JBL ES 80 Pack

Mind

New member
JBL ES 80 Pack - rozbudowa zestawu

Witam, posiadam zestaw kolumn JBL ES Pack, w który wchodzi konfiguracja: JBL ES 80, JBL ES 25 C, JBL ES 20, JBL ES 150 P. Chcę rozbudować ten zestaw o dodatkowe kolumny podłogowe i pytanie do Was, które wybrać ES 80, ES 90 czy ES 100.

Przeznaczenie to pokój o powierzchni 20m2. W planach mam zamiar wymienić także swój amplituner na mocniejszą jednostkę, żeby dobrze napędzić cały zestaw.

Ostatnia edycja:

Mind

New member
Zadecydowałem, że kupię model ES 100, różnica pomiędzy ES 80, a ES 100 jest znacząca, ale myślę, że warto mieć zapas mocy w nagłośnieniu, aczkolwiek przy takiej konfiguracji jaką mam w tej chwili nie mogę narzekać.

don111

Banned
z pewnością amplitunerkiem kinowym z dużą cyferką przy modelu i wyimaginowanymi 7x 300W wyciśniesz całe mnóstwo mocy...

mors111

Active member
Bez reklam
Witam, posiadam zestaw kolumn JBL ES Pack, w który wchodzi konfiguracja: JBL ES 80, JBL ES 25 C, JBL ES 20, JBL ES 150 P. Chcę rozbudować ten zestaw o dodatkowe kolumny podłogowe i pytanie do Was, które wybrać ES 80, ES 90 czy ES 100.

Przeznaczenie to pokój o powierzchni 20m2. W planach mam zamiar wymienić także swój amplituner na mocniejszą jednostkę, żeby dobrze napędzić cały zestaw.

do takiego pokoju to ja bym pozostawił E80 i szedł jak już tylko w zmianę amplitunera

te głośniki spokojnie starczą do tego pokoju ale może obecna Yamaha nie ma tyle mocy aby je odpowiednio zasilić

E100 ??
myślisz że nowszą Yamahą je odpowiednio rozbujasz ?

raczej jakiś HK i to z wysoką cyfrą z przodu , albo przynajmniej słabszy amplituner + wzmacniacz pod pre-out

czego brakuje Tobie obecnie ?

Mind

New member
Może od początku. Jestem świeżak w obyciu ze sprzętem kina domowego. Do tej pory opierałem się na zestawie stereo w połączeniu kwadro. Kiedyś mocniej siedziałem w temacie audio, ale niestety inne sprawy mnie odciągnęły od śledzenia tematu. W tej chwili chciałbym wrócić do oddawania się pięknemu brzmieniu muzyki i wykorzystać również sprzęt do oglądania dobrego kina.

W tej chwili sprzęt mam w pokoju o pow. 12m2. Co zauważyłem, że obecną Yamahę muszę dobrze pogonić w sensie, że słuchając radio, czy CD głośność mam przeważnie w przedziale +/- (-36dB - 30dB), a oglądając film z HD Playera miałem -26dB. Przy mocniejszym podkręceniu ampli pewnie pojawią się pewne zniekształcenia w dźwięku. Nie powiem, bo po jednorazowym teście mocy dobrze potrzęsło domem, ale to raczej nie w tym rzecz, żeby wszystko się trzęsło, a miało dobre brzmienie.

Teraz czuję pewien niedosyt stawiając na RX-V671 i na pewno go zmienię. Nie ukrywam, że w tej chwili jestem przy gotówce i chciałbym zainwestować w sprzęt (oczywiście w ramach rozsądku) patrząc oczywiście na moje dochody :) Później będę miał inne inwestycje i chciałbym własnie teraz skompletować całość.

Czego mi teraz brakuje. Może inaczej, nie chciałbym poczuć kolejnego niedosytu ... poza tym, przyzwyczajony byłem raczej do kolumn o sporych gabarytach, a ES 20 są małe wizualnie, choć muszę przyznać, że to tylko monitory, a całość kwintesencji nadają przody i sub.

Nie mam możliwości sprawdzenia w pokoju akustyki, w którym ma stać cały sprzęt, bo stoją tam teraz meble, fotele i inne popierdółki, a po modernizacji oprócz zestawu wypoczynkowego, stolika na kawę i sprzętu nie będzie w nim zasadzie nic, no może + jedna komoda. Do zestawu chciałbym podłączyć głośniki w konfiguracji 7.1

Chciałbym wykorzystać też zestaw do słuchania muzyki w typowym stereo, czyli na dwóch kolumnach. Myślę, że nowy model Yamahy sprosta moim wymaganiom. Chętnie poczytam Wasze uwagi, bo każda jest dla mnie cenna.

Pozdrawiam

don111

Banned
wg mnie wybór jest tragiczny, stracisz dużo pieniędzy a efekt będzie znikomy na plus jeśli chodzi o samo stereo
w 671 masz złącza pre-out, zamiast takiej zamiany, lepiej zrobisz jak dokupisz dobry wzmacniacz stereo lub końcówkę mocy, która zagra nieporównywalnie lepiej od tej Yamahy 2xxx
polecam sprzęt z drugiej ręki, można kupić bardzo wysokiej klasy sprzęty w cenie poniżej 1 tys. a które dzisiaj by kosztowały 5-10 tys.

don111

Banned
być może, z tego co pamiętam poprzednie wersje 6xx jeszcze miały pre out, jak widać oszczędzają na wszystkim coraz bardziej
zawsze zostaje rozwiązanie z dzielnikiem napięcia :)

Mind

New member
Czyli tak czy inaczej jestem zmuszony do wymiany amplitunera. Akurat dobrze się składa, bo mój wspólnik z którym prowadzimy razem biznes i który nie jest wymagający co do sprzętu chętnie odkupi ode mnie RX-V671.

Mind

New member
Właśnie testuje ES Pack + ES 100. Powiem tak, dynamika basu jest rewelacja. Jestem bardzo zadowolony, że kupiłem ES 100 do zestawu. Teraz wiem, że mocy w nagłośnieniu nie ma prawa mi nigdy zabraknąć. Przy "jałowej" głośności, basu jest na tyle, że aplituner nawet nie załącza subwoofera.

Teraz na spokojnie muszę rozważyć zakup "fabryki mocy", któa napędzi dobrze cały zestaw.

Do góry