na zaprzyjaźnionym portalu HDTV, wypada b. korzystnie.

strazakp

Banned
Bralbym zdecydowanie Panasonic ex780. Brak androida to tutaj zaleta. Tv ma świetny obraz a w sklepie nie zawsze on jest dobrze ustawiony i w sklepie też jest sztuczne światło. Świetnie wykonany i ładnie wygląda. 3" to już sporo na plus. Panasonic na pewno nie będzie miał problemów z płynnością w ruchu (np mecze piłki nożnej) co zdarza się w Sony mimo 100hz.

drake7

New member
możnaby rzec, że kolega SnufkinXY pisze o warunkach wyboru troche tak jak z przetargiem na skodę superb:)-w warunkach przetargu jest zapis,że mogą startowa tylko 5 drzwiowe sedany:). ja nie bardzo rozumiem zachwytów nad panasem ex780. gdy oddawalem xe90 (pisalem o tym w innym watku) to poszedlem obejrzec panasa. i niestety obraz to rozczarowanie z uwagi na nadmiar koloru zielonego. nie wiem,moze byl zle ustawiony (aczkolwiek o nadmiarze zieleni pisza w tescie na innym forum, wiec cos w tym pewnie jest). zadaje sobie pytanie-dlaczego w filmiku promo natym tv jest puszczany film o ZIELONYCH żółwiach ninja:) moim jak i wielu innych osób i testerow zdaniem xe90 to najlepszy tv do 6 tys. tu jest najlepsza czern ze wszystlich ledow. Ale jak załozycielowi watku najblizej do Panasa (a takie odnioslem wrazenie-dlatego napisalem o tej skodzie) to niech go bierze.Też ma swoje zalety.

Ostatnia edycja:

SnufkinXY

New member
Bardzo Wszystkim dziękuję za podzielenie się opiniami, nie sądziłem że wątek tak się rozwinie. :) Zauważyłem kilka interesujących mnie uwag, na stan dzisiejszy PANASONIC TX-58EX780E oraz SONY KD-55XE9005 są modelami, które najpoważniej biorę pod uwagę. Nie śpieszy mi się aż tak bardzo z zakupem, myślę że jestem w stanie wstrzymać się jeszcze przez co najmniej 2 miesiące, tyle lat przetrwałem to i z tym sobie (chyba?) poradzę. ;)

Może jest coś na co np. jeszcze warto poczekać kolejne np. 3-5 miesięcy?

Pozdrawiam!

Davide

Member
Myśle, że to obłędne koło;) Będziesz czekał,aż stanieją i nagle zobaczysz nowsze modele, które będą drogie, a Ty stwierdzisz, że poczekasz jeszcze rok, aż stanieją te nowe:) Te modele co wymieniłeś to najlepszy wybór w tej Cenie. Ludzie Polecają tu Philipsy i TCL, ale moim zdaniem TCL jaki jest tylko godzien uwagi to XESS X6, a Philips to PUS9002 tylko się zastanawiam dlaczego zrobili potrójny ambilight,a nie poczwórny jak to miało miejsce w PUS8601. Ogólnie z tego co wywnioskowałem to ta kalibracja nie jest taka pro jak myślałem, więc zamówiłem do Szczecina kalibracje profesjonalna robioną profesjonalnym sprzętem, a nie na zwykłych planszach jak to robią wszędzie. Wracając do tematu tam również mi powiedziano biorąc pod uwagę EX780 i XE9005, że Sony jest najlepszym wyborem. Myślę również tak jak wcześniej wspomniałem, że jeżeli chodzi o telewizory i ich pułap cenowy to zaczynając od najtanszych 55 to 55XE9005, PhilipsPUS9002 i LG55C7V.

strazakp

Banned
Będziesz czekał jeszcze 2mce i będziesz miał kolejne wątpliwości bo ceny mogą spaść a pojawia się inne modele z dogodniejszą cena. To błędne koło!!! Jeżeli masz kasę, chcesz zmienić tv, masz już dwa ostateczne modele do wyboru to decyduj i kupuj!!! Zawsze masz możliwość zwrotu do 14,dni więc jak będzie coś nie tak to wymienisz. Ja polecam jedna Panasonica.

Do góry