Ktory z trzech modeli

swito

New member
Witajcie.

Chce kupic do salonu ( jakies 4X4m okna od poludnia ) Lcd 42 cale.
Nie jestem bogaty wiec szukam po nizszych polkach.
Do tej pory zainteresowaly mnie nastepujace 3 modele

LG 42ld465
sharp lc42sh7
panasonic tx-L42s20e

Oba trzy widzialem za jakies 1700-1800 zlotych i tyle wlasnie mam zamiar nañ wydac.

Chcialbym prosic was o szybka porade. Ktory z tych trzech modeli jest najlepszy.?

A moze jest jakis inny telewizor w tym zakresie cenowym ktory bylby lepszy od w/w-nionych.
No moglbym dolozyc jeszcze ze 200 zl, najwyzej przez 2 dni sie piwa nie napije ;), ale musialoby byc tego warte.

Dodam jeszcze ze bede go uzywal do odbioru telewizji cyfrowej. Narazie mam kablowke ale oczywiscie zmienie to na jakas platforme ktora wykorzysta troche telewizor ( tu takze mile widziane porady)
Oprocz TV bedzie podlaczony komp a jak mi sie spodoba to w przyszlosci moze tez konsola.

Bardzo prosze o szybka reakcje bo strasznie sie napalilem i moze mi minac :D

Ostatnia edycja:

swito

New member
10 minut i nic 0 odpowiedzi, tragedia z wami......;)

Wypelnie jeszcze ta ankietke

odległość od ekranu? 3,5 - 4 m
2. jak słońce świeci w pokoju? okno od poludnia, pada na tv tylko wczesnym rankiem,pozniej podloga a wieczorkiem sciana za glowami.
3. Jak duży jest pokój? 18 m^2
4. Preferowana technologia: raczej LCD, ale prawde mowiac sam nie wiem czemu.
5. jaki masz obecnie telewizor? 26" tani CRT (tragedia)
6. jakie programy najczęściej oglądasz? filmy/sport/niedlugo HD
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: 30 % dzień 70% wieczor
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? raczej małe światło.
9. wolisz obraz ostry czy łagodny? wyrazny, bez wypalania siatkowki
10. matryca błyszcząca czy matowa? raczej matowa
11. preferowana wielkość telewizora? 42" na wiekszy mnie nie stac
12. preferowana marka? nie mam, byle dzialal dlugo i bez problemow
13. czego nie lubisz w telewizorach? ...
14. jakie urządzenia będą podłączone? DVD/komp/w przyszlosci moze konsola
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 85% - TV
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? raczej nie przekracza 45º w lewo lub w prawo choc czasem lukam z innego pomieszczenia np. z kibelka:D
17. czy ważne jest wifi ? nie
18. czy będziesz korzystać z widgetów? nie
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? nie koniecznie
22. ma mieć 3D? nie
23. ma mieć slot na karty SD ? niekoniecznie
24. ma mieć tuner DVB-T? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Urzadzenia tak jak wyzej, a jak to zobacze pewnie HDMI.
26. Jaki masz sygnał: Kablowa narazie. Po kupnie tv zmienie na cos ciekawszego
27. ile programów HD? bedzie sporo
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Na czym najbardziej Ci zależy: bardzo dobrym obrazie , przyzwoity dźwięk
31.Ile osób ogląda: 2-10 i pies
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 4 h
33.Jaka klasa cenowa ? do 1800 zł +:-( 200zl

swito

New member
raczej myslalem o 42 w full hd

Myslalem o 42 calach. ale....mooooze
w jakiej rozdzielczosci nadawane sa kanaly hd??
czy przy duzym naslonecznieniu nie bedzie problemu z plazma?
Telewizor zostalby na dluzszy czas. Czy w przyszlosci nie lepiej bedzie miec Full HD.
Jesli chodzi o trwalosc i koszt utrzymania to plazmy juz chyba nie roznia sie zbytnio od LCD, prawda?

:shock:Wiesz majac 26 czy 29 cali wiesniacki CRT nie nastawialem sie az na tak duzy skok.

P.S. Bedac u znajomego ktory ma Sharpa full HD ( nie wiem jaki model) z telewizja cyfrowa
uwierz mi widzialem roznice. Wrecz bylem w szoku , czulem sie jakbym ogladal wszystko przez okno
az za naturalne....brrr....

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Don111- zdecydowanie Ci dobrze radzi . Zakup jest na lata, odległość od ekranu słuszna więc i radości będzie o 50kg więcej.

don111

Banned
Myslalem o 42 calach. ale....mooooze
w jakiej rozdzielczosci nadawane sa kanaly hd??
czy przy duzym naslonecznieniu nie bedzie problemu z plazma?
Telewizor zostalby na dluzszy czas. Czy w przyszlosci nie lepiej bedzie miec Full HD.
Jesli chodzi o trwalosc i koszt utrzymania to plazmy juz chyba nie roznia sie zbytnio od LCD, prawda?
po kolei
będzie problem z nasłonecznieniem, plazma odbija tak jak kineskopowy telewiozor (więc doświadczenie już z tym masz)
kanały HD nie są wyświetlane w 1080p, teoretycznie rozdzielczość ogranicza dekoder (głównie 1080i, czyli blisko 720p) ale HD z satelity to w większości takie upscalowane SD, prawdziwe 1080p masz z blue ray - tu będzie w miarę widoczna różnica między tv full hd a takim hd ready (bez przepaści), ale nie z odległości 4m (przy 50' max 3m, przy 42' max 2m)
koszt użytkowania plazm jest wyższy, 50' biorą ok 200W
ale znajdź LEDa 50' za 2 tys. albo nawet za 3 tys., nie ma takiego

swito

New member
dzieki, wlosy sobie przez was powyrywam ;)

zostal mi dylemat bo ten panasonic TX-L42s20e mam do kupienia za 1600zl
Te plazmy sa sliczne lecz 2100 musze szykowac.
Plazma panasonica tak jak i LCD z tego co widze maja duzo jak to nazwac (dopalaczy) obrazu i dzwieku
Bedzie chyba lepsze od LG 50PT353.
Wiem ze rozgrzebuje gu..ienko, ale czy satysfakcja z 50 cali bedzie tak duza ze zapomne
o roznicy 500zl 42 calowego panasonica???

swito

New member
Bylem porownalem i.....

