Który TV skaluje najlepiej/najgorzej do 4k

bartmeces

Member
Odnoszę wrażenie, że TV to nie to samo co McDonalds`s - sztuka sztuce nie jest równa, nie wiemy czy te same matryce (producent) czy wersje itp.
No i najważniejsze, co dla jednej osoby jest fantastyczne dla drugiej może być zaledwie dobre.
Indywidualne wymagania i jaki jest punkt odniesienia.

Raczej nie ta półka cenowa, ale trzymam kciuki aby tak było, ocenisz sam.
Pojawił się też nowy PANASONIC LED TX-55HX710E ale drożej.

Dzięki za info [emoji123] https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-panasonic-led-tx-55hx710e i chyba ładniejszy srebrno-czarny .A czym on się różni do 55HX580?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

rafallo777

New member
Na pewno ten droższy ma android.
W ogóle to obecnie chyba panasonic posiada podstawkę, na której można przekręcić tv?
Bo lg, samsungi sa na stałe nieruchomo z podstawka, inne maja nozki a panas ma podstawę obrotową

Petru23

Banned
Odnoszę wrażenie, że TV to nie to samo co McDonalds`s - sztuka sztuce nie jest równa, nie wiemy czy te same matryce (producent) czy wersje itp.
No i najważniejsze, co dla jednej osoby jest fantastyczne dla drugiej może być zaledwie dobre.
Indywidualne wymagania i jaki jest punkt odniesienia.

Raczej nie ta półka cenowa, ale trzymam kciuki aby tak było, ocenisz sam.
Pojawił się też nowy PANASONIC LED TX-55HX710E ale drożej.

Półka nie ma tu wiekszego znaczenia. Zobacz jak jasno świeci sony 50wf665 a to tylko fhd za 1600zl.
MEGA TEST: TV 49/50 cali – TV TEST

Co do hx710, to porównywalem parametry i ma pewne braki w stosunku do hx580. Wypada słabiej a cenę robi android

I odnośnie obowiązkowej kalibracji Samsunga. Nie po to płaci się 3-4tys za tv żeby dokładać 500 na kalibrację. Inni jakoś potrafią ustawić kolory aby po wyjęciu z pudła świeciło to tak, jak powinno.

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
To czekamy jak dojdzie do Ciebie ten hx580 -to może być konkurencja (obraz) dla Samsunga TU71xx. Bardzo ciekaw jestem.

Petru23

Banned
To czekamy jak dojdzie do Ciebie ten hx580 -to może być konkurencja (obraz) dla Samsunga TU71xx. Bardzo ciekaw jestem.

Obawiam się, że nie tylko dla niego ;) tu71 w sdr ma przyjemniejszy obraz od q77t. Ktoś gdzieś w jakiejś recenzji wskazał, że te całe dual pixel czy jak to się nazywa burzy trochę kolorystykę w QLED. Dodaje sztucznosci, której ja nie moglem przełknąć.

Ostatnia edycja:

bartmeces

Member
Na pewno ten droższy ma android.
W ogóle to obecnie chyba panasonic posiada podstawkę, na której można przekręcić tv?
Bo lg, samsungi sa na stałe nieruchomo z podstawka, inne maja nozki a panas ma podstawę obrotową

No ma androida , fajna ta podstawka srebrna u mnie będzie stał wiec będzie się dobrze prezentował , ciekawe jak w Panasie działa android czy dobrze ?

rafallo777

New member
Właśnie bawiłem sie dziś 55 cali LG UN81003LB

I powiem Wam tak... jeżeli panele IPS tak wyglądają to dla mnie sa lepsze od VA.
Powiem tak... rewelacyjne katy widzenia. Czern jest czarna. Ja myślałem, że jak.zobaczylem u szwagra Philipsa na IPS to tam faktycznie byl dramat, a w tym LG miazga. Kolory super, bas fajny w tv, no i czerń jest naprawdę CZARNA! I to panel IPS.

Tizen bije na głowę ten system z LG. Niby jest ta myszka, pilot, ale tizen z pilotem od Samsunga to bije system LG o 3 długości.

Pomimo tego zastanawiam sie nad tym LG, albo z czymś na IPS np Sony XH800, bo katy widzenia jednak sa wazne, a czarny jest czarny w tym modelu LG.

