W tak zwanym, międzyczasie zrobiłem test standardowej baterii, dostarczanej z kamerą. Do kamery podłączyłem ładowarkę i naładowałem na maksa. Odłączyłem przewód zasilania, ustawiłem kamerę na średnio oświeltlony nieruchomy "plan" i włączyłem.
Zacząłem nagrywanie na dysk z otwartym lcd o domyślnym (średnim) poziomie podświetlenia. Nagrywanie o parametrach HD FH, dzwięk 5.1 (obok grał tv), włączone zoom mic i wykrywanie twarzy.
Bateria wytrzymała nagranie o długości 1:22:12, po tym czasie pojawiła się mrygająca ikonka wyczerpania baterii.
"Rezerwa" jest całkiem spora bo kamera pociągnęła jeszcze około 7,5 minuty i zdechła po nagraniu 1:29:51. Na chwilę pojawił się niebieski ekran informujący o wyczerpaniu baterii i kamera wyłączyła się.
Kamera stojąc na miekkiej pufie nagrzała się do około 50 - 55 stopni od dołu. Ponowne ładowanie baterii w kamerze trwało ok. 60 - 65 minut. Film się nagrał w całości pomimo iż sam nie zatrzymywałem nagrywania. Po włączeniu kamera pokazała czas nagrania 93 minuty więc całkiem bliski prawdzie.
W innym wątku o SR10:
dzimaj napisał:
kupiłem na razie zmiennika akumulatora FH100, te co sa po 129 na allegro, zobaczymy co potrafi, na razie po raz pierwszy go rozładowałem , po fabrycznym naładowaniu nakręcił 45 min w HD z otwartym LCD, z tego co widzę kamera nie wskazuję czasu pozostałego do pracy na tej baterii, na orginalnym aku pokazuje 130 min. (FH60)
dzimaj
Zastanawiam się jaka jest opłacalność zakupu zaminnika FH100, który w rzeczywistości wytrzymuje 45 minut (o ile tak jest w rzeczywistości) za 129 zł, jeśli za 289 zł można nabyć oryginalną baterię FH70 o pojemności 1800 mAh co powinno dać czas nagrywania 1,8 x dłuższy niż NP-FH60 czyli coś ok 162 minut.
Wychodzi na to że możłiwość nagrania minuty :
przy zamienniku NP-FH100 kosztuje 2,9 zł
przy oryginale NP-FH70 kosztuje 1,8 zł
O ile dane, podane przez dziamaja, są poprawne to sprawdza się "prawo" ekonomi "tylko biedny przepłaca". Jak jest w rzeczywistości, trzeba poczekać na testy LCC.
Pozdrawiam
Huzar