Kino domowe do mieszkania w bloku (pokój 16m2)

wojtek8383

New member
[FONT=&quot]Witam wszystkich

Rozglądając się w podobnych tematach odnośnie wyboru kina domowego starałem się znaleźć odpowiedź na swoje pytanie...i po części znalazłem, ale mam pewne wątpliwości więc proszę o radę.

Potrzebuję taniego zestawu kd do pokoju o powierzchni niecałe 16 m2 (3,3 x 4,8 ) . Takiego żeby ładnie grał w tak małym pomieszczeniu i żeby mi służył przez wiele lat.
Posiadam TV LCD który kupiłem dzięki poradom na tym forum i jestem mega zadowolony, a jest to Samsung 40B650. Filmy oglądam głownie w formacie mkv z dysku na usb.
W niedalekiej przyszłości zamierzam kupić PS3 które ma służyć również do oglądania filmów - bluray itd.
W większości kd ma służyć do oglądania filmów i grania na PS3. Sporadycznie do muzyki.
Docelowo chce jednocześnie podłączyć do TV: PS3, kino domowe i dekoder tv cyfrowej.

Zestaw który wybrałem to:
kolumny Quadral Quintas 5000 oraz amplituner Onkyo TX-SR308

Czy takie coś to dobry wybór za te pieniądze ( nie chcę wydać więcej na inny zestaw niż ten kosztuje) i czy jest odpowiednie do mojego pomieszczenia ?
Myślałem o amplitunerze 508 zamiast 308 tylko czy jest sens wydawać kilkaset zł więcej?
No i najważniejsza sprawa to subwoofer - posiadam Wharfedale SW-150[/FONT]
[FONT=&quot] Czy sub będzie pasował tworząc z kolumnami i amplitunerem zgraną całość ? Nie będzie za słaby ?
Jestem zielony w tych tematach więc proszę o wyrozumiałość.

dziękuje za pomoc i pozdrawiam

P.S. Przekonajcie moją żonę, że warto zapłacić pieniądze za ten zestaw niż kupić to co Ona by chciała czyli: LG HT904TA :):) tylko dlatego że kosztuje mniej i jest ładniejszy.
[/FONT]

Ostatnia edycja:

killpit

New member
Uważam że wybrałeś idealny zestaw do tego pomieszczenia.Pokój jest nie duży i nie ma sensu ładować czegoś większego.QQ5000 świetne nie duże głośniki o wielkich możliwościach natomiast amplituner 308 spokojnie wystarczy w dobrych cenach jest też 508 i pomyślałbym również o nim.
Co do suba bez problemu zgra się z całością.
Pogadaj na forum z Blackninją dużo od niego kupiło ludzi i są b.zadowoleni z cen.

Xisiek

New member
Witam wszystkich

Potrzebuję taniego zestawu kd do pokoju o powierzchni niecałe 16 m2 (3,3 x 4,8 ) . Takiego żeby ładnie grał w tak małym pomieszczeniu i żeby mi służył przez wiele lat.

Zestaw który wybrałem to:
kolumny Quadral Quintas 5000 oraz amplituner Onkyo TX-SR308

Do tak niewielkiego pokoju zdecydowanie nie potrzebujesz tak wielkich kolumn, to zupelnie niepotrzebny przerost formy nad trescia, ktory tylko zagraci nieduzy wszak pokoj a nic nie wniesie jesli chodzi o jakosc dzwieku. Masz calkiem dobrego suba, ktory powinien sluzyc za punkt wyjscia do dalszych poszukiwan i rozbudowy systemu.
Prywatnie podazylbym raczej droga tego samego producenta i uzupelnil zestaw - w konfiguracji 4 x monitory plus glosnik centralny lub 2x podlogowka + 2 x monitor i glosnik centralny.
Pamietaj tylko ze jezeli decydujesz sie na kolumny typu monitor zwlaszcza fronty powinny stac na solidnych standach . Tak niewielkie pomieszczenie z powodzenie wypelni sie dzwiekiem w kazdej opisanej wyzej konfiguracji a zyska na lekkosci jezeli zakupisz monitory takze jako fronty.

Moze uda sie taniej,ale osobiscie polecilbym:
na front (wysoki WAF/WAŻ)

Wharfedale Diamond 10.3 Wysyłka Gratis! Wrocław (1191817020) - Aukcje internetowe Allegro

na tyl/ale takze na fron spokojnie sie sprawdza
Kolumny Wharfedale Diamond 10.1 *W-wa*24h*ODSŁUCH (1192102888) - Aukcje internetowe Allegro

gdybys szukal jednak czegos co ladnie gra w 16m2 na froncie takze bez suba
to wowczas:
WHARFEDALE DIAMOND 10.2 SKLEP REWEX PŁOCK (1189408313) - Aukcje internetowe Allegro

wojtek8383

New member
Xisiek to odpada bo razem kosztuja ponad to co chce wydac na kolumny czyli okolo 1000 zl
jak tak dalej pojdzie to faktycznie kupie [FONT=&quot] LG HT904TA :):):):)[/FONT]

schwarz

New member
Weź się nie wygłupiaj z tym LG. Bierz ten zestaw co mówiłeś. Ja mam pokój 16m2 i kupowałem właśnie kino. Brałbym to co ty ale musiałem się zmieścić w tej kasie z subem dlatego wziąłem zamiast QQ Kodę. Tak czy inaczej w 16m2 gra to super. Bez porównania do zintegrowanego kina.

