Koncerty na BD.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolego @Pakolo, nie wiem, jak to chodzi w Atmosie, ale jeśli mogę pozwolić sobie na przytoczenie słów Kolegi @armanig: „Imagine Dragons - no i tutaj pełne zaskoczenie, jak to brzmi. Absolutna bomba!”. Mam tylko nadzieję, że nie będzie miał mi tego za złe. :)
Lecz, abstrahując od naszych ocen, jeśli tak jak piszesz możesz mieć to wydawnictwo "za grosze", to tym bardziej „pakuj”. Nie będziesz żałował. I mam tu na myśli całokształt tego koncertu.
Jeśli zakupisz, to podziel się swoimi wrażeniami. :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak najbardziej Kolego ;)
Audio cechuje dynamika i przede wszystkim przestrzeń, dodatkowo mamy sporo niskich, specyficznych dla dobrych koncertowych wydań, a sufitowe ładnie uzupełniają całość.
Myślę, że warto mieć w kolekcji.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
A widziałeś kiedyś muzyków na suficie?

Właśnie chce zobaczyć.

Armanig
Dzięki za odpowiedź, koncert jutro będzie u mnie. Atmosa odsłucham dopiero za rok w wakacje (oby tak szybko).

Firestorm
Jak napisałem wyżej do armaniga, wrażeniami atmosowymi będę mógł się pochwalić dopiero za rok, bo budowa domku dopiero ruszyła. Bardziej nie mogę się doczekać odsluchów wydań BD Schillera bez ograniczeń w głośności:)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Jeśli można, to zwrócę uwagę na to, że nagrania muzyczne BD, to nie tylko koncerty. To również nagrania studyjne (nie mylić z BD Audio) chodź tych, jest zdecydowanie mniej. I to też należałoby rozgraniczyć, w porównaniach. Ale jakie by nie były, te wydawnictwa, to jak wiecie, mają one dla mnie większą wartość, niż filmy. Bez względu na format, czy nośnik.
Swego czasu, wydawnictwa Schiller były dla mnie numerem jeden. Teraz, jest to bez wątpienia seria Lichtmond.
Z pewnością, za naszymi wyborami stoją także nasze upodobania. :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zakupiłem WT - Hydra na cd ale kilka słów napiszę.. samo wydanie ładnie wykonane w twardych okładkach.. w środku książeczka z wieloma zdjęciami - niestety w czarno-białym kolorze .. dla mnie generalnie wolałbym zamiast tej książeczki zapłacić taniej o 20-30 zł zamiast tej kwoty, którą zapłaciłem... więcej pożytku by było... Naightwish podobne wydania robi tyle, że w kolorze i zdjęcia nie są takie typowo koncertowe czy też przygotowujące do koncertu, a z różnymi motywami, szkicami - baśniowymi itp.. mi to bardziej się podoba.. bardziej klimatyczne są.. a ceny są podobne

Natomiast co do jakości płyty (właśnie teraz odsłuchuje pierwsza płytę) to powiem że jest ok .. i generalnie muzyka jest lepie "pokazana" - wszystko czuć wyraźniej niż na koncercie BR .. wokal też bardziej mi się JEJ podoba na płycie cd.. więc generalnie jestem zadowolony.. :) i polecam pomimo wysokiej ceny jak na cd.. jak nic się nie urodzi to za tydzień wezmę ją na odsłuch :- )

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Ja odsłuchałem w końcu BD Imagine Dragons, niestety tylko w 5.1 na razie.

Koncert fajnie zrealizowany, jest dynamika, ale jest jedna rzecz, która nie dawała mi spokoju przez cały seans, mianowicie wokal na żywo. Moim zdaniem na żywca gość śpiewa strasznie nudno, brakuje tej szybkości, dynamiki z nagrań studyjnych. Niestety ale utwierdzam się w przekonaniu, że coraz mniej artystów ma swój fajny prawdziwy głos, w większości przypadków studio robi robotę, niemniej jednak podoba mi się granie tego zespołu i sięgnę po wcześniejsze płyty CD.

Firestorm
Oczywiście, że nagrania BD to nie tylko koncerty. Jest kilka fajnych wydań BD np. Pink FLoyd.

W moim osobistym rankingu wydań wielokanałowych królują Jean Michel Jarre Aero - tutaj DTS dosłownie wgniata w fotel, oraz Linkin Park Reanimation w Dolby Digital 5.1, następnie Lichtmondy, Schiller.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bo to jest Kolego bardzo proste.. wokalistów jest tysiące, a umiejących śpiewać i mających głos do tego żeby na żywo zaśpiewać porównywalnie do tego co jest na płytach jest garstka.... Ale nie każdy się rodzi z takim głosem jak Adele, C. Dion, A. Bocelli, W. Houston itp.. którzy potrafią lub potrafili w wypadku tej ostatniej wokalistki zaśpiewać niemalże tak samo na żywo jak w studio.. to jest dar, umiejętność i ciężka praca - tym się różnią takie osoby od tych co uważają się za super wokalistów. A najlepiej pokazują to koncerty.. Chociaż na płytach w wielu wypadkach też to słychać.. tylko w mniejszym stopniu.. niż na koncertach..

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Wokalistów Depeche Mode, Metallica również lolek wziąłbym pod uwagę bo dobrze wypadają na żywo:)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To ja jeszcze kilku bym napisał ale nie ma co wszystkich pisać - mi chodziło o to że jest wielu wokalistów, a śpiewających na żywo jednak jest dużo duzo mniej..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Na HBO leciał koncert Madonny i powiem że tak troszkę pracą się zajmowałem a troszkę oglądałem ale generalnie warto obejrzeć, ja jeszcze raz na spokojnie sobie obejrzę ten koncert... jak zwykle są i prowokacje podczas koncertu.. jak to Madonna.. :) ale też trzeba przyznać że nieźle się trzyma plus fizycznie widać że ćwiczy .. i przy okazji jest nieźle rozciągnięta.. za to duży plus..

bramowicz1

Member
Bez reklam
Queen - Greatest Flix II (Laserdisc Transfer) (1991) Blu-Ray

Wspomniałem niedawno w tym wątku:

http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/127266-ostatni-magnetowid-zostanie-wyprodukowany-w-tym-miesiacu-koniec-pewnej-ery-5.html#post1282544

O kompilacji utworów Queen - Greatest Flix II na kasecie video, jedna z najlepszych kompilacji, którą można również dostać na DVD, mi się udało to zdobyć nawet na Blu-ray, co prawda w wersji elektronicznej ale i tak warto zapisać sobie to na płytce i porównać.

Obraz przeskalowany do Full HD, MPEG-4 AVC 29,1 Mb/s, 1920x1080, Audio (LPCM, stereo 96,0 KHz, 24-bit, 4608 kbps).

Sam obraz nie zachwyca, nawet chyba nie jest zremasterowany ale audio już jest godne uwagi,
tak czy inaczej lepiej to wygląda niż na DVD.

https://www.discogs.com/Queen-Greatest-Flix-II/release/2684242

Tu screeny z Blu-ray:

2oMnQ.png

2oMnL.png

2oMnM.png

2oMnN.png

Ps. Na PW. dam linka do płyty.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Queen na BR to jeśli chodzi o jakość to średnio - lekko mówiąc.. mam nadzieję że kiedyś sobie kupię wydanie potrójne cd z Japonii i tam już będzie odpowiednia jakość.. bo to co jest w marketach na cd to podobno szał.. więc szkoda kasy..

Do góry