Kino domowe - potrzebne konsultacje :)

dzudzu9

New member
Witam.

Już od dłuższego czasu rozglądam się za nowym kinem (ampli + kolumny + ew. sub).
Obecnie posiadam all-in-one lg ht903ta - zakładałem nawet temat - wymiana plastiku na coś lepszego, no ale moje podejście uległo zmianie więc stąd nowy temat.

Miało być dobrze i tanio (2-2,5k max) - celowałem w Taga 606 + Pioneer 528 lub Onkyo 525.
Wiecznie mam problem z wolnym czasem, ale jakiś czas temu byłem w MM, słuchałem Pioneer 924 + Taga 606 oraz Pioneer 923 + Jamo 606. W warunkach sklepowych o wiele lepiej wypadła Taga.

Natomiast z biegiem czasu i ilością przeczytanych testów i stron forum moje podejście uległo zmianie. Zarówno Jamo jak i Taga są za duże gabarytowo na mój salon - 18m2 częściowo otwarty na przedpokój oraz kuchnię, ale miejsce wypoczynkowe / odsłuchowe 3,5 x 3,5 m - plan poniżej (u góry wejście do kuchni, z lewej przedpokój; przed rogówką jest jeszcze stolik kawowy nie uwzględniony na planie):

https://drive.google.com/file/d/0Bx8Ulk96ViVlc3lXSElfOHItLXc/edit

Dzisiaj jestem po pierwszym profesjonalnym odsłuchu :)

Zestawy kolumn:
- Taga TAV-606
- Indiana Line Nota 550
- Melodika BL30
Tak tak, wiem że Taga nie pasuje do tego zestawienia, ale chciałem porównać.
Chciałem odsłuchać też Monitor Audio MR4, ale nie było na stanie. Dodatkowo sprzedający mówił, że podobno w porównaniu z Indianą wypadają o wiele słabiej i po odsłuchu zawsze wybierane są Indiany.

Najpierw słuchałem wszystkich kolumn na wzmacniaczu stereo NAD C356BEE + CD też NAD, modelu nie znam.

Muzyka:
- The Bloodhound Gang - Uhn tiss uhn tiss uhn tiss
- Oliver Koletzki feat. Fran - Hypnotized (Original Version)
- Awolnation - Sail
- Linkin Park - In The End
- Eminem & Linkin Park - Intervention
- Takida - Losing
Najwięcej słucham rocka (obecnie Takida).

Do wzmacniacz były podłączone jednocześnie 2 pary kolumn, przełączanie odbywało się szybko.
Pary:
- Taga <-> Melodika
- Melodika <-> Indiana

Wrażenia:
- Byłem pod wrażeniem, że mniejsze kolumny, z mniejszymi przetwornikami (Indiana i Melodika) dają lepszy bas niż Taga. Wiem, że wielkość to nie wszystko, ale to był mój pierwszy odsłuch z tego typu sprzętem.
- Taga nie była zła, nie zapominajmy że jest ~2x tańsza, ale jednak różnica była widoczna gołym okiem (w tym przypadku raczej uchem :))
- Tagę o wiele łatwiej napędzić - na tym samym poziomie głośności była głośniejsza
- Taga tak jakby rozciągała wszystko, grała mniej dokładnie, Indiana i Melodika bas miały raz że głębszy, do tego taki punktowy.
- Nie raz tutaj na forum, zresztą nie tylko tutaj spotkałem się z określeniem "estradowy". Nie wiem dokładnie co to znaczy, ale pasowałoby mi to do Tagi :)
- Indiana i Melodika grały bardzo precyzyjnie, bardziej żywiołowo, zwyczajnie bardziej mi się podobało.
- Wykonanie - Ameryki nie odkryję - widać że Taga jest tańsza od pozostałych kolumn. Indiana minus za maskownice - słuchałem, a nie przyglądałem się, ale zauważyłem drobną nierówność na maskownicy. Mi osobiście najbardziej podobała się Melodika.
- Z testowanych kolumn Melodika miała też najlepszy bas, a że planuję zbudować kino bez suba (wiem, że niektórzy powiedzą że w kinie sub jest obowiązkowy), to ją wybrałem do testów już na konkretnych amplitunerach.

Amplitunery:
- HK 161
- Onkyo 535
Wcześniej byłem nastawiony na Pioneera 529 (w polotach nawet 924), ale że 529 nie widział żednego z moich penów (sprawdzałem 3!!!) to odpadł. Sprawdzałem 2 x 529 i 1 x 528. W 924 (ani w tańszym 424) nie było z tym problemów.

