Within Temptation (BS) obejrzany… od strony technicznej obraz daje radę ale już na 75-80 calach może być różnie.. dźwiękowo w sumie tez można powiedzieć to samo.. są lepsze koncerty ale … w sumie ok.. to co mi się nie podobało to efekty cyfrowe obrazu wkładane co jakiś czas przy tych dynamiczniejszych piosenkach.. ja tego typu rzeczy nie lubię.. i dla mnie psuje to widowisko.. a tak ogólnie o koncercie to jak dla mnie – nadmieniam nie jestem jakimś super fanem tego zespołu więc pewnie inaczej też patrzę.. ale tak po pierwsze mając taką fajną orkiestrę i chór można było coś więcej wyciągnąć .. aczkolwiek momentami było fajnie.. odnoszę wrażenie, że człowiek odpowiedzialny za dźwięk nie do końca się spisał.. bo w całym koncercie nie licząc wolnych kawałków trudno doświadczyć usłyszenia klawiszy, perkusja też tak jakby była za mgłą,,, generalnie u mnie to sub musiałem przestawić bo jakoś było dziwnie po włączeniu tego koncertu.. za mało stanowczo jak na tego typu zespół solówek gitarzysty – to jest bardzo mało spotykane przy takich kapelach, … mało słyszalna gitara prowadząca w zaledwie w kilku kawałkach było ją możliwość usłyszenia w takim 100% znaczeniu … żadnej solówki perkusisty, a też przy takich zespołach to aż grzech żeby gościu grający na takim instrumencie nie pokazał tego co potrafi .. szkoda..
Wokalistka… i tu mam zgryz bo generalnie lubię takie głosy jak ma ta Pani ale to co dla mnie nie do końca jest ok, to fakt kiedy śpiewa bardzo wysoko albo inaczej kiedy chce zaśpiewać bardzo wysoko.. i to dla mnie jest troszkę nie do końca smaczne .. to widać już przy jej pierwszych dwóch piosenkach , a w 8 piosence jest tego apogeum.. o ile numerów nie pomyliłem .. dla mnie pod tym względem Tarja czy obecna wokalistka Nightwish są lepsze..
Holenderka śpiewając bardzo wysoko diabelnie się przy tym męczy i wydaje mi się ze robi to tak troszkę na siłę.. dla mnie np. tak jak zaśpiewała dynamiczny utwór ale mniej wyciąga do góry bodajże 13 piosenka – dużo lepiej mi się to podobało – takie wykonanie .. i to było fajne, bo głos ma specyficzny – tylko jej góra mi się nie do końca widzi.. a w tym kawałku było fajniutko zresztą nie tylko w tym bo 21 tylko wolniejsza piosenka ale też mocno zaśpiewała, a było tak jak mi się to podoba – nie wyciągała tej góry…
Teraz też moja opinia zaznaczam jak zaprasza się gości na koncert to ja osobiście chyba pierwszy raz się spotkałem (a trochę już koncertów obejrzałem) że Ci zaproszeni artyści praktycznie nie zaśpiewali samemu jednej zwrotki danej piosenki.. tylko śpiewali razem… dla mnie jest to duży błąd.. A w tym konkretnym wypadku ten pierwszy wokalista i wokalistka po nim śpiewająca dosyć fajne głosy mieli.. i wg mnie fajnie by było jakby jedną zwrotkę zaśpiewali sami..
Ale generalnie jako koncert jest ok. i jak ktoś lubi takie klimaty to naprawdę warto bo śmieszne pieniądze kosztuje a raz na jakiś czas można sobie obejrzeć taki koncert jak ma się ten dzień na taką muzykę . Choć ja bardziej jednak wolę Nightwish i to jak oni grają i jak są realizowane ich koncerty.. Ale to wiadomo kwestia gustu..