Coś innego - wybór LCD do obrazu SD (NIE HD!)
Poszukuję telewizora, który będzie stał w dużym pokoju. Na początek - ankietka:
1. odległość od ekranu? około 180 cm
2. jak słońce świeci w pokoju? Telewizor będzie stał pod oknem. Słońce nie będzie padało bezpośrednio, ale może się odbijać od powierzchni mebli
3. Jak duży jest pokój: 330cm x 480 cm
4. Preferowana technologia: wszystko poza plazmą. Nie przekonuje mnie ta technologia...
5. jaki masz obecnie telewizor? Stary CRT: LG Flatron CE-29Q12IP, 29".
6. jakie programy najczęściej oglądasz? właściwie wszystkie po równo. Telewizor NIE będzie jednak służył do gier.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Po południu, wieczorem i w nocy, rzadko rano
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Zawsze przy świetle
9. wolisz obraz ostry czy łagodny? nie wiem
10. matryca błyszcząca czy matowa? Raczej matowa
11. preferowana wielkość telewizora? ok 37-42 cale
12. preferowana marka? brak
13. czego nie lubisz w telewizorach? nienaturalnych kolorów, złego oddania szarości, artefaktów w obrazie
14. jakie urządzenia będą podłączone? kablówka, bardzo sporadycznie karta SD z aparatu (pliki JPEG i ew. AVI kodowane w MJPEG i H.264)
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 99% TV
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? na wprost i pod kątem ok. 50 stopni
17. czy ważne jest wifi ? nie, preferuję połączenia przewodowe
18. czy będziesz korzystać z widgetów? raczej nie
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? raczej nie. Jak się da to fajnie, a jak nie - też fajnie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? raczej nie
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? nie koniecznie
22. ma mieć 3D? nie
23. ma mieć slot na karty SD ? Fajnie, jesli jest, jesli nie bedzie - tez nie ma problemu - podlacze czytnik pod USB
24. ma mieć tuner DVB-S? opcjonalnie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Antenowe, USB i/lub złącze SD, ewentualnie euro (do podłączenia wideo (po co ma się kurzyć?
))
26. Jaki masz sygnał: ******** WAŻNE *******: SD, NIE HD!!!. HD będzie w odległej przyszłości - mam powody, żeby zostać przy SD.
27. ile programów HD? ZERO
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: wszystko jedno
30.Dvb-t: tak, DVB-C: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: jak najlepsza jakość obrazu SD, możliwość kalibracji (mam zarówno kolorymetr Spyder 3, jak i spektrofotometr EyeOne Pro (=i1 Pro). Wiem również, jak z nich korzystać).
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 10
33.Sugerowana cena ? Ok. 4000 PLN
Moje priorytety (w kolejności ważności):
1) jak najlepszy obraz SD
2) jak najlepszy obraz SD
3) jak najlepszy obraz SD
4) jak najwierniejsze oddanie barwy po kalibracji. Stopień trudności kalibracji - bez znaczenia. Dam sobie radę
. Zachowanie przed kalibracją - bez znaczenia. Chciałbym telewizor, który da radę wyregulować jak najbliżej 6504 K (czyli zgodnie ze standardami).
5) matryca matowa
6) jakość obrazu HD
Wiem, że moje pytanie o SD jest nieco "nie na czasie"... Bardzo proszę jednak o pomoc, bo liczba dostępnych modeli jest bardzo duża, zaś dostępnych jest niezwykle mało wiarygodnych testów (również na stronach anglojęzycznych).