LCD 4K a jakość obrazu

Jeśli planujesz kupić coś dobrego nie polecam kupować tanich modeli 4K np Philipsa 6561 ponieważ dostaniesz słabą płynność ruchu ,kiepską czerń i matrycę z kiepskim podświetleniem . A co do technologi OLED to godny następca plazmy ale i ceny trochę wyższe - tutaj obraz urzeka .
Ja kupiłem 60J6240 obecnie dobra cena w MM i jakość obrazu dobra co z tego że to model FHD jak i tak lepiej odbiera niż TV Philipsa UHD .Najlepiej zabierz swoje materiały i wypróbuj kilka modeli .

WuMike

New member
Bez reklam
Najwiecej o OLEDach wiedzą Ci, którzy OLEDów nie mają :p

LG 910v wisi u mnie 5 miesiac i nie ma zadnych wypaleń, powidoków itp.
Zresztą sam czyści matrycę w nocy.
Jedyne do czego OLED sie nie nadaje to wyswietlanie statycznych obrazów np. reklam na dworcach etc.

Ten model ma sporo wad, ale jeszcze więcej zalet :) Szkoda dla mnie, że nie zrobili wersji 65", bo pewnie wisiałaby już sobie grzecznie, w pokoju.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Znam kilkadziesiąt osób którzy napisali, że mają Oled TV i mimo że pilnują to i tak się wypaliło i to mocno i są zmęczeni.
Może w nowej generacji uda się to opanować.
Sprawdź sam w sklepie.
Philips w swojej klasie nie ma konkurencji.

Deo3

Member
Czy ktoś ma jakieś wiarygodne informacje odnośnie nowych modeli telewizorów LCD roku 2017. Czy można mieć nadzieję, że w tych telewizorach jakość obrazu z DVD będzie lepsza niż z roku 2016, czyli porównywalna z Plazmami. A może mimo wszystko czekać na nowe modele OLED? Ale z tego co pisaliście, OLEDY też mają podobną wadę tak jak Plazmy.

Czy można mieć nadzieję, że w tych telewizorach jakość obrazu z DVD będzie lepsza niż z roku 2016, czyli porównywalna z Plazmami.

Jakość obrazu = OLED
LCD juz osiagnęło kres swoich mozliwości. Producenci to wiedzą i idą w 2017 i 2018 w OLED.
LCD zostanie w najnizszej półce jakosciowej i cenowej.
Dobra jakość obrazu bedzie oferował OLED.

Deo3

Member
Wyciągam "perfidnie" wątek na powierzchnię. Wracam ponownie do pytania o najlepszy telewizor 50" do oglądania telewizji (NC+) oraz płyt DVD (zwykłych, nie BluRay). Posiadam dosyć pokaźną kolekcję płyt DVD (około 200 sztuk) i nie chciałbym się ich pozbywać, kupując w to miejsce BluRay - koszt!!!
Jak wcześniej wspomniałem, aktualnie posiadam Plazmę Panasonica 42", na której obraz z tych płyt jest wg mnie bardzo dobry. Chciałbym kupić telewizor (4k) w cenie do max 6000 zł, który będzie podobnie odtwarzał płyty DVD jak mój aktualny Panasonic. Na początku (z racji sentymentu) myślałem o kupnie Panasonica TX-50DX780 ale ostatnio czytałem też pochlebne opinie o LG 49" (co prawda IPS), model o ile dobrze pamietam 8507. Czy też nie znajdę wśród aktualnej oferty telewizorów takiego, którego jakość obrazu przy oglądaniu DVD, dorównywała by mojej plaźmie (jak wyżej nadmieniłem, do 6000 zł).

Deo3

Member
Około 2,5m, czasami ktoś ogląda telewizor pod kątem (około 30 st. od osi ekranu). Większy telewizor tylko pod warunkiem wymiany mebli, co na razie nie wchodzi w rachubę.

Kadajo

New member
Bez reklam
@Deo3
Zrób miejsce dla 55eg910v, nie pożałujesz. Jeśli natomiast to musi być 50 to zostaje Ci tylko LCD uhd, w full HD nic ciekawego w LCD już nie znajdziesz.
Miej jednak na uwadze że przesiadka z plazmy na LCD może Ci się nie spodobać. Nie kupuj w ciemno i przetestuj LCD przed decyzja.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Deo3

Member
50" to max i to na dłuższy czas. Zostaje zatem LCD 4k. Czy ktoś ma doświadczenia w jakości obrazu ze "zwykłych" DVD? Czy faktycznie obraz z dvd tak mocno traci na jakości na LCD 4K? I jeszcze jedna rzecz - jak wspomniałem czasami obraz oglądany jest pod kątem (około 30 st. od osi obrazu), czy wspomniany przeze mnie LG UH8507 49" będzie dobrą alternatywą do Panasonica TX-50DX750(780)?

WuMike

New member
Bez reklam
Bierz 50DX750. To wg mnie najlepszy kompromis, bez wpadek w jakości obrazu, a także wykonania. Polecam, Krystyna Czubówna ;)

Kadajo

New member
Bez reklam
Wszyscy podniecaja sie oledami, a dla mnie to nie do konca dopracowania technologia...w sumie jak zobaczylem pierwszy raz eg910 to tez sie "jaralem" tym telewizorem, ale jak postawilem obok xd9305 i wlaczylem skoki narciarskie na obu modelach (przy ustawieniach sklepowych bez jakiejkolwiek kalibracji) to ku mojemu zdziwieniu na oledzie-skocznia ladnie widoczna, ale takie szczegoly jak drzewa w tle wygladaly jak czarne plamy-zero szczegolow, a na sonym zdecydowanie wiecej szczegolow-bylo widac ze to drzewa, ze maja galazki itd. Moze kalibracja cos by zmienila....czern jest konkretna,jasnosc kiepska i szczegolowosi brak
Ustawienia sklepowe to najgorszy tryb w jakim można oceniać jakość obrazu TV.

Deo3

Member
No to jeżeli wezmę film DVD i sprawdzę w sklepie i wyjdzie, że jakość obrazu jest do zaakceptowania, czy w warunkach domowych nie zdziwię się (a może nawet bardzo), że jakość obrazu z DVD jest nie do zaakceptowania?

Kadajo

New member
Bez reklam
Raczej tak. Tylko pamiętaj aby wyjść z trybu sklepowego i ustawić obraz w jakiś porządny tryb, np. Kino albo Expert.

Do góry