Kalibracja kina domowego - dyskusja.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wiem o co Ci chodzi (chyba) :)
Mozna to zrobic na 2 sposoby, ja mam tak i tak - pierwszy to:
Nakladasz oplot na kabel, nastepnie na koncowke kabla i oplot nakladasz kawalek koszulki, podgrzewasz to i wkladasz do banana, bez nakladania na banana koszulki. Mamy w tedy banana i ladnie wykonczony kabel wychodzacy z srodka, wykonczony kawalkiem koszulki.
Drugi sposob to ten jak sie domyslam o ktory Ci chodzi, to pewnie tez zalezy od banana, ale generalnie trzeba dopasowac koszulke ktora jest prawie na styk z srednica banana, naciagasz ja na niego a reszta ktora bedzie juz zachodzic na cieki kabel 2mm spokojnie zacisnie - podgrzewajac. Wazne aby faktycznie nie nakladac koszulki na banana za duzej, bo nie skurczy potem dobrze na kablu 2mm. Nie bede tu robil porownan do prezerwatywy, ale wiesz o co chodzi? :)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
gość powiedział ze w zaleznosci jaki jest banan ale jeśli jest ok to taka koszulka nic nie daje..

Znam tylo QEDa banany zaciskane prozniowo - wtedy koszulka zbędna. Niestety przy nieumiejętnie zdjetej izolacji kabel się przetrze (pozyczalem juz takie), dlatego ja tam bym koszulke dal by choc troche usztywnic i zabzpieczyc kabel przd uszkodzeniem mechanicznym, niekoniecznie przed utlenianiem.

Z tym zarabianiem to też są czary. W przypadku wielozylowych kabli powinno sie stosowac specjalne tulejki na kocowki i dopiero taką tulejkę do banana.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Do swistaka to on ci i nie podobny ale bardzo przyjemny jegomosc i zna sie na rzeczy to trzeba przyznac... a ze to kosztuje to inna sprawa , jak ja to mowie wszystko co dobre musi kosztowac inaczej sie nie da... ale naprawde bylem swiadkiem jak gosc oryginalne zarobione kable dawal mu zeby to rozwalil i on zeby na nowo zrobil , tez pokazywali mi kbale jakies USA :) i podejrzewam ze niezle kosztowaly i tez sprzedawca powiedzial ze czekaja na "magika" wiec chyba cos w tym musi byc:) choc zapewne kabli powiedzmy za 600 zl za odcienek powiedzmy 2x 2,5m. nie dalbym bo wg mnie to szkoda by bylo kasy , tak samo jak teraz do bi-ampingu bede szukal kabla i jak bedzie zarobiony fabrycznie tez az tak nawiedzony nie jestem zeby to rozwalac i na nowo zeby mi lutowac :) wiec audiofilem do konca chyba nie jestem :) Pozdro.

Whiplash

New member
Bez reklam
Witajcie, ustawiam sprzet od nowa bo remont juz skonczony i wg. zalecen KrzyskaRadio ustawilem kolumny lekko skrecone na kanape i chyba jest lepiej z basem wiec tak zostalo. Subwoofer stoi kolo lewej kolumny, niby w rogu pokoju ale odsuniety od sciany z 30cm jaknie wiecej i do tego ta sciana boczna jest z zaslona wiec troche go tlumi i nie ma dudnienia. Czy suba tez lekko skrecic tak jak fronty czy niech stoi rowno do scian?

P.S dzis sobie sluchalem stereo z subem, fronty odciete na 60hz i reszta z suba, powiem wam ze bardzo fajnie. Sub nie dominuje a ladnie uzupelnia dol, czuc takie miekkie zejscie stopy perkusji. Subwoofer oczywiscie mam ustawiony w fazie 180, na 0 jakos bez polotu gra.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czyli co lepiej u Ciebie gra - stereo z subem i odcieciami, czy full band same fronty bez suba?
Lepiej mam na mysli, referencje czyli mozliwie najwierniejsze oddanie utworu, a nie wlasne upodobania, bo to w ocenie dla kazdego bedzie inne i jest malo znaczace do opisywania, o ile liczy sie dla nas mozliwie najwierniejsze oddanie zrodla.

Whiplash

New member
Bez reklam
I jedno i drugie, same fronty no to same fronty wiadomo bass krotszy, twardszy z subem czuc to zejscie, brzmienie jest pelniejsze moim zdaniem. O ile to 60hz to jeszcze i glosniki i amplituner sa w stanie zagrac to juz w okolicy 40-50hz moze byc spadek efektywnosci a subwoofer daje sobie z tym rade i dlatego moze wydaje sie ze brzmi to lepiej. Kiedys z Krzyskiem1980 gadalismy o pasmie w stereo i wg, nas malo co jest juz ponizej 40hz bo ustawiajac tak subwoofer prawie juz nic nie gra, a kolumny tez zazwyczaj sa do 40-45hz. Szkoda za amplituner ma regulacje 40,60,80hz brakuje mi 50hz wtedy bym sobie tak ustawil.

