Kino domowe+tv+polsat+dvd

leevin

New member
Mam wielką prośbę
mógłby ktoś sprawdzić czy mam to wszystko pospinane tak jak trzeba...:confused:
bo mam problem z Dolby Digital nie za bardzo chce działać :???:

Z góry wielkie THX...

Pozdrawiam...

Kemot7

New member
Witam.

Rozumiem, że masz problem z Dolby Digital z tunera SAT Polsatu.

Proponuję wykonać małą modyfikację połączenia. Tuner Polsatowski połącz tak jak wskazałeś cienką czerwoną linią (SPDIF w DVD z Coaxial w Onkyo). Natomiast do połączenia DVD z amplitunerem będziesz potrzebował dodatkowo kabelka optycznego i to nim zepniesz razem oba elementy (w DVD Audio Output Digital Optical z gniazdem w amplitunerze Digital IN Optical (1 lub 2)).

Dodam jeszcze, że w tunerze polsatowskim trzeba samemu przełączyć dźwięk na DD (dla kanałów, które w tym systemie nadają). Wykonuje się to przyciskiem z, jeśli dobrze pamiętam, głośnikiem i znakiem zapytania).

Aha, skoro DVD masz już podpięte do TV kablem HDMI to zielone Euro na rysunku jest już zbędne (pomiędzy DVD a TV)

Inne rozwiązanie to połączenie kablem HDMI Twojego DVD z Amplitunerem. Wtedy jednym przewodem będzie przesyłany zarówno obraz jak i dźwięk (ale nie jetem pewien tego na 100%). Wtedy pozostało by dodatkowym kablem HDMI połączyć wyjście HDMI z amplitunera (to zakropkowane) z Twoim TV. Polsat łączysz jak pokazuje cienka czerwona kreska na obrazku.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

furi_dp

New member
Kemot7 napisał:
Witam.

Inne rozwiązanie to połączenie kablem HDMI Twojego DVD z Amplitunerem. Wtedy jednym przewodem będzie przesyłany zarówno obraz jak i dźwięk (ale nie jetem pewien tego na 100%).

Pozdrawiam

nie wiem co to za model dekodera CP ale w moim Samsungu DSB-H370G jest problem z wysyłaniem DD po HDMI (kiedyś o tym pisałem ale rozwiązania nie znalazłem poki co)
po optyku dzwięk idzie OK.

leevin

New member
Kemot7 napisał:
Witam.

Rozumiem, że masz problem z Dolby Digital z tunera SAT Polsatu.

Proponuję wykonać małą modyfikację połączenia. Tuner Polsatowski połącz tak jak wskazałeś cienką czerwoną linią (SPDIF w DVD z Coaxial w Onkyo). Natomiast do połączenia DVD z amplitunerem będziesz potrzebował dodatkowo kabelka optycznego i to nim zepniesz razem oba elementy (w DVD Audio Output Digital Optical z gniazdem w amplitunerze Digital IN Optical (1 lub 2)).

Dodam jeszcze, że w tunerze polsatowskim trzeba samemu przełączyć dźwięk na DD (dla kanałów, które w tym systemie nadają). Wykonuje się to przyciskiem z, jeśli dobrze pamiętam, głośnikiem i znakiem zapytania).
Tak zrobiłem wcześniej z tym że, nie miałem kabla optical i miałem jakieś dziwne zaniki dźwięku w głośniku centralnym dlatego przy tej cienkiej czerwonej linii zrobiłem znak zapytania (oznaczenie na dekoderze jest S/PDIF a w AV COAXIAL i doszedłem do wniosku że to nie to samo, dlatego są te problemy z głośnikiem centralnym i przełączyłem coaxial z powrotem pod AV) .
Dzisiaj zakupiłem kabel Optical (techlinka WIRES 1ST) odsunąłem sprzęt i okazało się że w szale podłączania podłączyłem central nie tam gdzie trzeba (czerwone zaciski zamiast pod zielone ):fool:
Teraz spiąłem wszystko tak jak opisałeś i cyka :-D

Dziękuje i pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Kemot7

New member
Fajnie, że działa, ja zauważyłem dopiero teraz że walnąłem byka w moim wpisie. Napisałem

"Tuner Polsatowski połącz tak jak wskazałeś cienką czerwoną linią (SPDIF w DVD z Coaxial w Onkyo)"

a powinno oczywiście być

"Tuner Polsatowski połącz tak jak wskazałeś cienką czerwoną linią (SPDIF w tunerze Polsatu z Coaxial w Onkyo)"

Pozdrawiam

Do góry