Moja przygoda z 40le705E
Po tygodniu przeglądania różnych testów zdecydowałem się na 40 calową wersje Sharpa z serii 705.
Testy, w trakcie oczekiwania na kablówke, zacząłem od podłączenia sygnału z wyjścia S-Video laptopa do EURO-złącza. Jakość była poniżej oczekiwań. Wiele zniekształceń i poważne opóźnienia zupełnie nie pozwalały na zadowalający odbiór. W tej chwili trudno mi określić przyczyne takiego stanu(laptop/kabel/tv?).
Po podłączeniu przez kabel VGA obraz był czysty. Przy prostych animacjach (np. praca kursora) nie dało się odczuć żadnych opóźnień. Odzwierciedlenie barw naprawde zadowalające (szczególnie w trybie 'Film', tryby typu 'Dynamiczny', 'Automatyczny' itp. powinny raczej nazywać się 'Demo sklepowe - świecimy wszystkim co się da na maksa'.). Czcionki czyste i wyraźne. Wrażenie jak przy dużym monitorze

. Niedogodnością jest najwyższy możliwy tryb 16x9 - 1376x768. Wiąże się to niestety z przeskalowywaniem obrazu, a z tego pewnie wynika kolejny problem: widoczne 'duchy' na ekranie. Niestety przy większych obiektach daje się zauważyć pozostające cienie. Jednak moge ocenić obsługe VGA jako zadowalającą. Nie miałem możliwości testów z PC po HDMI.
Jakość obrazu z cyfrowej kablówki ok. Jak pisałem wyżej - tryby AV poza 'standardowym', 'użytkownika' i 'film' praktycznie nieużyteczne. Obraz czysty. Jakby był statyczny powiedział bym, że świetny. Tak to mogę powiedzieć, że bardzo dobry. W dalszym ciągu widoczne cienie postaci, jednakże mniej niż w trybie VGA. Można się przyzwyczaić, choć mogło by być lepiej. Znacznie lepiej jest w obrazie HD. Smużenie praktycznie nie zauważalne, obraz 'żyleta' - naprawde miło oglądać.
Obraz z kabla analogowego też całkiem nieźle, choć wyraźnie gorszy od cyfrowego (nie niespodzianka

). Praktycznie nie ma też różnicy w płynności. Po prostu troche bledsze barwy i więcej 'śnieżenia'. Nie wnikałem bardziej mając telewizje cyfrową
No i sedno sprawy. Po przeczytaniu kilku testów i opinii tego modelu TV zdecydowałem się na zakup głównie ze względu na jakość czerni i podświetlania. Niestety w moim egzemplarzu był problem: pozioma linia-smuga jaśniejszego obszaru przez całą szerokość matrycy. Efekt ten był widocznie głownie pod kątem, jednakże też widzialny siedząc na wprost telewizora. Nie musze mówić jak bardzo irytujące przy ciemniejszych scenach. Telewizor postanowiłem zareklamować.
W sklepie zaproponowali mi wymiane na taki sam model,. Nauczony doświadczeniem, postanowiłem mu się lepiej przyjżeć. Okazało się, że drugi model ma wyraźne jasne plamy (tym razem nie linia) na całej matrycy. Przypominało to wcześniejsze LCD i problem typu 'clouding'. W porównaniu do 42'' Samsunga stojącego obok (tańszego o ponad 1200zł!!!) wyglądało to naprawde słabo. Nie zdecydowałem się na wymiane na ten 'lepszy' i złożyłem pismo o wymiane TV z racji niezgodności towaru z umową.
Trudno mi powiedzieć czy ten problem wynika z trefnej serii TV w danym sklepie. Może ktoś posiadający ten model tv wypowie się czy taki problem u niego występuje? Ja jednak zostałem bez TV i ze złym wrażeniem. Czekam na odpowiedź sprzedawcy.
Po krótce:
- ta straszna kalibracja kolorów dla 'przeciętnego zjadacza chleba' nie potrzebna - da się samemu ustawić i jest ok,
- opcja 100Hz - przy włączeniu/wyłączeniu nie widziałem różnicy dla żadnego z testowanych źródeł sygnału,
- opcje AV 'Dynamiczny', 'Automatyczny' itd. - kto wymyślił te ustawienia? Lobby okulistów???,
- widoczne 'duchy' przy szybszych zmianach obrazu przy sygnale VGA i (na mniejszą skale) cyfrowym SD,
- kąty są słabe - już siedząc w dwie osoby z odległości ok. 3 metrów widać przy krawędziach obrazu utrate czerni. Tak samo góra/dól. Kolory jednak się praktycznie nie zmieniają,
- mocno krytykowany dźwięk - przesada. Jeżeli nie planuje się zastąpić telewizorem zestawu HiFi jest naprawde ok. Gdybym nie czytał o tym , to bym nie zwrócił na to uwagi. Dużo daje Dolby dostępne przy niektórych kanałach,
- no i te nieszczęsne podświetlenie obrazu dyskwalifikujące udostępnione mi telewizory. Jeżeli jest tak w każdym modelu to IMHO jest to wpadka Sharp-a,
- poza tymi nierównymi obszarami czerń jest naprawde fajna. Myśle, że gdyby nie powyższe problemy to powiedział bym, że godna polecenia,
- choć matryca nie matowa, przedmioty jakoś specjalnie się nie odbijają,
P.S. test ten oparty jest na moim doświadczeniu zdobytym przy zakupie/testach telewizora Toshiba 37'' z serii AV dwa lata temu. Toshiba zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. W Sharp-ie wrażenie popsuła mi niejednorodność podświetlenia.
przepraszam że tak długo :}
pozdrawiam