Stereo powinno byc bez suba, wg zalecen tak? Zgodze sie z tym pod warunkiem ze korzystamy ze wzmacniacza stereo ktory odpowiednio wysteruje kolumny nawet w tym niskim 40-50hz zakresie i wtedy sub jest zbedny ale amplitunery graja troche inaczej i mysle ze uzupelnienie w postaci subwoofera moze dac zadawalajacy efekt. Mnie przynajmniej sie podoba.

Panowie skrecac wkoncu subwoofer tak jak kolumny czy zostawic go na prosto do scian?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Co do skrecania suba to powinines sam potestowac. Zostaw w takim położeniu, w jakim basik będzie wg Ciebie najlepszy, choc troche sie dziwie, żez takimi kolumnami słuchasz muzyki z subem.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pewnie zalezy jakiej muzyki, bo taka z Mtv, czy radia internetowego od biedy moze byc z subem - sam tak czasami slucham, chowalem sie tez na Altusach i pewne skrzywienia co do dzwieku zostaly, ale wszystkie bardziej wymagajace utwory z kolekcji CD, czy tez formatow bezstratnych leca bez suba, bez znaczenia czy to jest ampli, czy wzmak (co oczywiste). Sprawdza sie to bdb.
Z subem przy takiej muzyce, czulbym sie jak na randce z fajna laska i tesciowa ktora przylazla :D
no chyba ze tesciowa fajniejsza jak dziewczyna, co tez sie moze zdarzyc :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie powiedzialem ze slucham tylko ze dzis sobie tak sluchalem z ciekawosci i jest fajnie. JBL E80 wlasnie nie brzmi jak typowy JBL, jest raczej neutralna kolumna, nie ma wycofanego srodka.

Armaniq kiedy ty na MTV ostatnio widziales muzyke? :p Btw. nie obrazaj moich gustów muzycznych :D Bynamniej nie slucham łupaniny tylko gustuje w klasyce rocka zaczynajac od Pink Floyd, Zeppelinów, poprzez Queen, Metallice, Iron Maiden

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Uuuu, to widzę, ze kolega tez lubi dobrą muze ;)
A w ogole, to pomysliło mi się z Dommino, ktory ma F30 i dlatego napisałem, że się dziwę iż jeszcze basu potrzeba ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armaniq kiedy ty na MTV ostatnio widziales muzyke? :p Btw. nie obrazaj moich gustów muzycznych :D Bynamniej nie slucham łupaniny tylko gustuje w klasyce rocka zaczynajac od Pink Floyd, Zeppelinów, poprzez Queen, Metallice, Iron Maiden

To racja, Mtv to dzis perypetie nastoletnich mamus, w zasadzie to jeden wielki reality show. Dno.
Doskonale pamietam czasy jak leciala tam tylko muzyka i niesmiertelne teledyski, nagrywalo sie to na VHS, tylko wiecznie kaset brakowalo. 240minut Basfa w LongPlayu to byl standart :)
Czlowiek nagrywal co lepsze kawalki i nigdy nie bylo poczatku, zanim dobiegl do magnetowidu do magicznego przycisku REC, to juz brakowalo tych 30s nagrania :)
Co do gustow muzycznych i wymienionych przez Ciebie zespolow, to Iron Maiden wisial u mnie z pokoju na honorowym miejscu, Pink Floyd byl uzywany (z powodzeniem heh) na randkach, Metallice uwielbiam od pierwszych dziekow jakie uslyszalem, natomiast Queen to chyba moj faworyt, pamietam jak jechalem z kims autem i dowiedzialem sie z radia ze zmarl...szok, chowalem sie na Freddim i jak postawisz 1l dobrej wodki, to zaspiewam Ci 90% wszystkich utworow z pamieci :D

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
No to panowie mamy podobne gusta muzyczne. Dla mnie Queen, Metallica i Maideni to 3 ulubione kapele, non stop slucham. Na pierwszych dwoch to sie wychowalem, Ironów polubilem stosunkowo nie dawno jakies 8 lat temu.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A ja myślę ze będę słuchał z mojego amplitunera stereo razem z moim velodynem który już zaraz będzie ... słuchałem jego i rela z polaczeniem amplitunera ( słuchałem jeszcze kilka innych ale stanęło na tych dwóch firmach, które to uważam że są najlepsze do słuchania muzyki, bo w kinie do już zależy jakiego typu bas się lubi) i uważam ze naprawdę jest dobrze ale to wszystko kwestia gustu i preferencji, chyba żeby cos mi się zmieni jak już człowiek troszkę pobawi się tym bo co innego na odsłuchu a co innego w domu na spokojnie... ale jakbym miał np. wzmacniacz stereo to na pewno słuchałbym bez suba...

Whiplash

New member
Bez reklam
No otoz to, wzmacniacz na tyle wysteruje kolumny ze sub jest zbedny, ale w przypadku amplitunera czasem moze on sie super wkomponowac i ladnie wypelnic cala scene. Ostatnio slucham albumow Queen po remasteringu i z subem jest miod malina.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam pewnie ze tak , mi generalnie stereo z amplitunera razem z subem nie przeszkadza a tym bardziej jak się ma suba typu zamkniętego gdzie bas jest naprawdę super kontrolowany...

Do góry