Bylem w bylemarkecie poogladalem i....
Faktycznie ogladajac z odleglosci ok 4m 50 cali wyglada duzo duzo lepiej.
Tylko ze wielkim minusem sa odbicia w ekranie. Gdy patrzylem na ekran i widzialem
odbijajace sie oswietlenie sklepu caly czar pryskal. Czarny zrobil sie szary a odbicia byly na
pierwszym planie.

Nie ma 50 - tek z matowym obrazem?? np.LCD 50" jest duzo drozszy ?
Druga sprawa to to ze mimo wielu bajerow polepszajacych obraaz w panasonicu, na
ekranie LG obraz byl duzo ladniejszy i wyrazniejszy. Czy to tylko wina prezentacji jaka wlaczyli
czy cos w tych LG jest...?

Sorki ze was tak mecze, ale juz taki jestem. Chce kupic telewizor na pare lat.
Nie stac mnie na zmienianie TV co 3 lata. Jestem w stanie dolozyc nawet do 2200,
ale to juz top limit, wiecej nie dam rady.....
dzieki za dotychczasowe porady.

don111

Banned
a w domu też masz świetlówki albo halogeny że spodziewasz się aż takich odbić ? ;)
LCD 50' matowy jak najbardziej, choć obraz z sygnału telewizyjnego i tak będzie gorszy od najtańszej plazmy ale odbić nie będzie, no i może zmieścisz się w cenie jeśli dołożysz nie 200 a 2000zł :)

swito

New member
No nie, nie chodzi mi o noc, bo z tym nie ma problemu, swiatlo byloby z tylu telewizora.
Bardziej o dzien, bo w sloneczny dzionek slonce wali do srodka od rana do wieczora oswietlajac podloge i sciany, a w dzien tez ogladam tv.

No dobra juz prawie zdecydowalem sie na plazme, tylko odpowiedzcie mi jeszcze na to pytanko:

Mimo wielu bajerow polepszajacych obraz plazmy panasonica, na
ekranie LG obraz byl duzo ladniejszy i wyrazniejszy. Czy to tylko wina prezentacji jaka wlaczyli
czy cos w tych LG jest...?

don111

Banned
LG ma lepsze fabryczne ustawienia, bardziej żywy obraz
kwestia kalibracji choć na sygnale SD jest jednak minimalnie lepiej na LG

w słoneczny dzień jak słońce tak ostro świeci nie będzie za dobrze, choć chyba łatwiej wyeliminować ten efekt np zasłonkami niż kupować na siłę gorszy i mniejszy telewizor, tylko po to aby nie odbijał i jaśniej świecił

swito

New member
szukajac natknalem sie jescze na to, zerknijcie.
Dla mnie za duzo danych. Moze jest tu jakas okazja :D .Niech wybor padnie na jeden.

To bedzie juz ostateczna decyzja.

-1897zl SAMSUNG PS50C450
-2093zl LG 50PJ350
-2129zl SAMSUNG PS51D450
-2139zl LG 50PT353
-2159zl PANASONIC TX-P50C3E
-2243zl SAMSUNG PS50C530

Ceny takie bo ze sklepu w okolicy. Wole odebrac sam. Ale chyba nie jest drogo ;)

Prosilbym w kolejnosci przynajmniej pierwsza trojke od naj do szaj....

Ostatnia edycja:

swito

New member
Porad nie widze wiec Wybior padnie chyba na LG 50PT353

Pewnie Panasonic ma lepszy dzwiek i matryce ale wejscie USB to bardzo fajna zabawka, ktora napewno sie przyda. Szkoda ze panasonic jej nie ma;(

marecki6

New member
Bez reklam
witajcie
dla zainteresowanych kupnem 50pt353 - właśnie w moje ręce trafiła gazetka z Leclerca i okazuje się, że od 07.11 w tym markecie będzie 50pt353 w cenie 1699zł i do tego jeszcze będą raty 0% więc myślę że warto skorzystać bo jak widzę najniższa cena w necie to ponad 1900zl

swito

New member
No nareszcie jest. Po malych mekach zwiazanych z zakupem nareszcie jest.
Faktycznie 42 cale bylyby troche za male, 50 oglada sie o WIELE lepiej.
Nie bede tu porownywac bo przeskok z 26" niskobudrzetowego CRT na to cacko
poprostu jest gigantyczny.

Obraz idealny, odbicia sa, ale nie przeszkadzaja az tak. Widac napewno lepiej niz na CRT.
Prawdziwy urok obiawia sie wieczorkiem :) te barwy ....ahhh. Ta wielkosc ahhh....
Narazie mam zwykla kablowke a i tak obraz poprawil sie drastycznie, swietnie odbiera nawet na niej.

Dzieki wam dokonalem naprawde swietnego zakupu.
Jeszcze raz dzieki panowie.......;)

Do góry