Koncerty na BD.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zaliczyłem koncert zespołu Dżem 35lecie na BR i zacznę troszkę inaczej, dotychczas uważałem że nic dłuższego od rozszerzonych wersji LOTR czy Hobbita to nie obejrzę, a jednak stało się koncert Dżemu trwał 3 godz.. 38 min… J Pod względem technicznym – dźwięk bardzo fajny i nie ma powodu rodzima grupa czego się wstydzić w stosunku do zespołów zagranicznych które nagrywają swoje koncerty na BR. Pod względem obrazu też jest spoko (wiadomo że nie jest to jakość jaka jest w bardzo dobrych wydaniach filmów ) ale jest naprawdę dobrze… Sam koncert bardzo fajny – miło się patrzy że są ludzie na takich koncertach w bardzo różnym wieku (szczególnie mam na myśli tych młodych) którzy słuchają takich kapel, a nie tylko np. Margaret itp…
Osobiście ja kilka utworów bym zamienił ale to kwestia gustu – mi najbardziej zabrakło ….”w życiu są tylko piękne chwile”, fajny pomysł że połączyli typowy koncert z małą orkiestrą symfoniczną a nawet był zespół orkiestry dętej która zagrała moją ulubiona piosenkę Dżemu Autsajder i biorąc pod uwagę, że to taki koncert to jestem w stanie to wybaczyć, choć na 40 lecie mam nadzieję, że ta piosenka zabrzmi w oryginale… choć swój klimat to wykonanie miało patrząc co działo się na estradzie.
Reasumując każdy kto lubi Dżem to takiej osobie polecam ten koncert.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak jak napisałeś Kolego.. :) podobno to wydanie na 30 lecie było gorsze od tego ale i tak trzeba powiedzieć że Dżem jako chyba jedyna grupa robi koncerty na BR (oczywiście mowa o polskich wykonawcach) więc nie ma co marudzić..

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Witam.
Najważniejsze, że Kolega jest znów zadowolony.

@lolek 126, co do moich koncertów, to w międzyczasie doszły nowe pozycje. Właściwie, same „ciężkie tematy”.
Roger Waters - "The Wall". I tu zgodzę się z przedmówcami, co do oceny.
Slipknot - "{sic}nesses - Live at Download".
Rammstein - "In Amerika".
i koncert zespołu, który praktycznie jest u nas nieznany, chyba że zainteresowanym - Black Veil Brides - "Alive and Burning".

Właśnie jestem po seansie z Rammsteinem. Będąc fanem metalu, mogę być nieobiektywny ale, tak na gorąco i krótko mówiąc - GENIALNE! I to pod wieloma względami. No. Prawie. Niestety, mamy powtórkę z koncertu Metallicy -„Francais Nuit”. Zainteresowani wiedzą, w czym rzecz. Pamiętam dorabianą wówczas przez niektórych ideologię, że „to zamierzony efekt”. Chodzi o ujęcia z drgającej kamery. W przypadku Rammsteina jest to o tyle dziwne, że stało się tak, mniej więcej od połowy koncertu i to na kamerze, która nie jest bezpośrednio na scenie ale przed nią, w pewnej odległości. Co prawda nie ma tego tak dużo, ale jednak… Gdyby nie to, nie było by żadnych mankamentów.
A swoją drogą, nie wyobrażam sobie śpiewania przez Rammstein po angielsku. ;)

Pozdrawiam.

Polaryzator

New member
Witam,

chciałem się podzielić moimi wrażeniami na temat dwóch płyt BR.

Obie kupiłem dośc tanio, bo 30 i 35 zł w pewnym sklepie wielkopowierzchniowym.

1. Dire Straits Alchemy - moim zadaniem dżwięk taki sobie ( momentami miałem wrażenie, że nawet gorszy niż na CD); obraz kiepski - no ale w czasach gdy była nagrywana nie było HD.
Za taką cenę dla mnie jako fana tego zespołu warto było kupić, żeby poczuć klimat tamtych lat. Jednak z współczesnym pojęciem jakości bluray nie ma to nic wspólnego.

2. Simply Red - koncert w Sydney.
tutaj moje rozczarowanie co do jakości obrazu jest bardzo duże. Mianowicie momentami tak snieży jak na kasecie VHS kopiowanej przynajmniej 5-6 razy w dawnych czasach. Te fragmenty przejść z ciemnego nieba na jasną scenę cofałem kilka razy, żeby dokładnie się przyjrzeć i normalnie pixeloza i śnieżenie.

Dźwięk jest ok - ale ten obraz uniemożliwiał mi do końca skupienie się na walorach dżwiękowych.

Tutaj powstaje pytanie do Was - ma ktoś może ten koncert i może sprawdzić u siebie czy też tak ma, czy tylko ja trafiłem na felerny egzemplarz.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Witam.
Co do Katy Perry. Mam jej koncert - „The Prismatic World Tour Live”. Oczywiście nikomu go nie polecam, bo to pozycja raczej dla dzieciaków i małolatów. Nie mnie jednak bardzo dobry obraz jak i show. Co do dźwięku, to mogło by być lepiej. Jeśli chodzi o samą wokalistkę, to niestety nie podźwignęła. Proponowałbym Pani Katarzynie, aby więcej ćwiczyła śpiewanie na żywo, bo nie bardzo jej to wychodzi. Tym bardziej ciekawe, jak wypadnie na koncercie 31 grudnia?

