LCD 4K a jakość obrazu

Deo3

Member
Jeszcze raz odnośnie jakości obrazu z DVD na LCD 4K. Ostatnio usłuszałem opinię, że jakość obrazu z DVD można poprawić podłączając odtwarzacz DVD (czy też BluRay) nie bezpośrednio do telewizora ale najpierw do amplitunera i do piero z amplitunera do telewizora. Chociaż szczerze powiedziawszy nie wiem w czym to miałoby pomóc.

WuMike

New member
Bez reklam
Raczej nieprawda. Nie ma takich skalerów, które zdziałają cuda. Może ten w odtwarzaczu Oppo zrobi różnice, ale to trzeba by sprawdzić naocznie, poza tym to nie jest amplituner.

DrWredman

Active member
Jeszcze raz odnośnie jakości obrazu z DVD na LCD 4K. Ostatnio usłuszałem opinię, że jakość obrazu z DVD można poprawić podłączając odtwarzacz DVD (czy też BluRay) nie bezpośrednio do telewizora ale najpierw do amplitunera i do piero z amplitunera do telewizora. Chociaż szczerze powiedziawszy nie wiem w czym to miałoby pomóc.

Amplituner tylko przepuszcza sygnał wideo i nic z nim nie robi. Wszystko w rękach telewizora i odtwarzacza.

Deo3

Member
Ostatni raz będę uparty. Jak jest z jakością Panasonica TX-50DS630 w porównaniu do odtwarzania dvd wzgledem plazmy (gdzie plazme stawia w skali 1-10 na 9). Czytałem opinię, że DS630, po dłuższym oglądaniu bolą oczy z powodu migotania obrazu. Czy ktoś z posiadaczy tego telewizora może to potwierdzić lub obalić. Może to jest spowodowane wadą danego egzemplarza taelewizora. Ogólnie ten telewizor jest chwalony za jakość obrazu z np.dvd. Ale to migotanie, jeżeli jest to w większości przypadków potwierdzone, dyskwalifikuje wg mnie ten telewizor względem jakości odtwarzania płyt dvd.

WuMike

New member
Bez reklam
Bzdura. Migotanie można wywołać trybem uplynniacza, wprowadzającym faktycznie sygnał PWM (krótkotrwałe przygaszenie podświetlenia w momencie zmiany ramki obrazu), ale efekt migotania dla mnie nie był praktycznie widoczny na plazmie V20, a w LCD DX750 w ogóle tego nie dostrzegam.

Ostatnia edycja:

Deo3

Member
Czy nikt z posiadaczy Panasonica TX-50DS630 nie podzieli się opiniami o jego jakości (migotaniu?)

maniek530

Banned
Czy nikt z posiadaczy Panasonica TX-50DS630 nie podzieli się opiniami o jego jakości (migotaniu?)

Jakie migotanie (chyba że przedsionka serca ? :D) - oglądam go raz na jakiś czas u szwagra i żadnego migotania nie ma !
Obraz w dzień dobry a wieczorem po ciemku jeszcze lepszy - trzeba poustawiać - jak go 1 raz zobaczyłem to pomyślałem że to cienki tv i myślałem że jest na IPS-ie (taka słaba była czerń) ale po ustawieniach jest już dobrze.

Deo3

Member
Obrazu wkleić nie mogę. Tylko o tym czytałem, opisywał to użytkownik tego telewizora - jak do tej pory, to tylko jeden opis tego efektu (chyba na forum HDTV).

Deo3

Member
No i co z tym TX-50DS630? Kiki pisał, że należy już inwestować w telewizory 4k. Mam trochę odmienne zdanie. Biorąc pod uwagę od ilu lat "wchodziło" u nas FullHD i należy przypuszczać, że jeszcze parę ładnych lat będzie to podstawowy format nadawania i odbioru programów telewizyjnych. Kiedy u nas na dobre "zadomowi" się format 4k? Tak więc moje zdanie: na dzisiaj, z perspektywą min 5 lat do przodu, lepiej kupić dobrej jakości telewizor FHD niż minimalnie droższy 4K (a tym bardziej dużo droższy). Za około 5 lat (tak przypuszczam) będą produkowane talewizory 4k o wiele lepszych parametrach niż dzisiaj, oraz lepszej jakości OLED-y w niższych cenach.Tak więc mimo wszystko stawiam na LCD FHD i kupuję TX-50DS630.

Kadajo

New member
Bez reklam
To błąd. Ostatnie dobre Full HD mieliśmy w 2015 roku, nie licząc OLED'a.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

pebe86

Member
Bez reklam
Telewizor 4k warto kupić, ale żeby był przyzwoity to niestety trzeba swoje zapłacić.
Moja żelazna zasada to nie kupowanie najtańszego produktu w klasie. To nigdy nie kończy się dobrze ;)
Szczególnie że za cenę budżetowego i słabego 4k mamy bardzo dobry full hd.

