Jakiego kupić lcd
Proszę o pomoc przy wyborze telewizora
,
dwa lata temu na podstawie porad na tym forum wybrałem telewizor , była to 42" plazma Panasa , i jestem z niej bardzo zadowolony ale takie małe ,telewizor chodzi po 17-18 godz. dziennie i niestety odczuwam to na rachunkach za energię , poza tym jest okupowany przez dzieci od 7 do prawie 22 .
Potrzebuje drugi telewizor najlepiej jak mi się wydaje LCD o jak najmniejszym zużyciu energii, dobrej jakości obrazu i możliwości odtwarzania z USB filmów avi,xvid,dvix.
Wertowałem troszkę forum i na razie miałem dwoje faworytów Sony EX500 lub Samsung 650 ale ostatnio doszedł Sharp oraz Toshiba (ale ma problemy z USB i AVI).
Samsung niestety ma wyższe zużycie energii niż pozostałe , co jest ważne ponieważ mam nadzieję na telewizor "zarobić " obniżeniem rachunków za energię.
Drugim wyznacznikiem jest pewność odtwarzania bajek z avi , bym nie musiał odpalać komputera ,też żre prąd
Sygnał telewizyjny mam z telewizji N , ale dla dzieci na razie nic nie jest w HD ,ale może dojdzie kiedyś ,choć się przydaje jak żona ma zamiar zasypiać przed TV , kosztować będzie mniej niż sypianie przy plaźmie.
Ostatnie warunki :
odległość od ekranu – ok 2m
jak słońce świeci w pokoju - okna od południowego zachodu, pokój zaciemniony (sypialnia) są rolety
jak duży jest pokój – 3m x 3m
preferowana technologia – LCD, OLED
jaki masz obecnie telewizor – Panasonic 42 TH 80PY
jakie programy najczęściej oglądasz - dzieci bajki dorośli filmy
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem – od 7 rano do 1-2 noc
preferowana wielkość telewizora - 32-37”
preferowana marka - bez znaczenia,
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń - 60-70% tv, 30-40 % AVI,
siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych – na wprost
telewizor ma mieć wifi – nie najważniejsze
ma czytać przez USB filmy – musi bez problemów
jaki masz sygnał – telewizja N może przejdę na canal+
ile programów HD - 14
ile godzin dziennie ma grać telewizor – 18
ile osób zasiada przed telewizorem - 1-2
ma stać czy wisieć – wisieć
jaka klasa cenowa – do 2,6 tyś choć lepiej troszkę tańszy ale nie kosztem najważniejszych dla mnie funkcji
Pozdrawiam i dziękuję za rady