Kolumny i wzmacniacz - proszę o pomoc

edifier12

New member
Witam serdecznie. Dostałem od brata na urodziny nowy odtwarzacz cd Denon Dcd 720 ae.
Wszystko było by cudownie gdybym miał to jeszcze do czegoś podłączyć ;) Od dawna nosiłem się z zamiarem zakupu jakiegoś budżetowego zestawu stereo, ale jakoś tak nie miałem czasu , weny itd.
Brat więc pomógł mi w tym bardzo ...

Do rzeczy.

Potrzebuję kupić kolumny i w wzmacniacz do tego odtwarzacza. Pokój to 20 m2.
Muzyka jakiej słucham jest różna, Rock, Pop, Metal, lata 60, disco lat 80tych, muzyka wokalna. nie słucham techno ani hip hopu. Więc fajnie byłoby jakby kolumny były uniwersalne, choć wiem , że w kwocie jaką chcę przeznaczyć to ciężko będzie.

Brzmienie jakie lubię to na pewno dociążone na dole z solidną podstawą basową (ale dobrze kontrolowaną), ciekawą średnicą i rozdzielczymi wysokimi tonami, ale nie krzykliwymi, ostrymi. Preferuje cieplejsze brzmienie. Może być lekko konturowe.
Na pewno nie lubię suchego, analitycznego do bólu, chudego dźwięku, męczącego.

Znalazłem takie kolumny jak:

Magnat Quantum 675/677
Melodika Bl 40
Klipsch R26F

Może jakieś inne?

No i trzeba byłoby do tego jakiś wzmacniacz dobrać.

Na kolumny chciałbym przeznaczyć max 2000 zł, na wzmacniacz 1200 zł, wiem , że niektóre kolumny które wymieniłem kosztują więcej, ale może mi się uda dorwać je taniej. Najwyżej w ostateczności trochę dołożę.

Pomożecie ?

Pozdrawiam ....

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Z tych wymienionych Melodiki, ale najlepiej jak sam posłuchasz, porównasz i wybierzesz,
do listy możesz dorzucić jeszcze JBL Arena 180 i JBL Studio 270 oraz Heco Music style 500
Z elektroniki pomyśl o Denonie PMA720 nowym lub uzywce PMA15xx z przewagą na wyższy model.

Rafal7

Banned
Za 1200 to nie kupi pma 15XX
Szkoda że tydzień temu nie napisałeś tematu bo akurat sprzedawałem 720 AE za 650 zł, stan praktycznie idealny, resztę byś wtedy dorzucił do kolumn

edifier12

New member
Dzięki Panowie, za odpowiedzi. Henry poczytam o Twoich propozycjach i dorzucę je do listy.

Kapusta7 bardzo szkoda że ten Denon już poszedł , za taką cenę to bym kupił w ciemno od forumowicza :(

Zastanawiałem się mocno nad tymi Klipschami, ale one grają raczej bardziej jaskrawo, chudo, niż z dobrym wypełnieniem dołu.

Ta większość kolumn widzę, że ma Br z tyłu, powiedzcie Panowie ile trzeba mniej więcej odsunąć kolumny od ściany tylnej aby nie było podbicia niskich tonów, dudnienia?

Na odsłuch będę chciał się wybrać, ale chce zebrać informację , aby nie isć do salonu jak totalny laik.

Rafal7

Banned
Posłuchaj sobie jeszcze Heco Music Style 900 lub 500
Moje stoją jakieś 30/40 cm liczać od ściany do pleców kolumny, tylko że ja lubię bas i to obfity także mi w to graj

Jaki kolor ma ten cd?

edifier12

New member
Mój cd ma czarny kolor.

Pytam się o odległość gdyż nie mam możliwości zbytnio odsunąć kolumny za daleko od tylnej ściany. Max to jakieś 35 cm. Ale właśnie lubię dość mocne natężenie w niskich rejonach więc myślę , że powinno być ok.

Z pewnością będę chciał posłuchać tych Heco Music Style

Ostatnia edycja:

edifier12

New member
Hehe, trochę się spóźniłem, mówi się trudno ;)

A powiedz mi , bo widzę, że masz Heco Music style 900 i zapewne grałeś na Denon pma 720 ae. Mógłbyś napisać coś więcej o takim zestawieniu jak to mniej więcej grało i z jaką muzyką?

Rafal7

Banned
Muzyka clubowa,disco, euro dance
Grać grało, nie powiem że nie, byłem zadowolony, basu nie brakowało, przy głośniejszym graniu góra robiła się trochę krzykliwa co mnie zaczynało denerwować

Gdy go wymieniłem na 1520 Ae to dopiero poczułem bas z tych kolum i ich moc.Ale gdy nie usłyszałem lepszego wzmacniacz to naprawdę byłem zadowolony.

Tylko że też nie ma co porównywać obu tych wzmacniaczy
Osobiście uważam że do PMA 720ae lepiej by pasowały Style 500

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Edifier12 Po Twoim opisie odrzuciłbym R26F. Powinna Ci się spodobać. Melodika. Sporo basu sprężystego o miękkim charakterze. Miła dla ucha barwa. Wysokie tony nie są męczące. Fajnie się słucha na nich muzyki rozrywkowej. Quantum 675 też niezłe. Trochę twardsze brzmienie. Bas szybszy. Mnie bardziej pasuje Melodika. Tak jak pisał Henry posłuchaj też JBL-a. Może też coś z oferty Pylona.

edifier12

New member
Kapusta7 dzięki za wypowiedź. Tak jak myślałem, Jednak porządne zasilanie w wzmacniaczu robi swoje.

Ogólnie patrząc na te wzmacniacze nowe do 1200 zł to wszystkie są w sumie podobne. Jedynie widzę , że NAD 326 bee wychodzi na prowadzenie , jeśli chodzi właśnie o dobre zasilanie, no ale cena wyższa. Zobaczę, może jednak skuszę się na jakiś używany wzmacniacz, ale kolumny muszą być nowe.

Pawel_Sz85 tak właśnie myślałem , że Klipsch to chyba bardziej krzykliwe kolumny.

Rafal7

Banned
Kolega Borixon planuje sprzedać wzmacniacz Onkyo i to dual mono, także problemu z wysterowaniem kolumn nie było by problemu.

edifier12

New member
No ten Onkyo to kawał maszyny. Szkoda , że srebrny, cały moj sprzęt rtv jest czarny , więc ni w pięć ni w dziesięć. Wiem, że wygląd nie gra , ale jednak musi się komponować z całością dla mnie.

Ale Dzięki Wielkie kapusta7 za czujność i pomoc ;)

Rafal7

Banned
Nie wiesz co tracisz, srebro jest piękne :p:p:p
Mój wątek jest badany przez administrację, tak to bym Ci pokazał jak srebro ładnie wygląda :p

Caparzo

New member
Bez reklam
Koleżko, idz w denona pma 720ae do tego heco i będziesz zadowlony! Gadanie że tu nie ma basu jest bajką pomiędzy reksiem a krecikiem na półce. Bo ja na takim zestawie musze bas odejmować czasami. Na godz 9 max na 10 dupa sama skacze a miska sie cieszy bo jest muzyka którą lubisz.

Do góry