JBL Studio 280/290 vs Klipsch 260/280

lobos

New member
Bez reklam
Cena kosmos. Swoją drogą Dyzio miał na Święta mieć u siebie Reference 3.
Ciekawe jak tam odsłuchy? Pewnie jeszcze lepiej jak R-ki :)
Blade 2 by zaatakował. W sumie nie duża różnica w cenie ;-)

rabit

Active member
Bez reklam
Panowie a ja mam pytanie odnośnie innej dość mało popularnej amerykańskiej firmy tzn. Definitive Technology. Ich nietypowa konstrukcja ponoć sprawuje się bardzo dobrze. Ktoś miał z nimi styczność? Jak to gra w kinie?
Pozdrawiam!

Też chciałbym ich posłuchać, tak samo jak Goldenear (najchętniej model 3). Podobno ktoś z DT maczał palce w Goldenach, a te są do odsłuchania w Katowicach koło Ikea. Tylko nie wiem który model.

Co do łączenia Denon-a z Klipschem, to juz dawno pisałem że to nieporozumienie. Klipsche RP 260 poleciłem przesłuchać szwagrowi i koledze i... mają je w domu. Porównanie Denona 1500AE i amplitunera Yamaha z seri 7. Nie chciałem wierzyć, lecz Yamaha w każdym aspekcie była lepsza. Tak samo u kolegi, który ma Onkyo 656. Onkyo pozamiatało Denona pod chodnik. :(
PS. Kolega posiadający Onkyo, słuchając stereo, ma w ustawieniu Direct gąbki wsadzone w bass reflex. :)

Ostatnia edycja:

yureek

Klub HDTV.com.pl
VIP
polecam odsłuchać 260tki z Cambridge Audio, ja słuchałem ich z Denonem 720, Arcamem A19 i CXA60 o ile granie Denona było jak dla mnie poprawne, to CA i Arcam zagrały interesująco, takie typowo brytyjskie ciepłe brzmienie, które mi akurat przypasowało, wybór padł na CA, mój zestaw gra na Kimberze 4PR, jest dużo dołu, fajna średnica ale lekko sypią górą, mi to akurat nie przeszkadza, przy Cardasie 101 to inna bajka ale 140zł za 1m kabla to trochę dużo, próbowałem również Qed Ruby, Melodica Brown Sugar 2330, Chord Clearway i Odyssey,

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Niestety odsłuchiwałem RP260 tylko z Denonem 1500AE i szału nie było. Z amplitunerem Yamahy było ciekawie, ale najlepiej z Onkyo. W tym tygodniu miałem odsłuchać mojego Creeka, ale niestety brakło czasu. Co do różnicy między 250 i 260 nie wypowiem się, bo mniejszych nigdy nie słyszałem. Tak więc za dużo nie pomogę.

Pisałeś że model 656, nie jestem zainteresowany KD a co myślisz o połączeniu z tx-8150? Z 9050 gra fajnie ale za ostro.
Nie jesteś zaitetesowany KD a chcesz amp avr stereo, czyli zależy Tobie na bajerach jak radio usb itp czy na dźwięku???
Moim zadaniem lepiej wzmacniacz sam zagra niż jakiś avr steteo czy typowy avr.
A jeśli słyszałeś już 8150 i podoba się to bierz, hehe teraz powiem podobno 8050 starszy brat 8150 lepiej gra od niego.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

rabit

Active member
Bez reklam
Niestety nie słuchałem na żadnym innym sprzęcie. Druga spraw, to udaj się na odsłuch i wybierz dla siebie, bo tak jak napisałeś wcześniej "9050 gra fajnie ale za ostro", a dla mnie może taki właśnie przekaz będzie idealny. Są gusta i guściki, i mogę Ci podpowiedzieć tylko tyle, że z Onkyo był super bas, w Denonie było za płasko, więc może Yamaha byłaby odpowiednia? Są również inne mniej znane firmy i w dobrym salonie przełączą Ci parę wzmacniaczy/amplitunerów i wybierzesz pod swój gust.

Podpytalem o tego Marantza w najbliższym salonie audio
''Marantza odradzam przy połączeniu z klipschem. Uwypuklona góra pasma oraz średnica z precyzyjnym ale krótkim dołem. ''
Kurde już naprawdę nie wiem z czym te kolumny zestawić :-\

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Podpytalem o tego Marantza w najbliższym salonie audio
''Marantza odradzam przy połączeniu z klipschem. Uwypuklona góra pasma oraz średnica z precyzyjnym ale krótkim dołem. ''
Kurde już naprawdę nie wiem z czym te kolumny zestawić :-\

To dziwne, bo przypadkiem armanig nie ma podlaczone klipschy z marantzem? I jakos nie slyszalem aby narzekal.
No ale pewnie sam sie wypowie w temacie

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Dlaczego tylko zapytałeś a nie chciałeś żeby Ci podłączył? Skąd gość może wiedzieć co tobie się będzie podobać? Idź, przetestuj parę wzmacniaczy i wypowiedz się na forum który wybrałeś. Ja Ci napisałem, jak mniej/więcej ww klocki dla mnie brzmiały. A teraz oczekuję i myślę że nie tylko ja, żebyś napisał co wybrałeś dla siebie i dlaczego. :) Warto się troszkę pomęczyć. :)

Dzwoniłem do salonu, ponieważ w najbliższych dniach jestem całe dnie w pracy. Chciałem przez ten czas poczytać i nabyć trochę wiedzy i was podpytać ;-)
Armanig czy to Twoje onkyo ma taką samą barwę dźwięku jak wzmak 9050?

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale bez odsluchu nie da rady. To, że sprzedawcy nie podoba sie brzmienie Marantza z klipschem nie oznacza ze Tobie tez nie bedzie sie podobac. Ile ja juz slyszalem takich porad a po podlaczeniu okazalo sie ze granie jest przednie.

Ale... Marantz i Denon to jedna firma. Denon z klipschem gra tragicznie dlatego ze sam denon ma brzmienie dość plaskie, bez wyraznego charakteru, taki do wszystkiego i do niczego. Bas z denona jest podbity w wyzszym zakresie a bardzo brakuje tej energii i doladowania w samym dole. Klipsch z Denonem gra przez to bardzo ostro, tzn bas nie balansuje góry pasma ktora przez tube jest bardzo ofensywna i cale brzmienie finalnie jest bardzo rozjasnione. Marantz natomiast gra detalicznie, analitycznie i jasno. Tam bas jest raczej tlem do muzyki a nie jej fundamentem co w polaczeniu z klipschem moze dac jeszcze gorszy efekt.
Klipsch potrzebuje pieca który ma duzo basu i wypelnionego niskiego srodka aby dociazyc brzmienie inaczej gwizdek tubowy zaglusza wszystko.

Do klipscha to ja bym zestawil NADa, Harmana, Onkyo, wyższe modele Yamah 701, 1100, moze ew. cos z Rotela.

Do góry