marecki6

New member
Bez reklam
dokladnie w kasie ktora chcesz wydac najlepszym rozwiazaniem beda qq + onkyo 308/508 lub pioneer 819 ... 16m2 to powierzchnia przy ktorej warto zainwestowac w podlogowki jezeli tylko masz na nie miejsce - jak dobre monitory bys nie kupil w tej samej klasie cenowej podlogowki zagraja pelniej ... o plastikach od LG nawet nie ma sensu dyskutowac-szkoda kasy

arsenal

Moderator
VIP
Przy tak małym metrażu osobiście nie pakowałbym się w kolumny podłogowe. Szkoda miejsca to raz a i mogą być problemy z dźwiękiem( za dużo basu w małym pomieszczeniu). Cztery monitory i porządny centralny - na tym bym poprzestał. Dobry amplituner sam przekieruje niskie tony na subwoofer.
Proponowany amplituner jest dość dobrze wyposażony za niską cenę. Ma wszystkie potrzebne dekodery ale jest tylko 5.1 więc o pełnym DolbyHD, DTS HD czy multiroomie można zapomnieć.

marecki6

New member
Bez reklam
mysle ze skoro pierwsza wersja dotyczyla kolumn pdlogowych to znajdzie sie dla nich miejsce... qq500 sa dosc male wiec nie przesadzajmy, nie wytworza jakiegos cisnienia i tak samo nie wydaje mi sie zeby byl wiekszy problem z ich ustawieniem ... skoro ma juz sub'a i basu nie jest zbyt duzo to nie widze problemu

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Mam podobnej wielkości pokoik (5.5/3m2) w betonkach , a sprzęcicho to Pionek 919, Dali Concept 6 i subek Onkyo . Jak dla mnie gra ; to; b.dobrze , a w pomieszczeniu(przy optymalnym ustawieniu sprzętu) jest jeszcze dość dużo miejsca . Moim zdaniem odpuść sobie ;plastyki; , zresztą sam to kiedyś przerabiałem i nie wspominam takiego zestawu dobrze.

krisder

New member
Bez reklam
Moje pomieszczenie ma 18m2, czyli raptem dwa metry więcej. Zobacz w podpisie jaki zestaw gra na tej powierzchni. Przy normalnym słuchaniu nic nie dudni, a że w chwilach "słabości" po podkręceniu gały szkło dzwoni na meblach... to potrafi prawie każdy zestaw. Stara Yamaha przy głośnym odsłuchu tylko dudniła (moc o wiele mniejsza od obecnego ampli). Podłogówki, zwłaszcza te o dużej efektywności powyżej 90dB zagrają pełnym pasmem nawet przy niezbyt głośnym odsłuchu. Żadne monitorki im nie dorównają i jedyną ich zaletą są rozmiary. Jeżeli masz miejsce na fronty podłogowe to nawet się nie zastanawiaj. Pamiętaj że za małe kolumny, które jakością brzmienia dorównują podłogówkom trzeba zapłacić nie małe pieniądze.

Xisiek

New member
już sam nie wiem co myśleć. zdania jak widzę są podzielone...

Jezeli chcesz miec pewnosc proponuje zapytac na zdecydowanie bardziej wiarygodnym forum - audiostereo.pl

PS.Nie wiem jak slysza koledzy, ktorzy twierdza ze zestaw oparty o kolumny frontowe zbudowane na 2x17cm plus srednio i wysokotonowiec gra dobrze w 16m2 (do tego sub) ale wierz mi, to obiektywnie po prostu nie zagra poprawnie w tak malym pomieszczeniu, gdyz zwyczajnie nie ma prawa (bedzie problem z nadmiarem basu, a jak nie bedzie to ucierpia inne aspekty/zakresy pasma akustycznego).
Jezeli planujesz tak jak piszesz uzywac sprzetu do kina domowego (efekciarskie granie, wybuchy, strzaly etc) a tylko sporadycznie do muzyki - wybor LG tez nie bedzie zly.