Pierwszy podłączony został HK.
Wrażenia - jaka ogromna przepaść między wzmakiem stereo!!! Dźwięk płaski, bez dynamiki, suchy. Przesłuchałem testowe kawałki, ale szczerze bez żadnej przyjemności i nawet nie za bardzo chciało mi się tego słuchać.

Onkyo 535 - znowu ogromna przepaść - 100 x lepiej niż HK. Jest dynamika, wszystko pięknie ładnie, porównywalnie jak na wzmaku - na tyle na ile pamiętałem jak kolumny brzmiały na wzmaku - po prostu mi się podobało.

Na koniec poprosiłem jeszcze o przepięcie kolumn na Indianę. Posłuchałem i nie słyszałem już różnic względem Melodiki.

Po odsłuchu wybrałbym Onkyo 535 + Melodika BL30 / Indiana Line Nota 550 (zestawy 5.0), ale... i tutaj prośba o rady / opinie.

1. Przednie kolumny będę mógł odsunąć od tylnej ściany max 10-15 cm (nie podlega negocjacjom). Czy taka odległość wystarczy dla Melodiki (tylny BR)?
2. Znalazłem jeszcze Roth Audio Oli RA3. Cenowo podobnie, wizualnie mi się podobają (ze zdjęć w necie), czy to jest bliźniacza konstrukcja co Melodika BL30? Jak to brzmi w porównaniu do Melodiki? Jak w tym przypadku tylny BR - 10-15 cm wystarczy?
Na allegro jest zestaw HK 151 + Roth OLI RA3 RA1 C30 za 3k i przyznam się, że to jest kwota jakiej w miarę możliwości wolałbym nie przekraczać, chociaż wiem, że będzie ciężko (o ile w ogóle możliwe). Chociaż tutaj jest HK, a jego brzmienie (tyle, że model wyższy -> 161) z Melodiką w ogóle mi się nie podobało
3. Czy w podobnej cenie (~3k za ampli + kolumny) jest coś jeszcze?

Z góry dziękuję wszystkim za rady :)

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Z BR można sobie w dużej mierze poradzić. Jak nie ma w zestawie kupujesz zwykłą gąbkę np do mycia i wsadzasz do otworu BR. Można poskromić wtedy nadmiar niskich tonów, dudnienie itp Oczywiście do pewnego stopnia.

Ampli Onkyo grają bardzo dynamicznie i rzeczywiście kiedy priorytet to filmy i TV to świetny wybór.

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Myślę że co do zestawienia ampli i kolumn rozsądny wybór (z amplitunerów ciekawą opcją byłby również Marantz 1504 tak na marginesie ;p). Natomiast co do tego czy dystans 10-15 cm od ściany wystarczy.... tu jedynie przekonasz się po odsłuchu w domu, raczej pod tym względem lepszym wyborem były by Indiana Line, choć może Melodika nie będzie "kapryśna". A wracając do kina na prawdę polecam ci w przyszłości dokupić jakiegoś suba bo oglądanie filmów dopiero wtedy nabiera kolorytu :)

PS. Nie widziałem jeszcze postu rafa@rafa, no rzeczywiście zapomniałem o gąbkach do otworów BR, ale ilość basu też się ciut zmniejszy.

dzudzu9

New member
Wiem, że otwór BR można zatkać, ale w tym przypadku obawiam się mniejszej ilości basu, a jak pisałem nie planuję suba, więc szkoda byłoby odbierać to co jest. Kwestia tylko jak będzie z jakością przy tych 10-15 cm...

Byłem już praktycznie nastawiony na Indianę, ale pojawiają się modele, które fajnie wyglądają i fajnie brzmią, tylko że z tylnym BR.

A ktoś coś podpowie odnośnie Roth Audio RA3? To to samo co Melodika BL30, czy jednak zupełnie inna konstrukcja i brzmienie?

piechu

Member
Bez reklam
Nowe serie od Rotha czyli RA3/4 to inne brzmienie i inna konstrukcja niż Oli30/40 - seria RA wypada gorzej, zatem melodika będzie lepsza (BL30 to dokładnie to samo co Oli30).

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
dzudzu9 fajny opis z odsłuchu. W cale się nie dziwię że Taga 606 wypadła słabiej. Co do RA3 to ich nie słyszałem, ale z opinij wynika, że to spokojniejsze mniej dynamiczne kolumny w porównaniu do BL30.

