Kino do pokoju 15m2. Do wydania max. 4 tys.

quintuss

Member
Witam.
Poproszę o propozycje zestawu ampli + blu + kolumny 5.1. Pokój jest mały (choć jedna ściana boczna częściowo otwarta) więc mile widziane mniejsze kolumny. Najchętniej wydałbym około 3,5 tys. a maksymalnie 4 tys. Zestaw głównie pod kino domowe, muza sporadycznie. Z góry dziękuję.

mat74

Well-known member
Bez reklam
przy twoim bardzo napietym budzecie ,najlepiej wez to onkyo (naprawde ma cene konkurencyjna..- zastanowilbym sie nawet nad "malym ryzykiem" i kupnem w sieci nieautoryzowanej) do tego kup na poczatek kolumny bez suba. ten jamo 200 (wnioskuje z kilku wypowiedzi uzytkownikow-nie slyszalem osobiscie) szalu chyba jednak nie robi , wiec moze za jakis czas uda ci sie dozbierac na cos "fajnego" i przy tym metrazu raczej w konstrukcji zamknietej.
do tego player BD , prawie kazdy bedzie sie nadawal wiec razem z amplitunerem wyjdzie 2tys.
2 tys. zostaja na 5.0 zlozonym z niewielkich kolumn bo i pokoj tez nie gigant....- wedlug mnie zaoytaj blackninjy o zestaw Monitor Audio br2 +br1 +central, jak sie w cenie zmiescisz to moze naprawde wyjsc przyjemny zestaw na taki metraz.

piotr10

New member
Bez reklam
Bez przesady !!
F1 to nie giganty i są idealne do 15 metrów.
Klipscha nawet nie można porównywać do hkts 11 - te harmanki to dobra sprawa, ale skutecznością nie grzeszą, pełnym pasmem nie grają satelitki i według mnie subik może troszkę zmulić dźwięk.
Ogólnie do 15 metrów ten sub z Harmanków będzie za wielki!!!!!!!
Pewnie, że jamo 200 nie grzeszy jakością, ale wychodzę z założenia, że w 15 metrach te F jedynki Klipscha muzyczkę stereo pociągną bez suba, a sub tylko do filmów i zapewniam na 15 metrach zrobi robotę może nawet lepiej niż ten harmanek.
Poza tym lepiej dźwięk będzie zlepiony z frontami niż małe piczki harmanki z wielkim subem ( nawet w kinie efekt pożądany )

mat74

Well-known member
Bez reklam
Poza tym lepiej dźwięk będzie zlepiony z frontami niż małe piczki harmanki z wielkim subem ( nawet w kinie efekt pożądany )

jak lubisz dzwiek zlepiony z frontami to polecam altusy.....ja tam wole jak dzwiek sie "odlepia" od kolumn...
a na taka powierzchnie zdecydowanie zalecalbym sub w konstrukcji zamknietej- bedzie szybszy,precyzyjniejszy i da lepsza kontrole basu, co przy nieduzym pomieszczeniu wiec rowniez ograniczonymi mozliwosciami ustawienia napewno bedzie przydatne.

piotr10

New member
Bez reklam
Pewnie, że w zamkniętej...:)
To pokaż mi suba w obudowie zamkniętej, żeby się zmieścił w kolegi budżecie :) !!!!
Chyba nie zaproponujesz mu fronty, centralkę i surroundy za 500 zł. , suba za 1700 zł. ? :)

Wyraźnie jest sprecyzowana kasa, więc staram się doradzić, żeby zabrzmiało dobrze i kosztowało przyzwoicie.

Sam poszedłem na kompromis, którego nie żałuję i kupiłem suba bas reflex jbl 250 es pw.
Okazuje się, że w muzie też daje radę, chociaż z moimi Klipsch RF-82 troszkę przymula, ale mogę go zawsze wyłączyć i delektować się muzą :) Do kina jednak niezbędny :)

Jak lubisz dźwięk niespójny ( tak zwane umcy umcy )to twoja sprawa, ale taki dźwięk to można sobie zapuścić z głośników komputerowych ....

mat74

Well-known member
Bez reklam
a przeczytales jakie rozwiazanie proponowalem koledze w poprzednim poscie ?!
+ po jakims czasie sub do 1700 zl -http://www.royjowetthomecinema.co.uk/product/Monitor-Audio-BRW10-Subwoofer.html

w zakladanym budzecie (2 tys) zaden zestaw z subem nie zabrzmi dobrze ! - wiem bo to przerabialem !

piotr10

New member
Bez reklam
Witam.
Poproszę o propozycje zestawu ampli + blu + kolumny 5.1. Pokój jest mały (choć jedna ściana boczna częściowo otwarta) więc mile widziane mniejsze kolumny. Najchętniej wydałbym około 3,5 tys. a maksymalnie 4 tys. Zestaw głównie pod kino domowe, muza sporadycznie. Z góry dziękuję.

