Kalibracja kina domowego - dyskusja.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
:krol:
Ale muszę przyznać, że z sensem napisane ;) przyjemnie się przeczytało Twoje doświadczenia i przemyślenia :)

PS: i tak, też mam wrażenie, że tylko "my" parę osób wciąż maglujemy innym o dobrej kalibracji, ustawieniu, akustyce etc. w kinie domowym, a jest jak "grochem o ścianę" :)
PS2: jeszcze trochę i powstanie mini poradnik początkującego kinomaniaka/audioholika :D

Dokaldnie i chyba pierwszy ktos napisal ze te wszytskie przygwizdy to i tak nie ma co wlaczac jesli ma sie mozliwosci ogladania czy sluchania przy odpwoiedniej glsonosci, ja nie pamietam zeby ktos cos takiego napisal , bo z regoly kazdy chwalil te wszystkie bajery...

[Raccoon]

New member
Bez reklam
lolek126, WiTT: dziękuję :)

I właśnie do tego się wszystko sprowadza. Parafrazując lolka: "wygwizdy wyłączamy chyba, że nie możemy słuchać głośno" :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
armaniq plus może 5 innych osób - czy ylko Wy (my ;P) jesteśmy w stanie zrozumieć te proste zasady? ;P

Ja juz staram pomijac sie ten watek, na wszystkie mozliwe pytania/watpliwosci padly juz odpowiedzi, sam spedzilem troche czasu aby pomoc, ale co z tego jak po kilku stronach dalej padalo to samo pytanie, malo tego (tu moze sie naraze) ale watek powinien byc zamkniety juz dawno, bo zwyczajnie w pewnym momencie (po kilkudziesieciu stronach) wprowadzil wiecej zametu, jak dobrego :)

Zauważ, ze takie poradniki powstwaly w tym watku juz kilka-kilknascie razy na tych ok. 800 postach. Najprosciej byloby wygenerowac taki poradnik jeszcze raz, jako osobny temat i go od razu zamknąć ;)

Dokladnie :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Zamknac to nie bo gdzie sobie bedziemy dyskutowac? Moim zdaniem powinien powstac kolejny temat z ustawieniami, wszytko w jednym poscie, zamknac go i przypiac na forum.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten watek niech sobie funkcjonuje, chociaz to bledne kolo, na kazde pytanie padla juz odpowiedz i zrobilo sie zamieszanie. Teraz jak wpada osoba postronna, to w zasadzie nic sie nie dowie.
Wystarczy poczytac linki ktore byly i wszystko staje sie jasne.
Jak ktos chce sie faktycznie dowiedziec, to zalecam czytac od poczatku!
W nowym zamknietym koniecznie musza znalezc sie linki ktore kieruja na forum Audyssey, albo co lepsze, przetlumaczyc tam zawarte pytania/odpowiedzi i umiescic na tych kilku stronach. Co wazne, podkreslic wyraznie temat "Preferencje vs Referencje" i kazdy sobie wybierze to co uzna za stosowne.
Ja od siebie tylko dodam, ze ustawienia i logicznie wytlumaczone zalecenia Chrisa z forumu Audyssey - u mnie sprawdzaja sie IDEALNIE.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Mówię całkiem powaznie (jak mało kiedy :D )
Baza już jest. Skoro Black zadeklarował pomoc, to warto to wykorzystać.
Zachecam do rozbudowy, poprawek, wklejania linków z poparciem dla teorii, (to był Twoj pomysł, więc czyn honory ;) ), ale tak jak piszesz, bez komentarzy, pytan, dyskusji i innych dywagacji filozoficzno-egzystencjalnych nad bytem w niebycie, itp.

Whiplash

New member
Bez reklam
W skrocie to powinno mniej wiecej wygaldac tak :

1. Kalibracja i wstepne ustawienie suba czyli glosnosc na 50%, crossover na full, faza 0
2. Wprowadzenie poprawek po kalibracji, czyli odciecia na 80hz i LFE 120hz
3. Podanie linkow do najwazniejszych porad Audyssey w celu poparcia w/w tez.
4. Zamkniecie watku i przyklejenie na gore forum.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Ewentualnie przed punktem pierwszym punkt 0: ustawienie suba w pomieszczeniu (metoda na dżdżownicę).

Oraz punkt 3b: słownik pojęć DynamicEQ, DynamicVol itd - po poslku, przystępnie, jak krowie na rowie, albo chłopu na miedzy.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
No to Panowie Whiplash, Raccoon, Armanig, do roboty ;)
Chyba nie chcecie, by znow zostalo tylko na papierze?
Jak się już powiedzilo A trzeba powiedzieć i B, żeby nie powiedzieć "a nie mowiełem?"

Ze skromnym słowniczkiem też dobry pomysł. Uważam, ze metoda na dżownicę jest wazna i powinna zostać

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nikt tak tego nie uczyni dobrze jak Ty Krzychu, robisz piekne tabelki, piszesz ladna Polszczyzna, jednym slowem liczymy wlasnie na Ciebie :D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
No to wszystko juz wiemy... ja za tydziden we czwartek biore za kaucja drugi kabel do bi-ampingu sprawdzam co i jak czy jest roznica i jak cos to zamawiam 2x 2,5m i robie kalibracje :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nikt tak tego nie uczyni dobrze jak Ty Krzychu, robisz piekne tabelki, piszesz ladna Polszczyzna, jednym slowem liczymy wlasnie na Ciebie :D
No tak, teraz zaczną sie przepychanki, a skończą się tym, że wszyscy weźmiemy kufel do ręki :D przepisu dalej nie będzie. Ach ten słomiany zapał ;) Nic z tego, ja juz swoje zrobiłem, nie wkręcicie mnie w to ;)
A moze lolek126 i Krzysiek1980 dadzą się namowić? :D

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No tak, teraz zaczną sie przepychanki, a skończą się tym, że wszyscy weźmiemy kufel do ręki :D przepisu dalej nie będzie. Ach ten słomiany zapał ;) Nic z tego, ja juz swoje zrobiłem, nie wkręcicie mnie w to ;)
A moze lolek126 i Krzysiek1980 dadzą się namowić? :D

Ja wolę tą opcję z piwem:), chyba że Lolek126? Słyszałem też że Foxx jest dobry w tabelkach:razz:

Do góry