koziolek12
New member
Ponieważ nie używałem jeszcze kamer HDV a dopeiro przymierzam się do kupna czegoś mam pewne pytanie do "bardziej wtajemniczonych": jak to jest z zapisem obarzu w HD w takich kamerach?? Żeby wyjaśnić nawiążę do czegoś na czym się trochę znam, czyli DV. Tam są 2 możliwości: natywne DV, które można ściągnąć przez FireWire, lub MPG2 (czyli pełna porażka), które można ściągnąć przez USB. Boję się, że w przypadku kamer HDV mogę wpaść w pewną pułapkę (a tego nie chcę) a mianowicie kupię kamerę HDV, która owszem będzie miała odpowiednią rozdzielczość (np. 1080i - nie dyskutuje, że może być interpolowana), ale do dalszej obróbki będę mógł ściągnąć jedynie w formacie MPG2 lub 4 a to by była porażka w przypadku dalszego montażu. Pewnie głupio pytam i jest tak, że przy podobnym transferze jest to po prostu HDV, który po ściągnięciu na dysk będzie miał "natywną" kompresję (podobnie jak DV). Wolę jedna zapytać, żeby nie wtopić
. Mam jeszcze jeden dylemat a mianowicie, czy (w przypadku HDV) poczekać i kupić kamerę z 3 przetwornikami, czy mogę śmiało próbowac z 1 przetwornikiem (ze względu na rodzielczość)?? Jestem ciekawy, czy macie takie doświadczenia. Oczywiście pytam prywatnie i jako hobbysta niż prof, ale jestem zwolennikiem dobrej jakości (w przypadku DV wybrałbym tylko 3CCD).