Chyba, że bedzie promocja na tego sony xh900 za 3100 zl.
Ale nie wiem, bo szkoda kasy tyle wydawać

Petru23

Banned
A mnie zastanawia czy warto dokładać 1000 zł do androida i blueteth 55hx710E ?

Absolutnie nie. 200-300zl box z andkiem, który pozamiata większość wbudowanych w tv.
Co do słuchawek nie wiem jakie masz, ale są przecież bezprzewodowe że stacją wpinaną Jackiem do urządzenia.

Ogólnie wydaje mi się to całkowicie zbędne dokładnie do czegoś, co rodzic może problemy. Dam panas traktuje hx710 jako eksperyment ;)

Gdyby to jeszcze był 580 z andkiem, ale to jest inna konstrukcja. Porównajcie specki na stronie panasa, 710 ma braki wobec 580

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Odtwarzacze z androidem oczywiście bardzo fajne (sam ma i sobie chwalę), ale z tym pozamiataniem wszystkiego to spokojnie. Zwłaszcza w przedziale cenowym 200-300zł.

rafallo777

New member
Moim zdaniem bdb kąty miał q77t.
W jakich warunkach bawikes się tym lg?

Salon. Strasznie ciemno było.
Testy robiłem filmów HDR, oraz testy z ciemnych scen...
Czern to była naprawdę czerń. Nie było żadnej szarości. Piękna czerń, piekne kolory i katy widzenia nawet z kuchni były super widoczne.
Jeżeli IPS tak wyglądają to jednak wole katy od kontrastu, bo czerń była bardzo dobra, głębia kolorów i kolory również.

Zresztą mój Panas na IPS tez ma lepsze kolory, głębię od Samsunga, który jest na VA.
Z tym, że na moim Panasie czerń jest taka o. Na Philipsie u szwagra czerni nie ma, tylko jest szarość. Na tym LG czerń niczym u mnie w Samsungu. No moze delikatnie w Samsungu jest lepsza.

bartmeces

Member
Absolutnie nie. 200-300zl box z andkiem, który pozamiata większość wbudowanych w tv.
Co do słuchawek nie wiem jakie masz, ale są przecież bezprzewodowe że stacją wpinaną Jackiem do urządzenia.

Ogólnie wydaje mi się to całkowicie zbędne dokładnie do czegoś, co rodzic może problemy. Dam panas traktuje hx710 jako eksperyment ;)

Gdyby to jeszcze był 580 z andkiem, ale to jest inna konstrukcja. Porównajcie specki na stronie panasa, 710 ma braki wobec 580

To czekamy na prezentacje x580 i zdecydujemy ;)

Petru23

Banned
Jak skalowanie sygnału tv? Często tv oglądam nawet pod k 45st. Obawiam się panasa a o lg już myślałem, o czym pisałem wczesniej w innych wątkach, tylko tej czerni się obawiałem. Widzialem na żywo nano pod lekkim kątem i nie... Przynajmniej ja tego nie akceptuje.

bartmeces

Member
Jak skalowanie sygnału tv? Często tv oglądam nawet pod k 45st. Obawiam się panasa a o lg już myślałem, o czym pisałem wczesniej w innych wątkach, tylko tej czerni się obawiałem. Widzialem na żywo nano pod lekkim kątem i nie... Przynajmniej ja tego nie akceptuje.

Nigdy LG nie będzie z czernią lepszy od Panasa ,ale mogę się mylić [emoji106]

rafallo777

New member

Nie wiem, ale podobno dobre.
Testowałem system, obraz, czerń, dźwięk, itp.

Moj 42 calowy Panas et45 nie ma takiej czerni jak ten 55 calowy LG. Katy rewelacja.
Moj Samsung z kolei pod katem tragedia.

Ten co testowalem tv u niego mówił, że w sklepie ustawili 3 tv obok siebie. Chciał brać sony xh900, lg i q70t.

Mówił, że roznica w czerni i kolorach byla lepsza na samsungu i xh900.

Gdy sie zapytałem, czy duza różnica byla między q70t a xh900 to.odpowiedział, że ogromna. Xh900 miażdżyl tego samsunga na lopatki. Kolory nasycone, naturalne, piekne. Mial wrazenie ze az za bardzo.

Wybrał LG bo stwierdził, że to jednak spora różnica miedzy lg a sony i nie warto było dopłacać.
Ale mosil, ze ten xh900 i q70 to kolory, itp mieli lepsze od lg, ale lg miażdżyl katami widzenia

Do góry