KOLEGO mat74 !!!

Przeczytaj sobie uważnie !!!!
Zestaw 5.1 nie 5.0 ( czyli zakładamy, że nie ma być późniejszych zakupów ) !!!!

Uważam, że muzyka w 15 metrach zagra bardzo dobrze z tego zestawu bez suba!!
A z kinem na tym metrażu sobie jamo poradzi !!!

To w takim razie ja też coś polecę :) I nawet zmieścimy się troszkę w budżecie :)

A mianowicie :
Onkyo 607 + fronty Klipsch RF-52 :) + reszta oczywiście później :)

:) :) :) :)

Albo jeszcze lepiej :

Harman 255 + Klipsch Rb 51 ( później zastosowane jako satelitki ) .... a reszta później :)

:) :) :) :)

prez8s

New member
W 15m2 unikałbym jak ognia dużych kolumn podłogowych, wiem coś o tym bo sam mam pokój 15m2 (prostokąt). Takie pokoje niestety nieprzyjemnie dudnią w okolicach 70-85Hz. Ratunek, to zabudować porządnie pokój meblami i zastosować kolumny podstawkowe, które będą oddalone od ściany bocznej i tylnej o ok 50cm i mniej więcej na wysokości 1m od podłogi. Tak to wygląda u mnie. Nie ma sensu brać drogich dużych kolumn jeśli akustyka pokoju jest schrzaniona, a właśnie takie małe pokoje mają schrzanioną akustykę :( i trzeba mocno kombinować żeby pozbyć się dudnień i uzyskać ładny głęboki bas. Ja swój pokój urządzam akustycznie już rok czasu i do tej pory miałem już wiele różnych kolumn i subwooferów i było wiele różnych kombinacji. Znalazłem rozwiązanie i teraz obecnie jestem na etapie końcowym zabudowywania meblami robionymi na zamówienie. Dlatego moja rada taka, jeśli zależy ci na jakości dźwięku, nie bierz dużych kolumn jak polecają wyżej, bo po prostu będą się dusić w tak małej przestrzeni i zamiast uzyskać z nich porządnej jakości bas to otrzymasz jedno wielkie dudnienie, skup się lepiej na porządnych monitorach i odpowiednim umeblowaniu pokoju, a na pewno da to lepsze rezultaty, uzyskasz świetny bas, dobrą przestrzeń i przy okazji subwoofer może okazać się zbędny.

Ostatnia edycja:

piotr10

New member
Bez reklam
W 15m2 unikałbym jak ognia dużych kolumn podłogowych, wiem coś o tym bo sam mam pokój 15m2. Takie pokoje niestety nieprzyjemnie dudnią w okolicach 70-85Hz. Ratunek, to albo zabudować porządnie pokój meblami, albo zastosować kolumny podstawkowe, które będą oddalone od ściany bocznej i tylnej i mniej więcej na wysokości 1m od podłogi. Tak to wygląda u mnie. Nie ma sensu brać drogich dużych kolumn jeśli akustyka pokoju jest schrzaniona, a właśnie takie pokoje mają schrzanioną akustykę :( i trzeba mocno kombinować żeby pozbyć się dudnienia a uzyskać ładny głęboki bas.

