Jvc V80
A więc stało się
po długotrwałych poszukiwaniach ,porównaniach,męczeniu Kikiego,zamówiłem prezentację
w prezentacji udział wzieli:
Sharp 46XL2
Toshiba 42Z3030
JVC V80
mimo że miałem trochę inne typy co do wyboru do prezentacji (szczególnie chodzi o JVC) to jednak po namowach Kikiego i po przeczytaniu kilku postów,zdecydowałem się dać szansę temu producentowi
i co się okazało,a okazało się to że choć miałem sporo obiekcji co do JVC (mało znana marka na rynku LCD w Polsce) to już po podłączeniu urządzeń do sygnału z zwykłej kablówki Aster,nie miałem wątpliwości co do wyboru
to co ukazało się moim oczom(dość wybrednym) po prostu zaskoczyło mnie w pełnej rozciągłości,obraz stabilny,zero zakłóceń(i to już od ok 1 metra),i przde wszystkim kolory,nie to co w tak chwalonym Sharpie,gdzie dominują kolory pastelowe,a co nie zawsze jest optymalne do obrazu z TV
w bezpośrednim porównaniu wyszło to miej więcej tak
JVC-Toshiba
-obraz zdecydowanie bardziej płynny w JVC,
-odwzorowanie kolorów zdecydowanie po stronie JVC
-jakość dźwięku,tu bym się skłaniał w stronę Toshiby
-jakość wykonania,moim zdaniem remis ze wskazaniem na Toshibę(ładniejsza podstawa,pilot)
-obraz z użyciem ulepszaczy,hmmm 100Hz moim zdaniem ciut lepiej pracuje w Toshibie,ale nie znaczy że nie działa w JVC tak jak to można zauważyć w Sharpie(przepraszam to znaczy nie zauwarzyć)
-MASAKRYCZNE problemy z kątamiToshiba),i co dziwne nie z poziomymi,tylko z pionowymi,siedząc ok 4,5 metra od TV wstając z kanapy obraz mieni się od czarnego po sprany szary,jak dla mnie dyskwaliwikacja,
obrazu z DVD nie będę opisywał,jest po prostu bardzo dobry
JVC -Sharp
-zdecydowanie lepsze odzwierciedlenie bieli i czerni(JVC)
-zdecydowanie lepsze odzwierciedlenie kolorów skóry
-wykonanie,zdecydawanie Sharp
-Dżwięk,tu również JVC „zbił” Sharpa
tutaj warto napisać,ze moim zdecydowanym faworytem przed prezentacja był Sharp XL2,po przeczytaniu opinii,byłem bardzo entuzjastycznie nastawiony do tego modelu,jednak po zestawieniu 3 modeli wyszło to co w najciemniejszych snach bym nie dopuszczał do siebie,obraz był po prostu kiepski
nie pisze też że Sharp miał jakieś dolegliwości które definitywnie dyskwaliwikuja ten model,podejrzewam że gdybym poszedł do sklepu,kupił ,i postawił był bym naprawdę zadowolony,jednak porównując modele w domu ,na tym samym sygnale,można zauważyć to co bez takiego porównania jest nie mozliwe
reasumując:
gdyby nie bezpośrednie porównanie modeli,zapewne był bym uzytkownikiem Sharpa,jednak to co zobaczyłem na własne oczy zrujnowało moje podejście do tego modelu
jeśli ktos poszukuje ciekawego modelu,który zagra więcej niż poprawinie z sygnałem SD(kablówka analogowa) to szczerze i bez najmniejszego zastonowienia polecam
zalety:
-zadziwiający obraz SD
-bardzo dobra płynność
-mistrzowskie formatowanie obrazu
-bardzo dobry dźwięk
-ciekawe funkcje(pip,notatki na ekranie)
-obrotowa podstawa
-kąty zdecydowanie najlepsze z w/w modeli(ale nie rewelacyjne)
-najlepsze oddanie barw,szczególnie koloru skóry
-przełączanie kanałów trwa ok 0,5 sek!!!!!!!
-bardzo cichy,nawet przy kontrastowym obrazie(biel na czarnym tle) żaden dźwięk się nie wydobywa z obudowy
wady:
-obudowa dośc gruba(na podstawie nie przeszkadza,ale już na ścianie może nie wyglądac to dobrze)
-jak na ta klase cenowa pilot dość „ubogi”
-brak tunera DVB,i slotu CI
-umieszczenie gniazd Euro,compoment przy tej grubości obudowy powinno być bardziej przemyslane
jeszcze raz bardzo polecam ten model,i polecam wszystkim niezdecydowanym wydac te 250 zł na prezentację,oszczędza się masą czasu,i jest się pewny co do tego że nie zawsze entuzjastyczne opinie na forach będę zgodne z tym czego oczekujemy od TV
na koniec pragnę bardzo serdecznie podziękować Kikiemu za podsunięcie pomysłu,za cierpliwość,i za pomoc w doborze,wiem ze się naprzykszałem,ale mam teraz pewność że wydałem pieniądze tak jak tego chciałem
SERDECZNIE DZIĘKUJĘ
p/s
bardzo chętnie odpowiem na wszelkie pytania