Jbl studio 290

Whiplash

New member
Bez reklam
Panowie a ja ustawiłem swoje JBL prosto (wczesniej były skierowane osiami na miejsce odsluchu) i brzmienie sie polepszyło. Wycofała sie troszke góra pasma, ale to normalne w tym ustawieniu choć wcale jej nie brakuje jest w sam raz. Za to polepszył sie bas, nie ma go sporo bo taka charakterystyka kolumny ale ładnie wypełnia podstawe basowa. Może lepiej sie fale rozchodza z bass reflexu kiedy powietrze styka sie ze sciana prosto a nie pod kątem ?

Właczyłem CD Metallicy - ... And justice for all, fakt ze ta plyta jest bardzo zbasowana ale stopa perkusji bije jak z subwoofera. Oczywiście w pure direct :)

Bipo

Active member
Bez reklam
Panowie a ja ustawiłem swoje JBL prosto (wczesniej były skierowane osiami na miejsce odsluchu) i brzmienie sie polepszyło. Wycofała sie troszke góra pasma, ale to normalne w tym ustawieniu choć wcale jej nie brakuje jest w sam raz. Za to polepszył sie bas, nie ma go sporo bo taka charakterystyka kolumny ale ładnie wypełnia podstawe basowa. Może lepiej sie fale rozchodza z bass reflexu kiedy powietrze styka sie ze sciana prosto a nie pod kątem ?

Właczyłem CD Metallicy - ... And justice for all, fakt ze ta plyta jest bardzo zbasowana ale stopa perkusji bije jak z subwoofera. Oczywiście w pure direct :)

Widzisz mały detalik w ustawieniu kolumny a jak zmienił dźwięk...:) Dokładnie, uderzenie fali z bass refleksu prostopadle do ściany da większe skupienie basu niż odbite po skosie ponieważ fala z kolumn na wprost uderza w punkt i rozchodzi się na wszystkie strony. Natomiast jeśli skierowałeś kolumny po skosie to fala odbija się tylko w jednym kierunku...;-) Przykład kamień rzucony w wodę z góry, powoduję piękne koła na wodzie we wszystkie kierunki, natomiast puszczenie tzw. kaczki powoduję rozproszenie się fali tylko w jednym kierunku...:D
Wniosek: zmiana tylko ustawień kolumn nie kiedy zmienia diametralnie wydobywający się dźwięk, dlatego co nie którzy z nas w tym ja godzinami szukamy tego złotego środka w ustawieniu kolumn....;-)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Dziś test na CD Megadeth Countdown to Extincation jest poprawa.

Ja nie lubie jak wysoki srodek i gora pasma sie wybija przed orkiestre a to pasmo jest podbijane w przypadku ustawienia kolumn osiami skierowanymi na sluchacza. Teraz kiedy kolumny stoja prosto do scian w/w pasmo zostało lekko przygaszone, przez co nie zagłusza tak basu, który i tak jest sam w sobie slaby z tych kolumn i brzmienie stalo sie moim zdaniem bardziej równe i mniej męczace.

BTW. od jakiegoś czasu slucham muzyki wyłacznie w pure direct co kiedyś bylo nie do pomyślenia :D
Co zauważyłem to fakt, że mimo iż w tym trybie slucham głośniej (vol. na 9 30 a nie 9 jak poprzednio z loudness) to wzmacniacz ledwo co sie nagrzewa. Z załaczonym loudness'em byl cieplejszy po godzinie grania.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pamiętam, że mi w trybie direct trochę brakowało wypełnienia basu przy PMA720. Przy normalnym poziomach głośności korzystałem z loudness. Druga sprawa to realizacja płyt. Często dość mocno jest eksponowany wyższy środek i wysokie tony. W Twoim przypadku zmiana na studio 280 może i by miała sens. Basu powinno przybyć. Ja ich nie słuchałem, ale sporo osób pisze, że mają wycofane wysokie tony co dla mnie jest pewnym zaskoczeniem, bo inaczej zapamiętałem brzmienie poprzednika Studio 190 jeśli chodzi o wysokie tony.

Whiplash

New member
Bez reklam
190 tki grały ładnie, kiedy sluchalem jednych i drugich w MM to 180tki sa takie wycofane przytlumione a 190 graly bardzo do przodu, mialy lepszy bas i góre. Niestety 190 juz braklo a 180 dorwałem za ekstra cene.

Chyba sie wstrzymam z zakupem licząc na spadek cen serii studio 2. 190 byly kiedys za ok 2tys a teraz 280 czyli ich odp. kosztuje prawie 3tys wiec ceny sa spore. Widac juz powoli, że ceny zaczynaja spadac więc nie mam sie co teraz porywać, moje 180 przecież nie sa złe.

