No widzisz, kubeł zimnej wody czasem potrzebny. Też by mi się przydał, może nie teraz, ale kiedyś na pewno. Byłbym dobrych parę złoty dziś do przodu, ale z drugiej strony, jak człowiek sam się nie przekona, kto pitoli od rzeczy na forach, a kto mówi jak jest, to nigdy się nie dowie, gdzie leży prawda.
Ja już wiem, że w audio (mam tu głównie na myśli stereo) za wiele nie wymodzi, rewolucji nie będzie, bo niby jaka? Są lepsze/gorsze zestawy i tak było, jest i będzie, ale nie wiele się w tym całym brzmieniu zmienia, bo na pewno nie są to rewolucje.
Czasem stare leciwe, dobre klasy skrzynki deklasują najnowsze absurdalnie drogie kolumny. Widziałem takie przykłady na audio show nie raz, taki wokal jak słyszałem na jednych archaicznych skrzyniach, to aż ciary szły, publika to samo, zamurowana, nawet moja była pod wrażeniem brzmienia, niesamowity przekaz, a idziesz na inne stoisko wymuskanych skrzynek i czar pryska. To samo było na odsłuchach w salonie, gdyby ktoś zarzucał braki w akustyce, bo i tutaj też może być faktycznie problem.
Naturalnie nie ma reguły, bo zaraz się ktoś przyczepi, ale, ale...
Co innego dżwięk wielokanałowy, tutaj jest jeszcze jakieś pole do popisu, ale i też dobre poczciwe 5.1 może zagrać fenomenalnie. Dlatego zawsze powtarzam, że dobre 5.1 jest lepsze od byle jakiego 11.1, ale oczywiście najlepiej mieć dobre 11.1 jak... dobre 5.1 ; )