LCD 40' do FULL HD - pomoc w wyborze

joohn

New member
Witam forumowiczów.

Najpierw przejdę do rzeczy:

Budżet:
3.0-3.5k

Pomieszczenie:
Okna z południowego zachodu, także po południu mamy cały czas słońce w oknach - jest jasno. Są oczywiście rolety.

Odległość:
Oglądać będą max 3 osoby, z kanapy na wprost telewizora. Ok 3 metrów.

Źródło sygnału:
PC dvi->hdmi 1920x1080, PS3 (DVD,BR, GRY), XBOX-360, Kamera Sony AVCHD 1080i (HDR-SR11E), kablówka cyfrowa UPC z dekoderem

Dźwięk:
Podłączenie pod amplituner, nie zależy mi za bardzo na głośnikach z TV

Co będę oglądał:
Seriale i filmy 1080p z PC, DivX z PC, filmy akcji (Blue-Ray,DVD) z PS3, nagrania rodzinne AVCHD z PC/kamery, Gry z PS3 i XBoxa 360, wiadomości, seriale, sport z UPC.

Czy telewizor będzie wisiał:
Tak, będzie wisiał

Obecny TV:
Samsung LE32R32 32 cale (1366x768)

Dodatkowe preferencje:
Wolałbym japońską markę, chyba że inne mają coś wyraźnie więcej do zaoferowania.
Atrakcyjny wygląd też jest ważny (żeby Żonie się podobał ;)

Pokój i odległość są dość małe, ale wiem że do full hd to nawet wskazane. Czy mimo wszystko 40 cali nie będzie zbyt duże, czy może odpowiedniej by było 37?

Myślałem o Toshibie 40XF356 DG, ale słyszałem że te Toshiby są awaryjne. Wchodził w grę też Sharp LC-37DH65E, tylko czy nie za mały (ponoć sharpy mają problem z rodziałką z PC).

Wybór ciężki ;) także z góry bardzo dziękuje za poradę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
odległość pozwala Ci na korzystanie z wielkości 42".
I to jest najmniejszy przekrój jeśli chcesz obejrzeć jakość deklarując sygnał HD na pierwszym miejscu.
Powinieneś rozpocząć od tej wielkości jeśli faktycznie masz na myśli komfort oglądania dla HDTV. Tym bardziej że mieścisz się w przedziale cenowym.
masz do wyboru:
42 Hitachi VP01
42 Toshiba rv 555
42 JVC S 90
42 JVC R 10
Jeśli trochę dołożysz kasy - to Sharp 42 DH 77
--------------------------
Zostając przy Twoim przekroju 37" :
Sharp 37 XL8

rdg

New member
Kod:
wchodził w grę też Sharp LC-37DH65E, tylko czy nie za mały (ponoć sharpy mają problem z rodziałką z PC).

Jakie to są problemy z rozdzielczością w Sharpie który wymieniłeś ?
Bo zależy mi by uzyskać rozdzielczość 1920x1080 przez kabel hdmi-dvi

joohn

New member
Bardzo dziękuje za odpowiedź i prozycje modeli. Pewnie skuszę się jednak na tego Sharpa, postaram się popatrzeć na niego gdzieś w sklepie.

joohn

New member
Pozwolę sobie odświeżyć temat ;)

Decyzja zapadła - 42 cale

Rozważam modele:

Sharp 42DH77 - wszyscy polecają, ale przeczytałem cały wątek i więszkość narzeka (paradoks jakiś) - boje się trochę tych "artefaktów" przy szybkim ruchu. Na moim starym Samsungu 32 owszem, widać było smużenie (np. przy Pro Evolution Soccer na XBOX 360) ale o artefaktach nie było mowy.

JVC 42S90 - urzeka mnie swoimi 7.5 cm grubości i cieńką ramką, a użytkownicy są zadowoleni. Wejscia z tyłu są prostopadle czy równolegle do ekranu?

Toshiba 42RV555DG - wymieniony przez Kikiego, również polecany
Toshiba 42ZV555DG - wyższy model, ale również w przedziale cenowym
Toshiba 42XV635 - nowa seria, ciężko o niej coś znaleźć

Generalnie co do tosiek to boje się awaryjności i przede wszystkim polskiego serwisu.

Skłaniam się chyba ku JVC, ale czekam na wasze opinie. Przypominam główne zastosowanie - Full HD (PC-HDMI, BD,PS3,X360,AVCHD,MKV...) Obiecuje obszerny test ze zdjęciami jak już dokonam zakupu ;)

joohn

New member
Szczerze to już prawie kupiłem Sony 40V5500. Nie ma 100Hz, ale poza tym podobny do W. Udało mi się jednak przekonać żonę do 42 cali, więc chciałbym już zostać przy tej przekątnej - zawsze to 5cm więcej. Poza tym 3750 to za dużo dla mnie na 40 cali. Do tej pory naturalnym wyborem w 42 calach był dla mnie Sharp 42DH77E (w komputroniku jest teraz za ~3580) i z myślą o nim przekonywałem żonę, ale po przeczytaniu wątku na forum zgłupiałem totalnie :/

joohn

New member
Najpierw muszę wybrać ;) Kiki, a jak z dostępnością tego JVC 42S90 (czarny, ew. PW) i czy możesz powiedzieć co nieco o Toshibach które wymieniłem?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
toshiby mam wszystkie na półce - test zaczynam za dwa dni.
I wówczas możesz mnie przepytać.
JVC 42 S90 są w kolorze białym - w extra cenie.

joohn

New member
Kolor biały niestety odpada :(

Czekam w takim razie na test Tosiek (myślę że nie tylko ja :D)

Ja pewnie w tygodniu wybiorę się do MM z laptopem i pomęczę tego 42DH77... podzielę się oczywiście subiektywnymi spostrzeżeniami

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=27285 - tu masz test JVC s 90:
004_P1000813.JPG

jest taki tylko biały i podstawka gratis.
Z komputerem żadnych problemów.

joohn

New member
I kupiłem :-D

Sharp 42DH77E

Na razie telewizor stoi w kartonie, dopiero kończymy remont mieszkania. Tak jak obiecywałem opiszę moje subiektywne wrażenia z użytkowania jak tylko podepnę go pod resztę sprzętu.

Dzięki wszystkim forumowiczom za opinie!!

Do góry