Witam,
Minęły 24 godziny pierwsza euforia też.
Czas na krytykę.
Starych użytkowników będę więc prosił o poradę. Jeśli w ich wyniku Waszych porad sytuacja nie ulegnie poprawie, zwracam telewizor, ponieważ z taką przypadłością ciężko jest mi osobiście wytrzymać. A chodzi o geometrię obrazu.
Rozumiem, że jeśli mam obraz nadawany w formacie 3:4 to każde jego rozciągnięcie poziome np. do formatu 16/9 musi powodować zniekształcenie. Ten telewizor robi to w dwojaki sposób, raz, że rozciąga wszystko równo i wszystkie postacie stają się przysadziste oraz, że rozciąga ok. po 25% obrazu w pionie, a środek pozostawia w proporcjach. Występuje tu efekt soczewki i pływanie obrazu. Np. kółka tvn-u robią się po krawędziach "jajkami" i nienaturalnymi owalami. Zabawnie to wygląda na meczu piłkarskim, kiedy widać nienaturalnie rozciągniętego piłkarza przy lewej lub prawej krawędzi. Ale to przestaje być śmieszne, jeżeli włączam dvd z filmem w formacie 16/9. Tu się zaczyna (chyba, że czegoś nie wiem?):
- obraz w naturalnej proporcji 16/9, a w żaden sposób nie można go ustawić w ramce ekranu. Nadal występuje wspomniane wyżej "soczewkowanie". Cholera jakbym oglądał szklany walec. Mało tego przestawiając w menu np. z formatu Auto (ustawionego wcześniej domyślnie na panoramiczny - zgodnie z instrukcją 16/9) to... zaczynam oglądać walec tyle, że w poziomie. Rozciągane są góra i dół ekranu, a środkowa część "stoi".
Włączenie filmów w pełnych panoramach, takich jak "władcy pierścieni" ku zdumieniu też nie wyłącza tego "inteligenego inaczej" rozciągania. Nie jestem bez zniekształceń zmieścić całego obrazu. Jedyny moment kiedy wszystko jest w proporcjach to ustawienie "obraz standardowy". Tylko nie po to kupiłem 40", żeby oglądać obraz bez żanych zniekształceń geometrycznych wielkości 32" z czarną ramką dookoła. Połączenia dvd mam przez scart lub RCA Audio-Video. Ale wg mnie nie ma to znaczenia. To samo jest przy oglądaniu telewizji w tzw. sztucznym formacie 16/9, co w klasycznym telewizorze 3/4 daje poziome pasy góra-dół.
Proszę o pomoc. Czy to jest normalny i czy jest to do wyregulowania?