Co do ubezpieczenie, z regulaminu sklepu wynika, że ewentualne zagubienie przesyłki biora na siebie (tzn. piszą, że wyślą zamiennik):
"
If 28 days have passed since the dispatch date, please email us at returns@dvd.co.uk and we will arrange for a replacement to be delivered. Please include your order reference number and the date of dispatch, and state that the order has not been received. We will use this email as evidence for the investigation and claim that we will make with the Royal Mail and as confirmation of a lost parcel."
Towar można tez zwrócić:
"
If there are any other issues with your product or you need to return an item, you can do so via our website at http://www.dvd.co.uk/returns"
Źródło - mail, który wysyłają chwilę po nadaniu przesyłki.
To idzie listem priorytetowym, ale nie poleconym. Listonosz zostawia paczkę w skrzynce. Ryzyko jest po stronie poczty polskiej, ale jak piszę nikt na żadnym z forum nie miał z tym problemu. Być może dlatego, że na każdej przesyłce jest pieczątka urzedu celnego + dużo angelskych napysów i się boją. Nikomu też tego nie oclili, warunkim jednak jest zaznaczenie - "send as a gift"
Tak jak pisałem ja nie miałem z tym żadnych problemów - może na początku - psychicznych, żeby się przekonać.
Zarejestrujcie się tam, obczajcie interface i decydujcie sami - tak jak pisałem wcześniej, cała procedura to wybranie towaru, wybranie adresu wysyłki (jest zapisany na profilu) i wybranie formy płatności (dane karty również wpisuje się w profilu).
Ta strona i Amazon jest na 100% pewna (jeżeli cokolwiek może być na 100% pewne). Na innych nieznanych raczej bym nie ryzykował.
I jeszcze jedno - przy każdym towarze jest napisane czy mają to w magazynie, czy trzeba trochę poczekać. Ja zazwyczaj kupowałem te, które były. Raz kupiłem film, na który musiałem 2 dni poczekać. Potem dostaje się maila, że wysłano i dopiero wtedy pobiera z konta forsę.
Jak towaru nie ma na stanie i nie będzie, pieniądze nie sa pobierane z konta (ja tak nie miałem, ale inni na forum tak). Nie ma tu mechanizmu znanego z wielu polskich sklepów internetowych - najpierw zapłać, a potem zobaczymy, bo bez kasy nie chce nam się sprawdzać.
Od wysyłki do otrzymania zamówienia mija od 2 do 5 dni. Ja zazwyczaj czekam 3 dni wliczając w to dzień zamówienia (jeżeli zamówię rano). Zazwyczaj zamawiam w sobotę - przesyłka czeka w skrzynce we wtorek.
I jeszcze jedno - do ceny jaką tam macie doliczacie 1 funta za przesyłkę za każdą pozycję (są wysyłane w oddzielnych pudełkach). Nie ma tu wysyłania w 1 paczce np. 5 płyt. Chodzi o przepisy celne.