W przyszłym roku pewnie się to zmieni, bo 4k to trend przyszłościowy, ale na razie rozmawiajmy o stanie obecnym.

WuMike

New member
Bez reklam
Jeszcze raz: do oglądania treści z kablówki spokojnie wystarczy dobry FHD, jak DS630. Jeżeli jednak posiada się Netflixa i/lub odtwarzacz UHD, błędem będzie niekupienie dobrego 4K.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Każdy wybiera wg własnych potrzeb.
Żadnych extra gier czy filmów nawet jak pożyczysz w 4K nie zobaczysz u siebie. Filmów w 4K z HDR przez te kilka lat będzie kilka tysięcy, nie licząc Youtube czy własnych produkcji .
Tym bardziej, że w klasie cenowej się mieścisz.
Do grania DS630 - też nie halo, bo ma duży Input Lag.
Ale do kablówki wystarczy .

Deo3

Member
O rany. A ja chciałem, żeby można było dvd w dobrej jakości obejrzeć. A takie dobre filmy:). Poważnie - wg Was za jaki czas w TV będą nadawane programy w 4k? Czy kupno teraz TX-50DS630 to taki zły pomysł? Tak jak pisałem, jeszcze "sporo" wody upłynie, zanim będę wykorzystywał 4k. Telewizor wykorzystuję przede wszystkim do oglądania programów telewizyjnych i tych "nieszczęsnych" dvd. Żadnych gier. Za parę lat kupię sobie za niższą cenę lepszego 4k (lub OLED). No nie wiem czy sam siebie przekonałem - ale naprawdę szkoda mi tych DVD !

danielde77

New member
O rany. A ja chciałem, żeby można było dvd w dobrej jakości obejrzeć. A takie dobre filmy:). Poważnie - wg Was za jaki czas w TV będą nadawane programy w 4k? Czy kupno teraz TX-50DS630 to taki zły pomysł? Tak jak pisałem, jeszcze "sporo" wody upłynie, zanim będę wykorzystywał 4k. Telewizor wykorzystuję przede wszystkim do oglądania programów telewizyjnych i tych "nieszczęsnych" dvd. Żadnych gier. Za parę lat kupię sobie za niższą cenę lepszego 4k (lub OLED). No nie wiem czy sam siebie przekonałem - ale naprawdę szkoda mi tych DVD !

Według mnie dvd na 4k wygląda słabo. Również divx słabej rozdzielczości. Dlatego po dłuższych poszukiwaniach i wielu testach wybrałem Full HD. Udało mi się jeszcze wyrwać sony kdl-w809c w cenie 2500zł i dostałem pilota do którego gadam. Obraz jest jak dla mnie genialny a jestem zwolennikiem jakości Oledów (ale tu troszkę jeszcze trzeba popracować). Nie ma chyba jeszcze żadnego 4k z takim kontrastem i czernią. Wykonanie tego TV to majstersztyk. A największą frajdę sprawia Android. Tu byłem niesamowicie zaskoczony bo naczytałem się wiele o problemach z tym systemem a jak się okazało problemów brak a możliwości nieskończenie wiele.

Deo3

Member
Dzięki za podpowiedź. Sony jak na razie nie brałem pod uwagę - jak do tej pory miałem same Panasonic, dlatego w tej firmie do tej pory szukałem (przywiązanie?). Jednak ten Sony to jest model z roku 2015(chyba?), a TX-50DS630 z 2016. Czy ktoś miał możliwość porównania jakości tego Sony do wymienionego Panasonica? Nie twierdzę, że Sony (ww. model) jest gorszy jakościowo od Panasonica, a może nawet lepszy? Jeżeli tak to rzecz do poważnego rozważenia - chyba już definitywnie zrezygnowałem z zakupu 4k (może za 4 - 5 lat?).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sony zagra znacznie lepiej i ma dużo większe możliwości , ale go raczej nie kupisz już.

Deo3

Member
Witam ponownie. Jeszcze nie kupiłem, ale ostatnio wyczytałem, że Panasonic na rok 2017 ma nowe modele telewizorów (FHD zaczynają się na litery ES, 4K na EX). Czy może ktoś dotarł do informacji odnośnie jakości wyświetlanego obrazu - jest lepiej niż modele roku 2016 (DS, DX), tak samo czy może gorzej? Przede wszystkim interesuje mnie porównanie modelu DS630E z ES600E.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale raczej będą to już tylko modele entry level i z matrycą 50Hz.
Wkrótce podadzą info...

Do góry