Killzone 2

matiashek napisał:
Redundantor jak by co jestem chętny i możemy sobie we dwoje kupic i przesyłka taniej wyjdzie

Tu przesyłka jest zawsze 1Funciak od sztuki bo wysyłają w oddzielnych pudełkach. Ja zamawiam za jakieś 2 tygodnie więc jakby co mogę zamówić 2 sztuki.

Na linku podanym wyżej jest nawet taniej - to ok. 150 pln. Mam nadzieję, że złoty trochę się umocni, chociaz to będzie parę złotych mniej.

Przy okazji zestawienie ocen. NIKT nie dał maksa, ale oceny b.dobre.

com.au 9.5 / 10
ign.com 9.4 / 10
gamezone.com 9.4 / 10
gametrailers.com 9.2 / 10
eurogamer.net 9 / 10

dienekes' shade

New member
"Nikt" to lekka przesada ;):

OPM US: 10/10
OPM UK: 9/10
OPM AUS: 10/10
OPM SP: 9.5/10
gameplay magazine (croatia): 20/20
576KByte magazine (hungary): 9.7/10
MeGamers: 9.9/10
Cam Garish Reviews: 9.7/10
PSX Extreme (Poland): 9.5/10
Level (Sweden): 8/10
OPM Norway: 91/100
Hobby Consolas (Spain): 94/100
GamePro: 5/5

Co nie zmienia faktu, że każdy z nas sam zrecenzuje ten tytuł :) i dopiero ta ocena będzie wiążąca.

Polowanie na metal box rozpoczęte :cool: Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z dvd.co.uk?

Na dvd.co... kupuję od czasu do czasu od listopada (chyba 5 zamówień). Wcześniej DVD, teraz głównie Blu Ray (ceny ok. 50 pln na polskie). Zawsze film mam ok. 3 dni po zamówieniu w skrzynce.

Podałem tam numer mojej karty (nie kredytowej tylko zwykłej debetowej - tylko musi mieć taki 3 cyfrowy numer na polu do podpisu). Pobiera samo z konta - wszystko trwa 3 sekundy. Sprawa nieskomplikowana i skuteczna jak dotąd.

wiem, że to niepatriotycznie, ale nabijac kasę x2 krajowym dystrybutorom to czyste złodziejstwo.

dienekes' shade

New member
Patriotyzm..hmm, Skarb Państwa okrada nas bez skrupułów :x, więc czemu mielibyśmy nadstawiać drugi policzek ;)
Przy okazji, tak długo, jak polscy przedsiębiorcy nie pojmą, że bez konkurencyjnych cen nic nie zwojują, będą tracić. Odwieczne prawo rynku :D

Napisz, proszę, jak przedstawia się kwestia przesyłki i jej ubezpieczenia.

smoku666

New member
ponieważ również jestem zajarany na tą gierkę, to dołączam się do prośby o info na temat przesyłki itp... pierwszy raz będę zamawiał coś z zagranicy...

Co do ubezpieczenie, z regulaminu sklepu wynika, że ewentualne zagubienie przesyłki biora na siebie (tzn. piszą, że wyślą zamiennik):

"If 28 days have passed since the dispatch date, please email us at returns@dvd.co.uk and we will arrange for a replacement to be delivered. Please include your order reference number and the date of dispatch, and state that the order has not been received. We will use this email as evidence for the investigation and claim that we will make with the Royal Mail and as confirmation of a lost parcel."

Towar można tez zwrócić:
"If there are any other issues with your product or you need to return an item, you can do so via our website at http://www.dvd.co.uk/returns"

Źródło - mail, który wysyłają chwilę po nadaniu przesyłki.

To idzie listem priorytetowym, ale nie poleconym. Listonosz zostawia paczkę w skrzynce. Ryzyko jest po stronie poczty polskiej, ale jak piszę nikt na żadnym z forum nie miał z tym problemu. Być może dlatego, że na każdej przesyłce jest pieczątka urzedu celnego + dużo angelskych napysów i się boją. Nikomu też tego nie oclili, warunkim jednak jest zaznaczenie - "send as a gift"

Tak jak pisałem ja nie miałem z tym żadnych problemów - może na początku - psychicznych, żeby się przekonać.

Zarejestrujcie się tam, obczajcie interface i decydujcie sami - tak jak pisałem wcześniej, cała procedura to wybranie towaru, wybranie adresu wysyłki (jest zapisany na profilu) i wybranie formy płatności (dane karty również wpisuje się w profilu).

Ta strona i Amazon jest na 100% pewna (jeżeli cokolwiek może być na 100% pewne). Na innych nieznanych raczej bym nie ryzykował.

I jeszcze jedno - przy każdym towarze jest napisane czy mają to w magazynie, czy trzeba trochę poczekać. Ja zazwyczaj kupowałem te, które były. Raz kupiłem film, na który musiałem 2 dni poczekać. Potem dostaje się maila, że wysłano i dopiero wtedy pobiera z konta forsę.