Kiedyś pisałem, że to właśnie koncerty czyli śpiewanie na żywo, obnaża wszelkie niedoskonałości i mankamenty wokalistek i wokalistów.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Obejrzałem koncert na HBO katy Perry (zdjęcie z tego koncertu)

post a picture

Pomimo że muzyka to nie moja bajka - choć zapewne na imprezie można przy tym poskakać ,,, w trzech-czterech piosenkach tych wolniejszych to troszkę Ona mi przypomina A. Keys - choć ta druga wg mnie ma lepszy głos..
Sam koncert pod względem jakości obrazu - super tak powinny wyglądać w tv filmy i koncerty a nie to dziadostwo co jest np. na naszej jedynce czy dwójce i niby to jest hd... i jeszcze trzeba za to płacić..
A w tym wypadku super czysto i bardzo wyraźnie - aż oczy się błyszczą... koncert pod względem choreografii, kostiumów, tańca i show wysoki poziom i kolejny raz się potwierdza że USA -nie potrafią robić takie widowiska i jest to naprawdę do obejrzenia pomimo że repertuar jak dla mnie to wiadomo jak ktoś tego nie słucha... ludzi cały stadion po brzegi wypełniony - generalnie uważam że warto obejrzeć.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Starałem się tą Panią obejrzeć do końca ale tylko przez 15min. dalej nie dalem rady.... :) ale obraz rzeczywiscie bardzo dobry...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To też nie jest mój target ale trzeba przyznać że samo show to jednak wiedzą jak zrobić ... a już nie wspomnę, że na takie śpiewanie przychodzi stadion ludzi... nie jeden zespół rokowy siada... taki klimat mamy na świecie.. :) za to sobota U2 !!!! i to jest to.. co misie lubią 2,5 godziny grania..

sentyzibi

Well-known member
Witam serdecznie.
Kilka dni temu wpadła mi w ręce płyta BD z koncertem OMD "Architecture & Morality & More". Wydanie Eagle Rock z 2013 roku koncertu, który odbył się w Londyńskim Hammersmith Apollo pod koniec zeszłej dekady ( 19.05.2007 ). Nie pamiętam czy ktoś już tę płytę w tym wątku opisywał, więc podzielę się moimi wrażeniami.
Choć nie jestem jakimś super fanem tej muzy, to zespół znałem dobrze dzięki ich popularności w pewnym okresie i chętnie ich słuchałem i świetnie się przy kawałkach "Orkiestry" bawiłem.
Płyta z kilkustronicową książeczką ze zdjęciami, z dźwiękiem DTS-HD MA i LPCM STEREO, oraz obrazem 1080i HD, oraz dodatkami z wywiadami, których nie oglądałem. Obejrzałem tylko koncert i tylko ze ścieżką DTS-HD MA.
Zacznę od dźwięku. Jak dla mnie i na moim sprzęcie - SUPER. Chociaż nie jest to bardzo skomplikowana muzyka, to jest kilka kawałków, w których aranżacja jest mocniej rozbudowana i dźwięki gęściej wypełniają przestrzeń. Na płycie wszystko słychać idealnie, czułem się jakbym tam był pod samą sceną. Jeszcze raz: SUPER!!!
Obraz... OK, dobry. Nie jest idealny, ale to też przez warunki oświetleniowe na scenie. Światło czasem błyszczy i srebrzy na zbliżeniach, gdy na ciemnej scenie oświetla ubranego w białą koszulę Andy McCluskey'a, lub metaliczne instrumenty, ale jak wspomniałem taki mieli pomysł na oświetlenie w niektórych momentach. Reszta generalnie OK, HD.
Sam koncert to nie jest jakieś wielkie rozbudowane widowisko. Ot bardzo fajny występ na żywo z dobrze ustaloną set listą, który przeniósł mnie we wspaniałe dla mnie lata osiemdziesiąte. Świetna
( sentymentalna ) zabawa.
Płyta była pożyczona od szwagra, ale przy najbliższej okazji sobie tę pozycję zakupię.
POLECAM!!!

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
U2 zaliczony - jeśli chodzi o techniczną stronę to było ok patrząc że to to nie jest BR, obraz deko gorszy niż na koncercie K.P. ale tam znacznie więcej światła było niż tutaj więc kamery miały prościej... co nie oznacza że tutaj było słabo ... było naprawdę fajnie....\
Sam koncert dla każdego kto lubi U2, a chyba jest mało takich co nie lubi :) to powinien obejrzeć - super koncert i fajnie byłoby mieć na BR. Ale pewnie nie ma tej pozycji do kupienia. Fajnie że na HBO będą jeszcze wiele razy powtarzać... Polecam.

bramowicz1

Active member
Bez reklam
fajnie byłoby mieć na BR. Ale pewnie nie ma tej pozycji do kupienia.

Dysk pewnie będzie do kupienia bo są informacje o płycie BR. Nie znalazłem oficjalnych źródeł ale trochę tego jest:

BLURAY.LIVE.CONCERT

A na tej stronie jest nawet chyba kupno:

Bluray U2 - Live In Paris 2015 - Innocence + Experience Tour - R$ 30,00 no MercadoLivre

Jest też okładka:

u2innocence_rs.jpg

U2 - Live In Paris (2015) - Covers

bramowicz1

Active member
Bez reklam
A-ha - (Ending On A High Note, The Final Concert) 2010

http://www.blu-ray.com/movies/A-ha-Ending-on-a-High-Note-The-Final-Concert-Blu-ray/22086/

22086_large.jpg

Jakiś czas temu obejrzałem ten koncert z Oslo.
Panowie dali tam niezły show. Wokalista choć już nie młody to kobitki piszczały, a i głosem jeszcze zachwycił.
Keyboardzista też pokazał ile ma jeszcze wigoru.
Gitarzysta też nieźle wywijał na swoim grifie.
Ogólne wrażenia super. Fajnie było posłuchać starych klimatów w takiej jakości. Polecam fanom tej grupy.

Ostatnia edycja:
Do góry