To może być trafna teza :)
Zyskamy jeszcze na stereofonii i przestrzeni!!!
Tylko nie do końca wiem, jaki zestaw zaproponować, żeby nie przekroczyć budżetu.
F1 nie są aż tak duże, nawet bym twierdził, że są to fronty liliputki :) ale potrafią.

mat74

Well-known member
Bez reklam
piotr10 - jestes schizofremikiem ?

polecasz kupic podlogowki + sub z bassreflerex ktory w tym metrazu bedzie zwykla dudniawa,chwalisz dzwiek "przylepiony" do kolumn, krytykujesz rozwiazanie z dobrymi monitorami,
potem nagle stwierdzasz ,ze rezygnacja z podlogowek na rzecz monitorow "to moze byc trafna teza!" by na koncu i tak proponowac podlogowki !:fool:

widze ,ze uparles sie na te klipsch f-1 +jamo i wszystkie nawet najbardziej "pokretne sciezki" prowadza cie jedynie w tym kierunku....
na 15 metrach badziewny sub bedzie tylko dudnil i psul brzmienie kolumn tymbardziej jesli reszta zestawu bedzie dosc dobra- oczywiscie zawsze moze go wylaczac tak jak ty zeby delektowac sie dzwiekiem....tylko po co w takim razie w ogole wydawac na niego pieniadze ?!

piotr10

New member
Bez reklam
piotr10 - jestes schizofremikiem ?

polecasz kupic podlogowki + sub z bassreflerex ktory w tym metrazu bedzie zwykla dudniawa,chwalisz dzwiek "przylepiony" do kolumn, krytykujesz rozwiazanie z dobrymi monitorami,
potem nagle stwierdzasz ,ze rezygnacja z podlogowek na rzecz monitorow "to moze byc trafna teza!" by na koncu i tak proponowac podlogowki !:fool:

widze ,ze uparles sie na te klipsch f-1 +jamo i wszystkie nawet najbardziej "pokretne sciezki" prowadza cie jedynie w tym kierunku....
na 15 metrach badziewny sub bedzie tylko dudnil i psul brzmienie kolumn tymbardziej jesli reszta zestawu bedzie dosc dobra- oczywiscie zawsze moze go wylaczac tak jak ty zeby delektowac sie dzwiekiem....tylko po co w takim razie w ogole wydawac na niego pieniadze ?!

No tak...... dobrze..... dobry kolega.....już spokój...aja...aja...:)

Przyznaje, jestem fanem kolumn Klipsch od kiedy posłuchałem i kupiłem.

Subwoofer jest niezbędny tylko do filmów ( przynajmniej nie wiem jaki poniżej 1500 zł. może dać radę w muzie )
Co do dźwięku przylepionego do kolumn, to mnie Kolega nie zrozumiał, bo chodzi mi o dźwięk spójny kolumn z subem.... to jest jakby to prościej wytłumaczyć? :) żeby nie było efektu kolumn grających swoje, a sub swoje np. dwa razy głośniej, wolniej i bardziej rozlaźle !!!

Tak kiedyś gdzieś przeczytałem, że Infinity Beta htc też są dobrymi kolumnami ( zestaw 5.1 za ok. 2100 )
Uważam jednak, że Klipsch górą !!! :)

Aja kolega ,:) aja...... :)

prez8s

New member
....Subwoofer jest niezbędny tylko do filmów ....

Nie koniecznie, przy nie dużych ale porządnych frontach w 15m2 można uzyskać całkiem niezłe ciśnienie basu, takie że subwoofer będzie zbędny. Ja mam subwoofer tylko po to by dosłownie poczuć rozwałke w filmach akcji, ale rzadko go używam, bo wszystko się trzęsie, wibruje, itp..., a nie mieszkam sam. Uważam że w dobrze zaplanowanych i umeblowanych 15m subwoofer będzie całkowicie zbędny, a to dlatego że pierwsza częstotliwość rezonansowa dudnień w takim pomieszczeniu o rozmiarze 15m2 i kształcie prostokąta będzie w okolicach 40Hz, co daje spore podbicie niskiego basu, natomiast następne częstotliwości rezonansowe pomieszczenia będą już nieprzyjemne bo w okolicach 80hz i to już będą uciążliwe dudnienia, które najłatwiej zlikwidować odpowiednim umeblowaniem, otrzymamy wtedy fajny niski bas z nie dużych gabarytowo kolumn. Nie wiem jakie dokładnie jest to pomieszczenie kolegi który założył temat, ale przypuszczam że prostokąt. Trochę czasu spędziłem nad tym żeby uzyskać dobre brzmienie w tej ciasnocie, niestety wszystko było to metodą prób i błędów, wykonywałem pomiary, eksperymentowałem, trwało to blisko rok czasu i w końcu doszedłem sam o co chodzi, niestety bardzo mało jest informacji w internecie na temat polepszenia akustyki niedużych pokojów odsłuchowych i mało kto zwraca na to uwagę przy zakupie nowego sprzętu, kierując się tylko opiniami innych. A okazuje się że decydującym elementem całości jest właśnie akustyka pokoju. Mało kto o tym wspomina, a naprawdę warto jest sobie zadać ten trud i zapoznać się z tematem, bo dobrze przemyślana akustyka potrafi zdziałać cuda i nie chodzi wcale o wygłuszanie pokoju piramidkami czy innymi rzeczami, bo w 15m g... to daje, muszą być meble, pełne, zamykane szafki, żadne półki, żadne blaty, najlepiej wysokie witryny w rogach, podwieszane szafeczki, itp.. Wszystko to fajnie rozprasza rezonanse pokoju w okolicach 80Hz.

