Witam,
troche grzbalem na forum, widze sporo ciekawych informacji, od jakiegos czasu rozgladam sie za sprzetem tv, kilka rzeczy mi sie w glowie rozjasnilo, ale czasem jak cos przeczytam to czuje ze zaczyna sie przewracac do gory nogami to co juz poznalem
Chodzi mi o kupno czegos, co zastapi mi dopiero co zjarany bardzo stary telewizor CRT 25'' firmy Sony, mam nadzieje ze na kilka lat. Oczywiscie ma nie byc to wypisz wymaluj to samo co bylo/. Ponizej szczegoly o co mi chodzi:
Przeznaczenie:
Ogolnie nie jestem jakims maniakiem telewizji, na pierwszym miejscu stawiam mozliwosc puszczania sygnalu z PC na ekran do ogladania filmow z DVD i DivX oraz gier (czasem).
Dopiero na drugim miejscu jest telewizja.
- malo sportu
- malo gier na konsole, nie przewiduje w ogole konsoli bo mnie to kompletnie nie ciagnie.
- do ogladania zdjec
- do odpalenia gier z PC
- do ogladania DivX z PC - po to kupuje ekran
- jako ekstra przestrzen desktopu na kompie, dlatego kieruje sie w kierunku Full HD.
Typ Sygnalu:
- kablowka Aster ale bez cyfrowej (cyfrowa moze kiedys), nie jestem typem telewizyjnym, ale jak ogladam to raczej filmy ogolnie, discovery i tyle.
- glownie DVD / DivX z komputera
Zlacza:
- telewizja to antena
- komputer - DVI/HDMI 2x
Pokoj i odleglosc od ekranu:
2,5 - 3m.
Pokoj jasny, slonce tylko w godzinach porannych siega na jedna sciane na ktorej chce miec ekran telewizyjny. W oknach sa jasne rolety.
Ogladac bede w 80% czasu wieczorami jak slonce nie stanowi problemu.
Nie moze byc wieszalny na scanie poniewaz mniej wiecej 4x w miesiacu przynosze rzutnik i ogladam na nim filmy
http://kaszpir.hlds.pl/fotki/IMGP5434.JPG
Wizualizacja ekranu z kartonu 32 cale pokazuje, ze taki ekran bedzie spory na mojej scianie - na zdjeciu obok ekran CRT 25''. Z poczatku chcialem kupic 40 cali ale cenowo molbym nie podolac, poza tym czuje ze 32 zale mi wystarcza - przynajmniej ta kartka jako wizualizacja juz robi na mnie wrazenie wielkosci.
Przedzial cenowy:
Do 4000zl brutto, absolutne maksimum.
Raczej szukam czegos w granicy 3000zl.
Moje typy:
Full HD bo to ma dzialac z kompem a wiem ile przestrzeni daje taki ekran.
Nienawidze smużenia.
Glosniki mnie nie obchodza, mam wzmacniacz ale czesiej slucham na sluchawkach.
Preferowany LCD.
Plazma odpada z powodu wielkosci, nagrzewania sie
CRT raczej z powodu wymiarow
DLP odpada z powodu ceny.
Wspolczynnik WAF brak, za to jest bardziej grozny wspolczynnik MAF (mother), -10 lat do technologii
ale mozna go pewnie ominac.
Brak dzieci.
Moje pytania:
Jakie ekrany byscie proponowali?
Ostatnio widzialem ekrany Samsunga 656 albo z podobnej serii, co o nich myslicie (na forum znalazlem o nich ze 3 tematy ktore niewiele o nich mowia)?