Jak towaru nie ma na stanie i nie będzie, pieniądze nie sa pobierane z konta (ja tak nie miałem, ale inni na forum tak). Nie ma tu mechanizmu znanego z wielu polskich sklepów internetowych - najpierw zapłać, a potem zobaczymy, bo bez kasy nie chce nam się sprawdzać.

Od wysyłki do otrzymania zamówienia mija od 2 do 5 dni. Ja zazwyczaj czekam 3 dni wliczając w to dzień zamówienia (jeżeli zamówię rano). Zazwyczaj zamawiam w sobotę - przesyłka czeka w skrzynce we wtorek.

I jeszcze jedno - do ceny jaką tam macie doliczacie 1 funta za przesyłkę za każdą pozycję (są wysyłane w oddzielnych pudełkach). Nie ma tu wysyłania w 1 paczce np. 5 płyt. Chodzi o przepisy celne.

Ostatnia edycja:

arsenal

Moderator
VIP
Z przesyłkami z UK, Azji czy Australii nigdy nie miałem problemów. Natomiast z USA paczka już idzie równo miesiąc i dojść nie może.
Dla przypomnienia. Gry na PS3 nie mają blokad regionalnych więc szukajcie gdzie na świecie jest najtaniej i po angielsku.

smoku666

New member
w pełni zgadzam się z wypowiedzią dienekes' shade, tym bardziej że z kochana poczta PL miałem już w przeszłości niezłe jazdy.....

Kto nie ryzykuje ten nie jedzie :)

Zróbmy tak, ja zamówię, przejdę i w chwili, gdy dostaniecie swój "preorder" z Polski będę Wam pisał spoilery :p

dienekes' shade

New member
Ciężki zarzut pod adresem Poczty Polskiej i w moim przypadku jest uzasadniony.

Szlag mnie trafia, że w Polsce, ciekawe edycje gier, najczęściej, nigdy "oficjalnie" nie trafiają do sprzedaży i że trzeba posiłkować się zakupami w zagranicznych sklepach :( Tu nie chodzi nawet o niższą cenę, ale najzwyklejszą dostępność. Faktycznie, trzeba zaryzykować :rolleyes:

blackholesun

New member
Na konkurencyjnym forum o HD jest długi topic o dvd.co.uk i ogólnie o kupowaniu z UK. Ja dużo kupowałem z różnych sklepów w UK, niestety w zeszłym roku trochę mi poczta pokradła, właśnie z dvd.co.uk i HMV. Oba sklepy zwróciły mi wszystkie koszty. Ogólnie w Polsce ginie dość dużo przesyłek z dvd.co.uk. Natomiast shopto.net zdaje się wysyłać przesyłki polecone, z tym że często mają duże opóźnienia. Robią też akcje w stylu "Resistance 2" za 19.99 GBP po czym tytułu nie ma w ofercie przez dwa miesiące, ale w rankingu find-dvd są na samej górze :(

mietek099

New member
Moim zdaniem przy takiej produkcji parę złotych w tą czy w tamtą nie robi różnicy i poprostu dokonajcie zakupu w jakimś sklepie w PL. Ja tak też własnie zrobię.

dienekes' shade

New member
No widzisz, dla mnie też cena, w tym przypadku, nie gra roli (w granicach rozsądku, rzecz jasna :p). Mogę nawet poczekać te kilka dni, byle metal box wpadł do mej kolekcji :D

EDIT: Skoro padła groźba zaspojlerowania nam całej zabawy ;) grą dostępną w GB od 27 lutego 2009 r., zapodam informację, na którą natknąłem się wczoraj w warszawskiej Arcadii - Killzone 2 PL będzie dostępny w Saturnie od 25 lutego 2009 r. :hihi:

Ostatnia edycja:

dienekes' shade

New member
Powiem tak, gdybym nie był w temacie, pomyślałbym, że Saturn zmienia nazwę na Killzone 2 z dniem 25 lutego 2009 r. :D Mnóstwo plakatów. Takiej promocji gry "komputerowej", w sieci Saturn, jeszcze nie widziałem.

Tyle "mówią" plakaty... Osobiście nie mam powodów, by nie wierzyć tej informacji, choć przyznam, że wcześniejsza data premiery i to w Polsce, jest cokolwiek intrygująca ;)

smoku666

New member
no to coś czuje że 25 lutego (środa) przed godz 9 będę kwitnął pod wejściem do WROCŁAW MAGNOLIA PARK :mrgreen:

mam tylko mały dylemat odnośnie wersji PL czy Anglik.... jakieś info o cenie też masz ?

muszę we wtorek załatwić jakieś L4 na 2-3 dni:rolleyes:

Do góry