Jbl studio 290

ThePepe

New member
Bez reklam
A próbowałeś podłączyć swoje kolumny pod mocniejszy wzmacniacz? Może gdyby dać im więcej prądu to pokazałby więcej

Whiplash

New member
Bez reklam
Bez przesady to nie sa duże kolumny i nie potrzebują nie wiadomo jakiego pradu :) Nie wiem czemu sie tak czepiacie tych Denonów ws. mocy. Marantz ma polowe mocy denona a wszyscy sie nim zachwycaja, inne wzmacniacze też sa słabsze mocowo a graja dobrze :)

Zaciekawil mnie kolega Bipo tymi głosnikami Heco, to juz kolejna dobra opinia o tych kolumnach. Oczywiście nie na tym forum bo tu sa polecane tylko wybrane marki :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Blackninja mi polecał. Głośniki skompletowalem jako pierwsze. A gdy przyszło do zakupu suba to:
- studio 150 nie miał najlepszej opinii poza tym byl dużo słabszy niż wymarzony ES250,
- ES 250 nie był nigdzie dostępny,
- Black polecil 550, dał dobrą cenę, ja poczytalem w sieci i... kupiłem :)

I jestem bardzo zadowolony.

ThePepe

New member
Bez reklam
Whiplash, ja nie mam nic do Denona, to była tylko sugestia.
A może spróbować jakoś powalczyć z akustyką pomieszczenia?

Muszę przyznać, że mnie te Heco też zaintrygowały, ciekawa alternatywa. Spróbuję ich gdzieś poszukać do odsłuchu :)

Ostatnia edycja:

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Blackninja mi polecał. Głośniki skompletowalem jako pierwsze. A gdy przyszło do zakupu suba to:
- studio 150 nie miał najlepszej opinii poza tym byl dużo słabszy niż wymarzony ES250,
- ES 250 nie był nigdzie dostępny,
- Black polecil 550, dał dobrą cenę, ja poczytalem w sieci i... kupiłem :)

I jestem bardzo zadowolony.
Może się pojawią jeszcze jakieś zamknięte JBLa :)

werf

Active member
Bez reklam
U mnie w Kielcach nie można wypożyczyć sprzetu do domu a odsluch kosztuje 100zl..

Hmm skoro wg. Ciebie JBL ma punktowy bas to raczej nie jest go dużo bo punktowy bas oznacza ze jest on szybki i krótki, taki muzyczny. Zaciekawiłes mnie tym bo JBL zawsze miał ten bas taki konkretny. Zeby sie nie okazalo, że one graja tak twardo - pudelkowato mmm?

Ja Ci powiem jak to wygląda u mnie. Muzyki slucham w pure direct czy to CD czy koncert na BD. Brzmienie moich 180 podoba mi sie w całym zakresie, mogłyby być troszke bardziej skuteczne bo maja tylko 85dB ale cóż. Nie wiem ile maja realnie 280tki. Wracając do brzmienia jest miłe i nie natarczywe za wyjatkiem własnie basu. Jest on bardzo płytki, krótki nie ma tego uderzenia stopy perkusji. Wydaje mi sie, że akustyka u mnie własnie kastruje pasmo dolne i obawiam sie, że zakup nawet 290 może mnie nie milo zaskoczyć bo mimo, że kolumna bedzie grała mocnym dolem ten bas gdzies ucieknie i de facto zmiana bedzie minimalna.

Dlatego bije sie z myślami, skoro brakuje mi tylko dolu to w gre wchodzi subwoofer. On daje pełna regulacja basu bo ustawiamy odciecie na 50hz, glosność tak aby zrównal sie z kolumnami i mamy super uzupelnienie tam gdzie kolumny już graja słabo.

Blackninja powiedział mi ze do 21m REL T5 bedzie za mały, wiec w gre wchodzi JBL Studio 250p. Nie chce aby on grał bardzo głośno i wysoko tylko delikatnie uzupelnial sam kraniec basu więc może to ze jest to konstrukcja otwarta nie bedzie az tak bardzo przeszkadzalo..?