W tym zestawie Quadral uzyl 15 przetwornikow i do tego zlozyl spore obudowy, oceniajac po cenie bardzo ciezko z tego uzyskac klasowy dzwiek, dlatego jezeli naprawde szukasz klasy w odtwarzaniu dzwieku - nie tedy droga.

wojtek8383

New member
hmm czego szukam ? dobrej zabawy przy filmach i PS3 - tego szukam. w tej chwili oglądam filmy na głośnikach z TV ewentualnie na słuchawkach i wtedy jest odlot :) Na słuchanie muzyki nie będę miał praktycznie czasu.
Co do tego LG - prawdę mówiąc nawet mi się podoba oczywiście patrząc na moje wymagania i test który znalazłem w google pt.
LG HT904TA - tanie kino domowe idealne dla fanów kina akcji

Naprawdę nie wiem sam już co myśleć...

Ostatnia edycja:

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Przejdz się do marketu i posłuchaj podobnych zestawów nad którymi się zastanawiasz.. Porównaj jak się ;zachowują; przy oglądaniu filmu ( z tego co piszesz to dla Ciebie priorytet) , a dodam że gdy oglądam film z Blu Ray na swoich Dali z subkiem nie słyszę ;nadmiaeu; basu , czy jakiś rezonansów;) w moich betonkach.Dużo zależy jak poustawiamy parametry no i jak jest ; zastawiony; pokój .Dla mnie jest ok na warunki jakie mam a jeżeli masz wątpliwości to przyjmij propozycję i poczytaj na ; bardziej wiarygodnym: forum ( sam tam nic ciekawego nie znalazłem) ,ale pamiętaj że to Ty będziesz słuchał zestawu i to Ty masz być zadowolony z działania sprzętu.

wojtek8383

New member
hmm co do ustawienia kina domowego to proszę zerknąć na moje bazgroły :)
http://img228.imageshack.us/img228/594/rozmieszczenieglosnikow.jpg
innego ustawienia niestety chyba zrobić nie mogę. surroundy stałyby zapewne na jakichś stojaczkach zakupionych na allegro :). nie wiem tylko czy fronty qq5000 muszą być na jakichś niskich stojakach czy bezpośrednio na podłodze ?
to najlepsze co mi zostaje. ciekawe jak mi to zagra w takim pokoju ? nie znam się na ustawianiu parametrów więc pozostałaby mi jedynie auto-kalibracja.

co do odsłuchu to chyba będę musiał pojechać do media markt w rzeszowie, chyba że ktoś zna inne znajdujące się tam sklepy audio z możliwością odsłuchu qq5000 z onkyo 308 ?
i jeszcze jedno. czy ma ktoś namiar na jakieś bardzo wymagające utwory dzięki którym nawet laik zobaczy różnicę między kd plastikowym a kd z qq5000 itp ? tak żeby żona mogła usłyszeć różnicę i ja zresztą też. lepiej się wtedy bym poczuł decydując się na wydanie większej kwoty na kd.

Ostatnia edycja:

wojtek8383

New member
patrząc na TV - front prawy jak i lewy będą stały bardzo blisko ściany tylnej, tyle ile się da tak ustawie - najbliżej myślałem o 20 cm. Co do bocznej ściany to prawy front odległośc myślę że jakieś 50 cm.
Natomiast lewy front trochę mniej ale też zbliżona wartość czyli jakieś 40-50 cm od kaloryfera i okna :)
Tylne surroundy niestety walą dźwiękiem nie z tyłu tylko z boków :) ale może uda mi się podsunąć sofę i stół do przodu o jakieś 50 cm. uzyskam przez to lekkiego skosa, :) zawsze to coś.

marecki6

New member
Bez reklam
a wiec analizujac twoj rysunke mysle ze spokojnie mozesz brac qq5000 - kolumny postawisz NA PODLODZE , i blizej tv dzieki czemu eliminujesz kwestie zastawienia ich meblami , qq5000 maja bassreflex z przodu wiec odstawienie ich od tylnej sciany o 20cm spokojnie wytarczy a glosniki efektowe postawisz sobie na standach i po problemie .... co do muzyki na dosluch to przede wszystkim bierz plyty audio a nie mp3 i najlepiej zeby byla to muzyka ktorej czesto sluchasz zebys ja dobrze znal i potrafil zauwazyc roznice w brzmieniu ... dobrze jezeli nie bedzie to technomlucka tylko jakas muza instrumentalna

Ostatnia edycja:

wojtek8383

New member
czyli ostatecznie qq 5000 + onkyo 308 + sub [FONT=&quot]Wharfedale SW-150 będzie perfect ? (bo nie wiem czy słychać różnice między 308 a 508 a w portfelu na pewno czuć ;) )

nie pozostaje mi nic innego udać się na odsłuch jakichś kolumn w podobnej cenie. lub dokładnie tych. mam nadzieję, że nie będę rozczarowany :) tylko mam problem bo mało słucham muzyki i nie mam wyjątkowych płyt. może poda ktoś nazwy utworów i wykonawców które są ciekawe do przetestowania sprzętu ?
[/FONT]

Do góry