Ostatnia edycja:

piotr10

New member
Bez reklam
Nie koniecznie, przy nie dużych ale porządnych frontach w 15m2 można uzyskać całkiem niezłe ciśnienie basu, takie że subwoofer będzie zbędny. Ja mam subwoofer tylko po to by dosłownie poczuć rozwałke w filmach akcji, ale rzadko go używam, bo wszystko się trzęsie, wibruje, itp..., a nie mieszkam sam. Uważam że w dobrze zaplanowanych i umeblowanych 15m subwoofer będzie całkowicie zbędny, a to dlatego że pierwsza częstotliwość rezonansowa dudnień w takim pomieszczeniu o rozmiarze 15m2 i kształcie prostokąta będzie w okolicach 40Hz, co daje spore podbicie niskiego basu, natomiast następne częstotliwości rezonansowe pomieszczenia będą już nieprzyjemne bo w okolicach 80hz i to już będą uciążliwe dudnienia, które najłatwiej zlikwidować odpowiednim umeblowaniem, otrzymamy wtedy fajny niski bas z nie dużych gabarytowo kolumn. Nie wiem jakie dokładnie jest to pomieszczenie kolegi który założył temat, ale przypuszczam że prostokąt. Trochę czasu spędziłem nad tym żeby uzyskać dobre brzmienie w tej ciasnocie, niestety wszystko było to metodą prób i błędów, wykonywałem pomiary, eksperymentowałem i w końcu doszedłem sam o co chodzi, niestety bardzo mało jest informacji w internecie na temat polepszenia akustyki niedużych pokojów odsłuchowych i mało kto zwraca na to uwagę przy zakupie nowego sprzętu, kierując się tylko opiniami innych. A okazuje się że decydującym elementem całości jest właśnie akustyka pokoju. Mało kto o tym wspomina, a naprawdę warto jest sobie zadać ten trud i zapoznać się z tematem, bo dobrze przemyślana akustyka potrafi zdziałać cuda.

Widzę, że Prezes :) wiesz o czym piszesz.

Właśnie mi o to chodzi, że subik jest tylko potrzebny do rozwałki w filmach i właśnie lubie poczuć dźwięk ( nie tylko usłyszeć) :)

mat74

Well-known member
Bez reklam
prez8s - dobrze pisze tylko niestety piotr10 zle ta wypowiedz przeczytales...
sub w takim ukladzie w ogole moze byc niepotrzebny obojetnie czy w rozwalce kinowej czy nie !
jak na filmie bedzie ci dudnil i sial rezonanse po katach to nie bedzie ci przeszkadzalo ?! no moze jak ktos oglada tylko "terminatory" to moze nie....

Monitor Audio jako gotowy zestaw do malych pomieszczen sprzedawal wlasnie BR2 +BR1 +central i sub. br2 potrafia zagrac pelne pasmo i to calkiem przyzwoicie i jestem przekonany ,ze nawet jesli do 15 m2 ktos nie da rady dokupic w pozniejszym czasie suba to i tak zagra to lepiej niz tani zestaw podlogowek z tanim subem...
nie upieram sie przy tych akurat kolumnach , ale o takim rozwiazaniu - mowilem na przykladzie ktory znam i na podstawie wlasnych doswiadczen w pomieszczniu 20 kilku metrowym- a troche sie ich nazbieralo chocby w trakcie 6- miesiecznego ustawiania ukladu 5.0, przetestowaniu 3 subow w domu i 2 miesiecznych "poprawkach" po zakupie tego ostatniego...

Do góry