Jednak na twoim miejscu wypróbował bym T5
Faktycznie jako sub do kina w 20+m może niedomagać ale jako wypełniacz do dolnego pasma kolumn sprawdzi się świetnie
Jeśli jednak by cię nie zadowolił zawsze możesz szybko odsprzedać z minimalną stratą

Bipo

Active member
Bez reklam
I stał się koniec poszukiwań, dzisiaj jeszcze raz dla pewności przesłuchałem: JBL studio 290, Dali zensor 7 oraz nowość Klipsch r28f. Po ostatnim odsłuchu nie spodziewałem się nagle aby coś mnie nowego zaskoczyło, ale wolałem się upewnić. Na polu bitwy zostało dwóch rywali dali oraz kolumny które zrobiły na mnie największe zaskoczenie Heco Music Style 900. Ostatniego odsłuchu dokonywałem prawie 1,5-2h poprzez przełączanie na zmianę kolumn. Aby wychwycić wszystkie za i przeciw. Potwierdził się przed ostatni odsłuch Nr1 zostały kolumny Heco. Kolumny dominowały głębszym basem, bardziej mięsistym, występowała nie samowita scena przy lekkim dokręceniu do środka. Wokalistę było dokładnie słychać przed nami. No i to co zrobiło na mnie niesamowite wrażenie to dokładność, precyzja i idealne jak dla mnie odwzorowanie strun gitar i talerzy perkusji. Było czyściutko, bez nachalności oraz odbarwień. Zwycięzca mógłbyś tylko 1 tj. HECO. Kolumny których w ogóle nie brałem pod uwagę, w Internecie testów jak i opinii jest tyle co kot napłakał a tu proszę….;-) Odsłuchu dokonywałem na elektronice łącznie z kablami za ok.10k. tj.:
- Cd denon 1520ae
- wzmak pma 1520ae
- kable głośnikowe srebne/ następnie miedziane cena ok.1200zł za 2x2,5m van den hul.
- interconect też coś koło 1tyś. ale nie powiem dokładnie który model.
Muzyka różna od Dire straits, Kenny G, Vaya con dios, Toto po muzykę pop i dance…;-). Największe wrażenie zrobiły oczywiści kawałki z płyty Dire straits – on every streets: 4. Fade to Black oraz 6. You and Your Friend. One brzmiały przepięknie…;-) Polecam przy odsłuchu kolumn Heco na właśnie tych dwóch utworach a reszta według swojego uznania.

image upload free

Dziękuje wszystkim za wszystkie sugestie i podpowiedzi.;-)

Whiplash

New member
Bez reklam
Czyli jednak wybrałes niemiecka jakość jak Claudia Schiffer ;) Najwazniejsze, że po odsluchach wybrales kolumny takie jak Ci sie podobały najlepiej. Podlacz sprzet i napisz jak gra to u Ciebie w domu, czy jest duża różnica miedzy odsluchem w sklepie.

Bipo

Active member
Bez reklam
Jakby już wypakuję i poustawiam fotki wstawię w:
http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/4671-nasze-zestawy.html#post11
żeby nie podwajać postów. Wrażenia z odsłuchu w domu napiszę po ok.100-150h wygrzania....;-)
Moje odsłuchy starałem się przeprowadzać na elektronice denona serii pma1500/10/20.
W trakcie poszukiwań porównywałem ze sobą następujące kolumny:
1. Klipsch rf62II, rf82, rf82II, r28f
2. JBL studio 280, studio 290
3. Jbl es80
4. Boston Aqustic m340
5. Focal chorus 826v
6. Dali ikon 6 mkII
7. Dali zensor 7
8. Canton nie pamiętam modelu
9. Sonus Faber 3.0
Kilka miesięcy i godzin na to poświęciłem ale w końcu udało się znaleźć brzmienie jakie moje ucho polubiło najbardziej. Jak zauważyliście poruszałem się w różnych przedziałach cenowych co nie znaczyło wcale im drożej tym lepiej…;-) Każde kolumny mają swój charakter brzmienia trzeba go tylko pod pasować do swoich preferencji brzmieniowych. Oczywiście najlepiej z elektroniką zbliżoną co jest w domu lub bezpośrednio na niej…;-)

Ostatnia edycja:
Do góry