JustJack

New member
Nie dawno słuchałem indiana line test 565. Fajnie grają środkiem i górą, nie łupią dołem. Nota podobno gra bardzo podobnie, tylko mniejsze ma magnesy, ale nie słyszałem ich osobiście.

robrob1

Member
Ja od tygodnia jestem po wymianie plastiku Philipsa na Marantz 1504+ Nota 555 i różnica w dźwięku jest ogromna. Nie miałem możliwości odsłuchu, kupiłem w ciemno i jestem bardzo zadowolony. U mnie to gra na 12 m2, ale w kinie mógłby byś jeszcze sub. Muzyka fajnie brzmi i nie męczy przy dłuższym słuchaniu, jak to było poprzednio.

dzudzu9

New member
To jeszcze jedno pytanie :)
Z testów oraz z opinii tych którzy mieli możliwość porównania Indiany z Melodiką wynika, że Indiana jest spokojniejsza, raczej do spokojniejszej muzyki, Melodika bardziej dynamiczna ale jednocześnie uniwersalna.
Ja po odsłuchu na wzmacniaczu zauważyłem jedynie lepszy bas w Melodice, reszta pasma była bardzo porównywalna, ciężko mi wskazać jakieś inne róźnice.
Na Onkyo 535 brzmienie obu zestawów mi się podobało i tu już nie wiem czy była jakakolwiek różnica.
W przypadku ampli to pewnie on był najsłabszym ogniwem, więc możliwe że wyrównał poziom obu zestawów, ale czy nie powinienem był usłyszeć większych różnic na wzmacniaczu? Muzyka ns odsłuchu była dynamiczna, więc wychodzi na to, że moje ucho nie słyszy różnic, które są / powinny być?...

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Z tych amplitunerów co słuchałeś zdjęte było fabryczna kastracja basu?
Bas w melach nie jest lepszy, jest podbity i jest go więcej.
Posłuchaj jeszcze jaśniejszych Klipsch, Canton, JBL, Paradigm.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dzudzu9 byłeś i odsłuchu i musisz już wybrać sam. My możemy tylko nakierować jakich kolumn odsłuchać. Ja z tych dwóch wybrałbym BL30, ale to nie znaczy, że dla Ciebie to będzie lepsze rozwiązanie. To dość uniwersalna kolumna, która nie męczy przy długim odsłuchu. Basu ma sporo, ale nie zgodzę się że jest podbity. A na pewno nie wyższy bas. Przynajmniej ja tego nie zaobserwowałem. Kwestia też akustyki. Po kalibracji Onkyo też pewnie zagra lepiej.

dzudzu9

New member
Z tych amplitunerów co słuchałeś zdjęte było fabryczna kastracja basu?
Bas w melach nie jest lepszy, jest podbity i jest go więcej.

Wg zapewnień osoby, która wszystko nastawiała polepszacze były wyłączone. Fabryczna kastracja basu - nie wiem co to jest.
Bas w ML30 - tak też można to określić, chociaż ta różnica była tylko na wzmacniaczu, na ampli już nie - i na jednych i drugich kolumnach był bardzo fajny.

dzudzu9

New member
Dzudzu9 byłeś i odsłuchu i musisz już wybrać sam. My możemy tylko nakierować jakich kolumn odsłuchać. Ja z tych dwóch wybrałbym BL30, ale to nie znaczy, że dla Ciebie to będzie lepsze rozwiązanie. To dość uniwersalna kolumna, która nie męczy przy długim odsłuchu. Basu ma sporo, ale nie zgodzę się że jest podbity. A na pewno nie wyższy bas. Przynajmniej ja tego nie zaobserwowałem. Kwestia też akustyki. Po kalibracji Onkyo też pewnie zagra lepiej.

Wiem, że nikt za mnie nie podejmie tej decyzji. Mimo wszystko skłaniam się bardziej ku Indianie, chociaż ciężko mi zapomnieć o Melodice :) A dodatkowo jeszcze mąci mi w głowie Roth Audio RA3 :) Znalazłem bardzo fajną cenę na zestaw AVR-X1100W + OLI RA3/RA1/C30 (2999zł) i chociaż do Denona nie jestem przekonany, a RA3 nie słyszałem to ciężko mi przejść obojętnie obok tej oferty :)
Jakby w tej cenie było Onkyo 535 + Indiana 555 to wziąłbym bez zastanowienia :D

dzudzu9

New member
Po długich zastanowieniach, czytaniu kolejnych testów, opinii, radzeniu się bardziej obeznanych w temacie - wybór padł na Melodika BL310 (ampli bez zmian -> Onkyo TX-NR535). Dziś zamówione :) Pozostaje czekać na kuriera, a w międzyczasie rozejrzeć się za jakimiś niedrogimi standami pod satelity :)
Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Do góry