Co do masteringu plyt to masz obsolutna racje, teraz podbijany jest srodek i góra przez brzmienie jest bardzo męczace. Przyklad Queen i tych remasterów z 2011roku. Innuendo oryginalne z 91r gra cicho ale za to cieplo i przyjemnie a remester sypie wysokim srodkiem, zero glębi brzmienia, wszystko rozmyte. I nie ma tu do rzeczy kompresja bo mam inne plyty z DR na poziomie 6-7 (Megadeth czy Metallica Through the never CD) i brzmia fajnie, jest bas srodek i góra, brzmienie jest selektywne i slucha sie przyjemnie

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Ja swoje 190ki kupiłem w MM jak był jakiś błąd na stronie. Nawet mi blackninja gratulował :) 899 zł za sztukę :-D

Swoją droga 180ki kosztowały wtedy po 699 za sztukę. Tak było przez chyba 2 dni :)

Potem za centrala już normalnie zapłaciłem 700 zł.

Whiplash

New member
Bez reklam
No kurcze Panowie, nie wiem czy trafiłem w siatke basu czy cos ale po zmianie ustawien kolumn mam "nowy" zestaw w pokoju. W direct jest poprawnie, dzwiek równy, pojawił sie ladny basik oczywiście w miare mozliwosci kolumn i jednego woofera. Po zalaczeniu loudnesu to jest ogien, właczylem BD Metallicy Quebec Magnetic.. Stopa perkusji nie brzmi jak pudelko tylko tak jak powinna, mocno i miekko tak jak lubie.

rabit

Active member
Bez reklam
Wishplash spróbuj jeszcze wymienić wzmacniacz na Onkyo. Zapewniam Cię, ze Denon nie gra dołem, ale za to górę ma świetną. Wynajmij na dzień lub dwa, lub kup jakiś używany za 100zeta.

Whiplash

New member
Bez reklam
Kolumny wymienie napewno bo te sa troszke za male i maja za plaskie pasmo dla mnie a nie chce isc na skroty i korygowac pasmo loudnessem. Opisuje tylko jak na plus zmienilo sie brzmienie po zmiane ustawienia samych kolumn. Wzmaciacza nie wymienie bo wtedy reszta zestawu nie bedzie pasowac :)

Bipo

Active member
Bez reklam
Chyba, że na Denona PMA1520 ;)

Wzmak Denona z serii 15xx to już konkretne maszyna, ale też swoje kosztuję....;-(.

Widzę Wiplash, że lubisz markę denon tak jak i ja. Mam z ich sprzętem doczynienia od ponad 10 lat i nigdy się na nim nie zawiodłem. Dlatego jeśli bym miał teraz zmieniać ampli również był by to denon....;-):-D

Whiplash

New member
Bez reklam
Lubie Denony, wzmacniacze szczegolnie za wyglad. Moim zdaniem sa bardzo eleganckie. Szkoda ze denon nie ma nic posredniego miedzy 720 a 1520. 5 tys za wzmacniacz nie dam bo mnie nie stac.

Whiplash

New member
Bez reklam
Chłopaki odpowiedzcie mi jeszcze na jedno pytanie. Mianowicie nie rozumiem pojęcia kąt 15 czy 30 stopni w ustawieniu kolumn. Oś główna to wtedy kiedy kolumny skierowane sa centralnie na miejscie odsluchowe. Ustawiajac kolumny prosto do sciany uzyskujemy kąt 15-30 st. Ale gdzie jest ten kąt, skoro osie wtedy nigdy sie nie przecinaja.

"Wielu słuchaczy lubi takie brzmienie, a skoro tak, to powinni skierować kolumny (ich osie główne) wprost na miejsce odsłuchowe - na osiach głównych bowiem poziom wysokich tonów jest prawie zawsze najwyższy (i obniża się wraz ze zwiększaniem kąta pomiędzy osią główną kolumny a linią łączącą łączą kolumnę ze miejscem odsłuchowym)"

"Często też konstruktor na osi głównej z premedytacją ustala charakterystykę z wyeksponowanymi wysokimi częstotliwościami, uzyskując najładniej zrównoważony przebieg pod kątem 15-30 stopni (w płaszczyźnie poziomej)"

Nie rozumiem tego, przecież osie sie nie przecinaja wiec o jakim kącie mówmy?

popej

New member
Jeżeli piszą o charakterystykach, to mają na myśli kąt ustawienia frontu kolumny względem słuchacza (albo mikrofonu pomiarowego). Ustawienie frontów na wprost do słuchacza to jest 0 stopni, czyli charakterystyka na osi. 30 stopni, to będzie odsłuch kolumny lekko z boku, gdzie kolumna jest obrócona o 30 stopni względem pozycji na osi.

Whiplash

New member
Bez reklam
Ok czyli przyjmujemy, że ustawiajac kolumny prosto do sciany uzyskujemy +/- 30st. Z tego co czytałem to chyba najlepiej jesttak właśnie ustawiac kolumny dlatego, że gora pasma nie jest wtedy podbijana i lepiej zgrywa sie ze średnicą.

Ja mialem kolumny ustawione na miejsce odsluchowe i dla mnie bylo za jasno i za plytko na dole pasma, po ustawieniu kolumn prosto brzmienie sie wyrównało a bas sie polepszyl.

Do góry